בלעדי המדפסות של בני לנדא בדרך לנאסד"ק לפי 2 מיליארד דולר
בלעדי
המדפסות של בני לנדא בדרך לנאסד"ק לפי 2 מיליארד דולר
לנדא דיגיטל, שמייצרת מדפסות ננוגרפיות ונמצאת בשליטת בני לנדא, שכרה את בנק אוף אמריקה ומנהלת מגעים למיזוג עם ספאק. ב־2018 ביצעה החברה גיוס לפי שווי של 1.8 מיליארד דולר. במקביל, הנפקת הספאק של לנדא ודודי ויסמן לא מתקדמת
בני לנדא מנהל תהליך של מיזוג חברת הדפוס הדיגיטלי שבשליטתו, לנדא דיגיטל פרינטינג, עם חברת ספאק. ל"כלכליסט" נודע כי את המהלך מוביל בנק אוף אמריקה, שהחברה שכרה את שירותיו. לנדא פרינטינג מכוונת במיזוג לשווי של 2 מיליארד דולר - שווי שמשקף מכפיל של כ־20 על הכנסות של כ־50 מיליון דולר בשנה. המגעים החלו כבר לפני חודשיים־שלושה.
עד היום גייסה החברה 700 מיליון דולר בשני סבבי גיוס. הסבב השני והאחרון היה ביוני 2018, ובו גייסה החברה 300 מיליון דולר לפי שווי של 1.8 מיליארד דולר. את הגיוס הובילו אז חברת ההשקעות הפרטית סקיון (SKion), וקבוצת הכימיקלים הייחודיים אלטנה (Altana), שתיהן בבעלות גרמנית.
מכונות דפוס ננוגרפיות
ביוני האחרון מינתה לנדא דיגיטל פרינטינג את אריק גורדון למנכ"ל. גורדון, שהיה מנהל בכיר באורבוטק, החליף בתפקיד את ישי אמיר, שפרש חצי שנה קודם לכן בתום כהונה של חמש שנים.
לנדא הוא בעל המניות העיקרי בחברה עם אחזקה של 54%. אלטנה וסקיון מחזיקות יחד ב־46% מהחברה, כשחלקה של אלטנה עומד על 33.3%.
לנדא דיגיטל פרינטינג מפתחת ומייצרת מכונות דפוס ננוגרפיות, שמגשרות על פני פער הרווחיות הקיים בתעשיית הדפוס, ומשלבות בצורה חסכונית את הגמישות של הדפוס הדיגיטלי עם האיכות הגבוהה והמהירות של דפוס האופסט.
לנדא הוא אחד היזמים הוותיקים והמוערכים בישראל. הוא גדל באדמונטון, קנדה, שם היתה לאביו חנות לסיגרים וממתקים, שהעניקה גם שירותי פיתוח תמונות. לנדא פיתח טכנולוגיה להדפסה ישירה של תמונות על נייר הצילום, ובהמשך הקים את חברת הדפוס הדיגיטלי אינדיגו, שנמכרה ב־2002 ל־HP תמורת 830 מיליון דולר.
כיום עומד לנדא בראש קבוצת הנושאת את שמו, ואשר מתחתיה יש ארבע פעילויות: חברת לנדא דיגיטל פרינטינג, לנדא לאבס, לוסיקס ולנדא ננוגרפיה.
לוסיקס מייצרת יהלומי מעבדה וכבר פועלת בייצור תעשייתי, ולנדא לאבס משקיעה בחברות ננו־טכנולוגיה כמו ג'נסל, הנסחרת בבורסה בתל אביב ומספקת פתרונות אנרגיה ירוקה.
אבל החברה הגדולה ביניהן היא לנדא דיגיטל פרינטינג, המעסיקה 600 עובדים ופועלת מרחובות. מכונות הדפוס שפיתחה מיוצרות בקומת הקרקע של המבנה בשל משקלן האדיר - 35 טונות כל אחת. הן מבוססות על דיו ננוגרפי בעל איכויות דיוק גבוהות מאוד, ויכולות לעבוד כמעט עם כל סוגי הדפים והמשטחים. מחיר כל מכונה שמייצרת לנדא דיגיטל פרינטינג הוא יותר מ־3 מיליון דולר, וההוצאה לשנה על חומרים מתכלים להפעלתה מגיעה למיליון דולר.
מדובר במוצר פורץ דרך, אבל הוא מחייב שכנוע של הלקוחות לנטוש את תחום הדפוס הדיגיטלי המסורתי ולעבור למכונות המשוכללות בטכנולוגיה שפיתחה החברה. "זה כמו להמציא משאבת דלק שמוזילה את העלויות, אבל התקנתה היתה מחייבת את כל תחנות הדלק להחליף את המשאבות שלהן, וזה לא פשוט", אמר גורם המכיר את שוק הדפוס הדיגיטלי.
לנדא איננה החברה הישראלית היחידה שמבקשת להתמזג לספאק. כתר פלסטיק, למשל, מנהלת גם היא מגעים למיזוג לפי שווי של 300 מיליון דולר. חברות ספאק הן מעין שלדים בורסאיים, שמגייסים כסף במטרה לרכוש או למזג לתווכם פעילות של חברה פרטית קיימת. לחברות ספאק יש זמן קצוב להכנסת הפעילות לתוכן, בדרך כלל שנתיים. אם בתום הזמן לא מוזגה הפעילות לספאק, החברה מחויבת להחזיר למשקיעים את כספם.
אבל מרבית החברות שבוחרות בתהליך הזה הן חברות טכנולוגיה, ואלה מקבלות שוויים אסטרונומיים במיזוגים האלה. כך, לדוגמה, התמזגה איירון סורס עם ספאק לפני כחודש לפי שווי של 11 מיליארד דולר, אם כי מאז איבדה משווייה ל־9.55 מיליארד דולר. חברות אחרות שהתמזגו עם ספאקים הן חברת הפינטק פיוניר לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר, חברת המלצות התוכן טאבולה לפי שווי של 2.6 מיליארד דולר, וחברות טכנולוגית הרכב, רי שהתמזגה בשווי של 3.3 מיליארד דולר ואוטונומו בשווי 1.4 מיליארד דולר.
חברות אחרות כמו גלובל־אי, ווקמי, מאנדיי וסנטינל וואן, בחרו להגיע לנאסד"ק בדרך המלך - באמצעות הנפקה רגילה
חיפוש חברת יעד ישראלית
בחודש מרץ האחרון פורסם כי לנדא עצמו ודודי ויסמן, מבעלי חברת הדלק סונול, יוצאים להנפקה של חברת ספאק בוול סטריט. עוד פורסם אז כי החברה, Gefen Landa Acquisition Corp, צפויה לגייס 250 מיליון דולר. את הגיוס אמורה היתה להוביל חברת גפן לנדא המשותפת לשניים, והספאק התעתד להתמקד בשוק הישראלי לצורך חיפוש יעדים לרכישה. לפי התשקיף, החברה התכוונה לחפש יעד לרכישה לפי כמה קריטריונים: מיקוד טכנולוגי עם יכולת לצמוח ובידול עסקי; זיקה לישראל, אך עם קשר או פוטנציאל להתרחבות בארה"ב; יתרון תחרותי בר־קיימא; הזדמנויות ליצירת ערך; שווי אטרקטיבי; ותועלת מהפיכת החברה הפרטית לציבורית.
באותה הודעה פורסם גם כי גפן לנדא אינה פוסלת אפשרות למיזוג עם חברה הקשורה לאחד ממייסדיה, אך במקרה כזה היא תבקש חוות דעת והערכת שווי מגוף בלתי תלוי. השורה הזו בהודעה מרמזת לכך שלנדא חשב על מיזוג של לנדא דיגיטל פרינטינג, או חברה אחרת בבעלותו, עם הספאק. אולם גורמים המעורים בנושא טוענים כי המגעים לגיוס הספאק לא התקדמו לעת עתה, וכי אין לכך קשר לניסיון למזג את לנדא פרינטינג עם ספאק. בתגובה לדברים אמר לנדא כי הוא איננו מתייחס לשמועות.