בלעדיהאצ'יסון במו"מ מתקדם למכירת השליטה בפרטנר לקרן מארה"ב
בלעדי
האצ'יסון במו"מ מתקדם למכירת השליטה בפרטנר לקרן מארה"ב
חברת ההשקעות מהונג קונג מקיימת את המגעים ישירות מול קרן ההשקעות האמריקאית, ורק לאחרונה עודכנו בכירי החברה, כולל היו"ר אסנת רונן. מכירת מניות השליטה (27%) צפויה להתבצע בפרמיה של 13.8%. היקף העסקה: כ־800 מיליון שקל
חברת ההשקעות האצ'יסון מהונג קונג מנהלת מגעים מתקדמים למכירת השליטה בחברת הסלולר פרטנר . ל"כלכליסט" נודע כי המגעים מתקיימים מול קרן השקעות אמריקאית גדולה מאוד.
נציגי הקרן קיימו, ככל הידוע, שיחות לאורך החודשים האחרונים מול האצ'יסון, שבשליטת הסיני לי קא שינג, ובימים האחרונים הוכנסו לסוד העניין גם חברי דירקטוריון פרטנר, בראשות אסנת רונן. הקרן הזרה לא נעזרה עם זאת ברונן לאורך המגעים.
בניגוד למגעים ראשוניים שנערכו מול קרן אמריקאית אחרת, שמרוק, בינואר־פברואר, הפעם מדובר במגעים עם היתכנות גבוהה יחסית להבשיל לכדי עסקה. מה שעלול לעכב את ההתקדמות היא הבעייתיות בכניסה והיציאה מהארץ, לאור התפרצות וריאנט הדלתא של נגיף הקורונה.
מתחילת הבשנה איבדה פרטנר 22% משווייה, והיא נסחרת כיום בשווי 2.5 מיליארד שקל. שווי המניות של האצ'יסון, שבשליטת המיליארדר לי קה שינג, הוא 682 מיליון שקל (כ־214 מיליון דולר). המניות רשומות עדיין ע"ש חברה של חיים סבן, אבל האצ'יסון היא הבעלים שלהן, לאחר שסבן החליט שלא לפרוע את החוב בסך 300 מיליון דולר שנטל לרכישת השליטה, בהלוואת מוכר שהעמידה האצ'יסון בזמנו לאילן בן־דב, ממנו רכש סבן את החברה.
בניגוד לשמרוק, שדרשה הנחה משמעותית על חוב זה, נראה שהקרן מוכנה לשלם יותר ולקבל הנחה לא גדולה על הסכום, תוך תשלום פרמיה משמעותית על מחיר השוק. היקף העסקה יעמוד על 800 מיליון שקל לפחות.
חיים סבן הפסיד חצי מיליארד שקל על החברה
עד ספטמבר 2019 החזיקה בשליטה בפרטנר קבוצת סבן שבבעלות חיים סבן. "כלכליסט" חשף אז כי חיים סבן החליט לוותר על השליטה. לסבן היה חוב של 300 מיליון דולר להאצ'יסון (כ־1.1 מיליארד שקל באותה תקופה, מיליארד שקל כיום), בעוד שווי השוק של מניות פרטנר המשועבדות להבטחת תשלום החוב עמד על 740 מיליון שקל, קרוב לשווי היום.
החוב של סבן אמור היה להיפרע בינואר 2020. מדובר בחוב שסבן "ירש", כשרכש את השליטה בפרטנר בשנת 2013 מידי החברות הקורסות של אילן בן־דב, סקיילקס וסאני תקשורת . סבן רכש אז 30.7% ממניות פרטנר מידי סקיילקס של בן־דב בתמורה ל־250 מיליון שקל, ועוד כ־2% מהמניות שהיו בידי בנק לאומי תמורת 83 מיליון שקל. בהמשך השקיע סבן סכומים נוספים ובסך הכל הפסיד כחצי מיליארד שקל על ההשקעה בפרטנר.
כחלק מהרכישה ירש סבן את החוב מהאצ'יסון שתמורתו שועבדו מלוא מניות השליטה בפרטנר. סבן ניהל מגעם עם האצ'יסון על מחזור ההלוואה, אבל לא הגיע עמה להסכמות ודיווח על אירוע הפרה, שבו הוא לא מעביר תשלום שוטף של ריבית, ומאפשר להאצ'יסון להשתלט על פרטנר. האצ'יסון פנתה לבית המשפט, שמינה את עו"ד אהוד סול לשמש ככונס הנכסים של מניות השליטה בפרטנר ונאמן החברה. סבן דולל לאחזקה של 27% ממניות פרטנר, שהן אלה שעומדות למכירה כיום.
פרטנר על המדף מאז ספטמבר 2020
האצ'יסון שלטה למעשה כבר בעבר בפרטנר, כשהקימה את החברה ב־1998. ב־2009 מכרה האצ'יסון את אחזקותיה לאילן בן־דב וסקיילקס תמורת 1.4 מיליארד דולר, כשחלק מהעסקה היה הלוואה של 300 מיליון דולר שהועמדה לסקיילקס. הלוואה זו הועברה לסבן בעסקה מול בן־דב. המגעים של האצ'יסון למכירת המניות מתנהלים ממשרדי החברה בהונג קונג.
פרטנר עומדת על המדף מאז ספטמבר האחרון, לאחר שהאצ'יסון הודיעה כי החליטה למכור את השליטה בה. האצ'יסון ביקשה בסוף 2019 היתר שליטה בפרטנר, אבל בכיריה הבינו כי למשרד התקשורת ולממשל בארץ אין כוונה לאשר את הבקשה.
האצ'יסון אמנם לא קיבלה תשובה פורמלית שלילית, אבל הבינה שהלחץ האמריקאי למנוע כניסה של תאגידים בשליטה סינית לישראל, צפוי למנוע ממנה את קבלת ההיתר. תאגיד הענק הסיני רשום בהונג קונג, אבל החזרת השליטה בהונג קונג מבריטניה לסין, הפכה אותה לבעלת אוריינטציה סינית. מניות פרטנר הועברו מהאצ'יסון לידי נאמן, עו"ד אהוד סול.
מאז הוויתור של סבן על השליטה בה, מתנהלת למעשה פרטנר כחברה ללא גרעין שליטה, ומנוהלת בידי דירקטוריון בראשות אסנת רונן. האצ'יסון, שכאמור לא קיבלה היתר שליטה בחברה, איננה מורשית להתערב בצורה כלשהי בניהולה. דירקטוריון החברה, שמורכב מנציגי ציבור, בחר באסנת רונן כיו"ר.
רונן היא הגורם החזק בחברה והיא שהובילה בצורה עקיפה לעזיבתו של מנכ"ל פרטנר איציק בנבנישתי בתחילת אפריל, לאחר שש שנים שבהן כיהן בתפקיד. רונן והדירקטוריון האקטיבי שלה הקשו על בנבנישתי, צמצמו לו את מרחב הפעולה ודרשו ממנו דיווחים שוטפים בתדירות גבוהה.
רונן היתה גם מי שהובילה את בחירתו של המנכ"ל הנוכחי של החברה, אבי צבי, שתפקידו האחרון היה מנכ"ל רשת. צבי, שנכנס לתפקיד לפני כחודשיים, הספיק להרכיב כוורת ניהולית בחברה.
לא ברור אם רונן וצבי מעורבים בעסקה, אולם ככל הידוע הקרן פעלה בצורה עצמאית ולא דרך המנהלים של פרטנר. צבי אמור להתמודד מול אתגרים לא פשוטים, כמו מכירת נתח מרשת הסיבים שפרסה פרטנר והשקעות נוספות.
רונן כבר הובילה לכך שדירקטוריון פרטנר דחה הצעה שקיבל בתחילת 2020 לרכישת החברה כולה תמורת 3 מיליארד שקל. הדירקטוריון קבע שההצעה איננה מיטיבה עם החברה. הוט הציעה שווי גבוה באחוזים בודדים משווי פרטנר בבורסה, אולם כיום מדובר בשווי של 13.8% מעל שוי השוק של פרטנר וייתכן כי היה כאן פספוס מצד בעלי המניות של החברה.