מרוויח מהעיכוב של כריש: מאגר לווייתן עוקף את התחזיות
מרוויח מהעיכוב של כריש: מאגר לווייתן עוקף את התחזיות
היקף ההפקה ממאגר לווייתן ב-2021 היה גבוה ב-5% מהתחזית שפורסמה ביוני 2021; העלייה בכמויות היצוא היתה הגורם העיקרי לנתונים השנתיים המוצלחים, וזו צפויה להמשיך גם ב-2022; לשורת המכירות תרמה גם העובדה שלקוחות עתידיים בכריש המתעכב נאלצו להמשיך את הקשר עם לווייתן
מאגר לווייתן עקף את תחזית ההכנסות השנתית - ומעלה ציפיות להמשך הדרך. לפי דוח העתודות והמשאבים שפרסמו השותפות בלווייתן דלק קידוחים (45.34%) ורציו אנרגיות (15%), המאגר הפיק ב-2021 כ-10.7 BCM גז (יחידת BCM - מיליארד מטר מעוקב). הסכום האמור גבוה ב-5% מהתחזית שפרסמה דלק קידוחים ביוני 2021.
על פי הדוח, שנערך על ידי חברת הערכת המשאבים Netherland Sewell and Associates - NSAI, היקף המכירות מלוויתן עמד ב-2021 על כ-1.95 מיליארד דולר - חלקה של דלק קידוחים נאמד ב-883 מיליון דולר ושל רציו ב-290 מיליון דולר. החברות ציינו בעידכון כי העלייה בכמויות היצוא היתה הסיבה לנתוני המכירות המוצלחים.
בדו"ח הועלתה תחזית המכירות מלוויתן לשנים הקרובות - על פי התחזית העדכנית, במהלך שנת 2022, צפוי לוויתן למכור כמות בהיקף דומה לזו שנמכרה ב-2021. המשמעות בפועל היא עלייה של כ-0.35 BCM ביחס לתחזית בדוח המשאבים הקודם.
התחזית המשודרגת מתבססת בין היתר על היקף הייצוא בפועל למצרים וירדן וצפי המשך המכירות לשווקי הייצוא, תחזיות לביקוש לגז טבעי בשוק המקומי (בהתאם לעבודת המחקר של חברת BDO) והסכמים חדשים צפויים למכירת הגז.
הערכת המשאבים הכוללת למאגר עומדת כיום, באומדן הטוב ביותר, על כ- 631 BCM. זאת נוסף לכ- 18 BCM שהופקו ממועד תחילת הזרמת הגז מלוויתן.
בישראל פועלים כיום שני מאגרי גז, תמר ולווייתן. המאגר השלישי, כריש, בהפעלת חברת אנרג'יאן אמור היה להתחיל בהפקה מסחרית של גז במהלך 2021 אך התעכב בשל משבר הקורונה. העיכוב בכריש כמובן מועיל לשורת המכירות מלווייתן. חלק מהלקוחות של לווייתן קשורים בהסכמים גם עם מאגרים אחרים ובהם מאגר כריש. כך למשל, בשנה שחלפה מכרה לווייתן גז לתחנת הכוח רמת חובב, כשההסכם עמה הוא עד לכניסת מאגר כריש להפקה.
בשבוע שעבר נחתמה בקהיר עסקה בין שברון, המפעילה של פרויקט לווייתן, לבין חברת הולכת הגז בירדן. עסקה זו תאפשר את הגדלת כמויות הגז הטבעי המיוצאות למצרים תוך שימוש בתשתית ההולכה הירדנית, שבאמצעותה מתבצע כעת הייצוא מלוויתן לחברת החשמל הלאומית של ירדן.
שותפי לוויתן צפויים לחתום בשבועות הקרובים על מערכת הסכמים משלימים למהלך זה. בזכות השימוש בתשתית ההולכה הירדנית ניתן יהיה להקדים את הגדלת היקף הייצוא וזאת אף שטרם הושלמו העבודות להרחבת תשתית ההולכה בישראל, ובכלל זה הקמת הקו הימי אשדוד-אשקלון. ההזרמה למצרים דרך הצינור הירדני צפויה להתחיל בימים הקרובים.
יוסי אבו, מנכ״ל דלק קידוחים מסר: ״לאור הביקושים העולמיים הגדלים, ההצלחה של הסכמי הייצוא מלוויחתן והביצועים המרשימים של המאגר, בכוונתנו לקדם את הרחבת פרויקט לווייתן וכן לקדם הסכמים נוספים לייצוא גז טבעי. תזרים המזומנים החזק יאפשר לנו להמשיך לפתח את עסקי השותפות לצד החזר השקעה אטרקטיבי למשקיעים״
יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו אנרגיות אמר: "סיימנו את שנת 2021 מעל התחזיות ועם הכנסות שיא לרציו אנרגיות. העלאת התחזיות שפרסמנו היום לשנת 2022 היא ביטוי לביקושים הגוברים בשווקים האזוריים וליכולת האספקה היציבה והאמינה מלוויתן. שותפי לווייתן מקדמים את בחינת החלופות השונות להרחבת ההפקה מהמאגר, המהווה עוגן אנרגטי אזורי וחלק חשוב במארג היחסים הגיאו-פוליטיים האזוריים."