הבונוס הפוטנציאלי הסמוי שמתחבא ברכישת המניות של מנהלי ג'נריישן
הבונוס הפוטנציאלי הסמוי שמתחבא ברכישת המניות של מנהלי ג'נריישן
דמי הניהול שמקבלת חברת הניהול של קרן התשתיות הוצמדו בינואר השנה למחיר המניה. באפריל, ולראשונה מאז הקמתה, החלה חברת הניהול לרכוש ממניות הקרן, עד כה ב־19 מיליון שקל. רוב הרכישות בוצעו באוקטובר, ובמהלכן המניה עלתה בכ־17%
רכישות עם ערך מוסף: בתחילת השנה החליפה קרן ג'נריישן קפיטל את מודל דמי הניהול שאותם היא משלמת לחברת הניהול שלה, לכזה שמסתמך על מחיר המניה.
מאז, לראשונה מהקמת הקרן, חברת הניהול רכשה מניות בסכום מצטבר של 19 מיליון שקל. עיקר הרכישות, ב־16 מיליון שקל, בוצעו באוקטובר, וסייעו לדחוף את מחיר המניה מ־61.8 אגורות לפניהן ל־72.5 אגורות אתמול. עלייה שאם תישמר עד לסוף השנה תתרום לדמי הניהול שחברת הניהול תקבל.
בסוף 2023 נכנעה ג'נריישן ללחצם של בעלי המניות המוסדיים ושינתה את מודל דמי הניהול שהיא גובה, זאת דרך שינוי מודל התשלום. המודל הקודם קשר בין דמי הניהול לשווי הנכסים של הקרן ועורר ביקורת ככזה שממריץ קרנות להגדיל את פורטפוליו הנכסים שלהן גם במחירים מופקעים כדי להגדיל את דמי הניהול של חברות הניהול שלהן.
כך, מאז שהונפקה ב־2019 משכו בעלי חברת הניהול של ג'נריישן - יוסי זינגר, ארז בלשה, ואנשי קרן ויולה השותפים בה, אבי זאבי, שלמה דברת והראל בית און - 171 מיליון שקל. דמי הניהול היו נגזרת של שווי הנכסים לפי הערכות החברה. מאז שג'נריישן הוקמה ב־2018 היא השקיעה בתשע חברות עד היום, שאת שוויין העריכה ב־4 מיליארד שקל.
הסכם הניהול החדש שאושר על ידי בעלי המניות בינואר קובע, כאמור, כי דמי הניהול שג'נריישן תשלם לחברת הניהול שלה יתבססו על מחיר מניית הקרן. דמי הניהול המינימליים שתקבל חברת הניהול יהיו בגובה של 5.5 מיליון שקל ברבעון, ועד 22 מיליון שקל בשנה, אך אם מחיר המניה יהיה גבוה מ־55 אגורות תקבל חברת הניהול דמי ניהול גבוהים יותר, שיעלו באופן לינארי עד לתקרה של 6.5 מיליון שקל ברבעון ו־26 מיליון שקל בשנה. מחיר המניה המירבי המזכה במענק הגבוה ביותר נקבע על 80 אגורות.
ההסכם קובע כי דמי הניהול הרבעוניים ייגזרו ממחיר המניה הממוצע בחודש שקדם לסוף הרבעון. מכך, בהינתן שמחיר המניה הממוצע בדצמבר לא יהיה נמוך מזה הנוכחי (72.5 אגורות) דמי הניהול הרבעוניים של ג'נריישן יהיו בטווח של 6.5-6.25 מיליון שקל.
רכישות המניות שנעשו בידי חברת הניהול במהלך המחצית השנייה של אוקטובר, בסך מצרפי של 16 מיליון שקל, תפסו נתח מהותי ממחזורי המסחר במניותיה של ג'נריישן, והגיעו ל־57% מהם. ובכך הן השפיעו על מחיר המניה במהלך התקופה ודחפו אותו למעלה, מ־61.8 אגורות למניה טרם תחילת הרכישות ועד ל־72.5 אגורות.
רכישה של מניות על ידי בעלי שליטה או בעלי עניין בחברה, כדוגמתה של חברת הניהול של ג'נריישן, נחשבת פעמים רבות כהבעת אמון בחברה מצדם של הרוכשים, וכניסיון לשקף לשוק את ביטחונם בביצועיה - ובשיפור עתידי במצב המניה כפועל יוצא מכך.
מעבר לכך, ייתכן שבחברת הניהול היו גם ערים להזדמנות הנוגעת למחיר המניה, שכן מחירה בסמוך לתחילת הרכישות באפריל, 61 אגורות למניה, היה נמוך ב־55% משווי השיא שנרשם באוגוסט 2022. אולם לחברת הניהול היו הזדמנויות טובות יותר הנוגעות למחיר המניה, למשל במהלכה של 2023, שמתחילתה ועד לאפריל צנחה מניית ג'נריישן ב־51% ועד לאוקטובר ירדה ב־20% נוספים למחיר שפל של 33 אגורות למניה.
מעבר להסברים אפשריים אלה, לרכישות, בהתאם להסכם הניהול החדש שאושר מעט לפני תחילתן, גם יתרונות פוטנציאלים נוספים. כשאלה באים לידי ביטוי בכל רבעון ובמזומן, ונוגעים כאמור לדמי הניהול שלהם תזכה חברת הניהול. גם בהינתן שחברת הניהול תקבל את דמי הניהול המירביים האפשריים - 26 מיליון שקל - היא תחווה ירידה חדה ביחס לגובהם בשנים הקודמות.
כך, למשל, ב־2023 היא קיבלה דמי ניהול של 41.7 מיליון שקל לאחר שוויתרה, כחלק מהסכמותיה עם המוסדיים, על מענק בגובה של 11 מיליון שקל נוספים. ב־2022 קיבלה דמי ניהול של 34 מיליון שקל ומענק של 14.8 מיליון.
הסכם הניהול החדש מאפשר גם הוא למנהלי קרן לקבל מענק שנתי תלוי ביצועים. אך כמו דמי הניהול, הוא נקשר למחיר המניה. אולם, בניגוד לדמי הניהול, שעיקרם - 22 מיליון בשנה - מובטח בכל מקרה, המענק מותנה בהגעה ליחס של 0.6 בין שווי השוק של הקרן לשווי ההוגן של נכסיה (NAV). בהתאם לנוסחה זו, ונכון לנתוני 2023, שווי הסף הנדרש לקבלתו היה גבוה מ־1.2 מיליארד שקל בעוד שווי השוק של ג'נריישן בסוף השנה עמד על כ־800 מיליון ולכן חברת הניהול לא היתה זכאית למענק. מתחילת השנה עלתה המניה ב־13% והביאה את שווי ג'נריישן ל־937 מיליון שקל. אך זה ניצב עדיין בפער ניכר מהשווי הנדרש לקבלת המענק.