סגור
מאגר גז לוויתן לווייתן 1.8.23
מאגר לווייתן (צילום: REUTERS/Ari Rabinovitch)

הפסקת המתנה מתשובה תעלה לבזן 18 מיליון דולר ברבעון

השותפות במאגר לווייתן הודיעו שיתחילו למכור קונדנסט לבית הזיקוק באשדוד בחודש הבא - במקום להעבירו בחינם לבזן. ההערכה היא שהשווי של הקונדנסט שהועבר מלווייתן לבזן לאורך השנים מוערך בכ-120 מיליון דולר

ההודעה של השותפות במאגר לווייתן על התחלת מכירת הקונדנסט (תוצר לוואי בהפקת גז טבעי) לבית הזיקוק באשדוד כבר בחודש הבא, במקום להעביר אותו בחינם לבזן, תפגע ברווחיות בית הזיקוק בהיקף של עד 18 מיליון דולר ברבעון. כך לפי דיווח של בזן היום (א')
על פי הדיווח של בזן, הקונדנסט היווה 1.4% מסך זיקוק הנפט הגולמי שלה מתחילת השנה. עוד הודיעה בזן כי השותפות בלווייתן לא הודיעו לחברה על הפסקת הזרמת הקונדנסט ושהחברה "בוחנת את מימוש זכויותיה המשפטיות בעניין". במאגר לווייתן מחזיקות ניו מד אנרג'י שבשליטת יצחק תשובה (45%), שברון האמריקאית (40%) ורציו הישראלית (15%).
בסוף 2019 השותפות במאגר לווייתן נקלעו לבעיה. המאגר היה צריך להתחיל להפיק גז טבעי עד סוף השנה (ולבסוף החל להפיק ביום האחרון של השנה), אך לא נמצא רוכש לקונדנסט המיוצר במהלך הפקת גז טבעי. מהקונדנסט ניתן להפיק מוצרי נפט שונים ולכן הוא נמכר בדרך כלל לפי שווי של חבית נפט, בניכוי מרווח מסוים. כך למשל, הקונדנסט המופק ממאגר תמר נמכר לבית הזיקוק באשדוד. מכיוון שמדובר בחומר מזהם – לא ניתן להשליך את הקונדנסט לים או "להיפטר ממנו", ולכן אם לא יימצא קונה, לא יהיה ניתן להתחיל להפיק גז טבעי מהמאגר. כמו כן, באסדת לווייתן (וגם בתמר) אין אפשרות לאחסן את הקונדנסט. זאת בניגוד למאגר כריש של אנרג'יאן, שם הקונדנסט המופק מאוחסן באסדה ואחת למספר שבועות נפרק לספינה ומשם הולך לייצוא.
בסופו של דבר הגיעו השותפות בלווייתן להסכמות עם בזן – בית הזיקוק יקבל את הקונדנסט בחינם וכך תתאפשר התחלת ההפקה של הגז מלווייתן. בהתחלה ההסכם היה מיועד להימשך כשנה, אך בסופו של דבר המתנה נמשכת עד היום. על פי ההערכה ראשונית, השווי של הקונדנסט שהועבר מלווייתן לבזן לאורך השנים מוערך בכ-120 מיליון דולר.
לכן, בספטמבר 2022 הודיעו השותפות בלווייתן על הסכם עם חברת תשתיות אנרגיה (תש"א), לפיו תשתמש בצינור החברה להעברת הקונדנסט לבית הזיקוק באשדוד, ובכך תמכור אותו במקום להביא אותו בחינם לבזן. היום כאמור הודיעו השותפות כי השימוש בצינור תש"א יחל במהלך מרץ הקרוב – מה שהוביל את הדיווח על הפגיעה בהכנסות של בזן.