סגור
מימין שלמה אליהו ו מוטי רוזן
שלמה אליהו ומוטי רוזן (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
שלמה אליהו מחזיר את מוטי רוזן לתפקיד יו"ר מגדל ביטוח

רוזן, שכיהן כיו"ר מגדל ביטוח שלושה חודשים בלבד בשנה שעברה, הוא המועמד של בעל השליטה אליהו ויו"ר החברה־האם חנן מלצר להחלפת יפתח רון־טל בכס יו"ר חברת הביטוח. מנכ"ל איכילוב רוני גמזו, שמועמד לכהן כדירקטור, ביקש להקפיא את מועמדותו

הדרמה בקבוצת מגדל נמשכת. לאחר שבשבוע שעבר התפטר יפתח רון־טל מתפקידו כיו"ר מגדל ביטוח רגע לפני שהדחתו יצאה לפועל, ובכך הפך לבכיר ה־13 (יו"ר או מנכ"ל) שעוזב את הקבוצה מאז ששלמה אליהו רכש את השליטה לפני עשר שנים, בעל השליטה מתכנן קאמבק. ל"כלכליסט" נודע כי המועמד של אליהו ושל חנן מלצר - שופט בית המשפט העליון בדימוס שמכהן כיום כיו"ר מגדל אחזקות, החברה־האם הציבורית של מגדל ביטוח הפרטית — לתפקיד יו"ר מגדל ביטוח הוא מוטי רוזן, שכבר כיהן בתפקיד בשנה שעברה במשך שלושה חודשים בלבד, ובכך היה ליו"ר שהחזיק בתפקיד את פרק הזמן הקצר ביותר תחת שליטת אליהו.
בכירי הקבוצה מקווים שרשות שוק ההון, שמביעה חוסר שביעות רצון עמוק מאי־היציבות הניהולית המתמשכת במגדל ביטוח, תאשר את מינויו של רוזן לתפקיד שבו כבר כיהן בעבר הלא רחוק. מכיוון שהמינוי טעון אישור של הרגולטור, בשלב זה הכוונה היא למנות את רוזן לדירקטור בלבד במגדל ביטוח, ואילו לתפקיד היו"ר ימונה זמנית אחד מחברי הדירקטוריון הקיימים. בפעם הקודמת שמגדל ביטוח מצאה את עצמה ללא יו"ר מונה כרמי גילון כממלא מקום. מידת הקרבה של רוזן לאליהו תיבחן על ידי רשות שוק ההון והיא עשויה להשפיע על החלטתה לאשר את המינוי. במגדל ביטוח סבורים שרוזן יקבל את אישור הרגולטור משום שכבר כיהן בתפקיד בעבר לאחר שמינויו אושר בידי רשות שוק ההון.
בשבוע שעבר רשות שוק ההון שיגרה מכתב חריף למגדל אחזקות ומגדל ביטוח, ובו איימה כי היא תטול מאליהו את היתר השליטה בחברה. כמו כן, המכתב עסק בצורך ליצור הפרדה בין הדירקטוריונים של שתי החברות, וכלל איום שהרשות תתערב בזהות חברי הדירקטוריון, למשל על ידי מינוי של עוד דירקטורים חיצוניים שיחלישו את האחיזה של אליהו בחברה. הרשות אף שוקלת לאסור על חברי דירקטוריון מגדל אחזקות, שבו חבר גם אליהו עצמו, את הכניסה למשרדי מגדל ביטוח בפתח תקווה. המכתב נשלח על רקע ההתפטרות של רון־טל, שהתרחשה ימים בודדים לאחר שגם המנכ"ל שגיא יוגב הודיע על התפטרות. במקביל לרון־טל הודיע על עזיבה גם האקטואר הראשי של מגדל ביטוח.
הסערה הזו הובילה למהלך נוסף. ל"כלכליסט" נודע כי רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב שהודיע על עזיבה במטרה לעבור לתפקיד שמקביל במהותו ליו"ר בית החולים התל־אביבי, פנה במפתיע בסוף השבוע למלצר וביקש להקפיא את המועמדות שלו לדירקטור בחברה. הכוונה המקורית הייתה למנותו לדירקטור כבר באסיפת בעלי המניות הקרובה. המועמדות של גמזו לתפקיד נחשפה לראשונה ב"כלכליסט". עם זאת, יתכן שגמזו ימונה בהמשך לדירקטוריון. גמזו ומגדל אחזקות יבחנו את הנושא בשבועות הקרובים.
רוזן, שהיה בעבר מנכ"ל חברת הביטוח מנורה־מבטחים, כיהן כיו"ר מגדל ביטוח במשך שלושה חודשים בלבד, כאמור. הוא מונה לתפקיד בדצמבר 2020 ביוזמתו של אליהו ונכנס לתפקיד בינואר, אולם אולץ להתפטר מתפקידו במרץ על ידי הדירקטוריון. זאת על רקע יחסים עכורים עם המנכ"ל דאז רן עוז, שמאז עזב גם הוא את הקבוצה ומכהן כיום כמנכ"ל חברת כרטיסי האשראי ישראכרט.
העימות החריף בין רוזן לעוז, שהוביל לעזיבתו של הראשון, ניצת על רקע חילוקי דעות ביחס לאסטרטגיה של החברה. מרבית הדירקטורים במגדל ביטוח צידדו בעוז, שהעמיד אולטימטום לדירקטוריון - "אני או רוזן". עוז אמר לדירקטוריון שמצב העניינים שנוצר לא מאפשר לו לעבוד עם רוזן ושאין אמון ביניהם.
רוזן, מצידו, האשים את עוז בסילוף עובדות, התנהלות כוחנית שכוונה נגדו וכן בחתירה תחתיו. במכתב שכתב רוזן הוא טען כי "בחרת בדרך כוחנית, הן טרם תחילת כהונתי והן מאז כניסתי לתפקיד. עשית כמיטב יכולתך למנוע את הגעתי לקבוצת מגדל, ולאחר שאושר המינוי שלי בחרת בדרך כוחנית להילחם בי, תוך ניסיון בלתי פוסק להכשיל את עבודתי. ניסית להתיש אותי, לחתור תחתיי ולמדר אותי, תוך הפצה של חצאי אמיתות וסילופי דברים מול גורמים שונים בחברה, בדירקטוריון ומחוץ לחברה".
רוזן הוסיף באותה העת כי קיבל על עצמו את תפקיד יו"ר מגדל ביטוח "כדי לתרום לקבוצה מנסיוני ומהידע שצברתי בארבעים שנות עבודה, רובן המכריע בתפקידים בכירים מאוד בגופים עסקיים גדולים. הסכמתי לקבל עליי את התפקיד כדי לתרום ולסייע לקבוצת מגדל לצאת לדרך חדשה ולהחזירה למקום שבו הייתה. כוונתי הכנה הייתה ליצור שיתוף פעולה פורה עם בעל השליטה, עם חברי הדירקטוריונים השונים של מגדל ביטוח ומגדל אחזקות, עם המנכ"ל ועם הנהלת החברה".
עוז הגיב לרוזן במכתב קשה שבו האשים אותו בהכפשות, השפלת עובדים, השלטת אימה על עובדים בכירים וזוטרים בחברה, וכן במתן הוראות לנושאי משרה בניגוד לנהלים של חברת הביטוח, תוך חריגה בוטה מהסמכויות שלו כיו"ר ובניגוד לכללי הממשל התאגידי. במכתבו כתב עוז כי "נכנסת לחברה כמו פיל בחנות חרסינה, ירית את החץ ועכשיו אתה מנסה לייצב את המטרה. השלטת טרור והטלת אימה על עובדי הלשכה ונושאי המשרה, ועכשיו אתה עסוק בדה־לגיטימציה של כל מה שנעשה לפניך".
רוזן קיבל את עוז בירושה מהיו"ר הקודם ניר גלעד, שהודח מתפקידו בידי אליהו. עוז, כאמור, נהנה מהגיבוי של חברי ההנהלה והדירקטוריון, שבסופו של דבר הראו לרוזן את הדלת משום שחשבו שהיציבות של מגדל ביטוח דורשת את הישארותו של עוז. אבל חודשיים לאחר מכן עוז עזב במפתיע את תפקידו לאחר שקיבל הצעה מפתה מישראכרט.
בניגוד להנהלה ולדירקטוריון, אליהו לא הסתיר לאורך כל הדרך את האמון שלו ברוזן, והוא הצטער וכעס מאוד על כך שהוא עזב. חלק מהדירקטורים במגדל ביטוח הודחו בעקבות האירוע הזה, וכן בשל אירועים נוספים. עם עזיבתו־הדחתו של רון־טל, אליהו מיהר לנצל את ההזדמנות על מנת להחזיר את רוזן. ככל הידוע הוא קיבל את ברכת דירקטוריון מגדל אחזקות שבראשו עומד מלצר.
אם רוזן ישוב לתפקיד יו"ר מגדל ביטוח, זו תהיה חזרה תמוהה שמזכירה במעט את חזרתו של איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל לשעבר, לתפקיד יו"ר רשת הקמעונאות. אברכהן הודח על ידי הדירקטוריון וחזר בברכת המוסדיים שמחזיקים בשופרסל. בנוסף, ההתפטרות של רוזן בשענה שעברה הולידה איומים בתביעה מצידו, ובסופו של דבר הוא הגיע לפשרה עם החברה שבמסגרתה סוכם שהוא יקבל 4.4 מיליון שקל עבור הרבעון הבודד שבו כיהן כיו"ר. הסכום המדובר כולל מענק עבור הודעה מוקדמת של תשעה חודשים, שכר של שלושה חודשים וכן מיליון שקל נוספים שקיבל עבור הזמן שהמתין עד שרשות שוק ההון אישרה את המינוי שלו. עם זאת, על חלק מתנאי הפרישה רוזן וקבוצת מגדל עדיין לא הגיעו להסכמות, והמחלוקות האלו עוד נמצאות בבוררות משפטית כיום. הדבר הופך את שובו הצפוי לתפקיד היו"ר לתמוה אף יותר בעת הזו.