סגור

בלעדי
מינוי מנכ"ל למגדל הצית קרב בין שלמה אליהו ליפתח רון טל

בעל השליטה אליהו דוחף למינוי רונן אגסי, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, ואילו היו"ר רון טל תומך בידין ענתבי, מנהל החטיבה הבינ"ל בבנק הפועלים. השניים התווכחו בקולניות בישיבה של ועדת האיתור, ולפי בכירים במגדל רון טל שוקל להתפטר אם אגסי ימונה

מתיחות גדולה נוצרה בין בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל שלמה אליהו ליו"ר הטרי יפתח רון טל סביב בחירת מנכ"ל חדש לחברת הביטוח הפרטית שנמצאת בבעלות מגדל אחזקות הציבורית שבשליטת אליהו.


ל"כלכליסט" נודע כי אליהו נחוש בדעתו לפעול על מנת שרונן אגסי, מנהל החטיבה העסקית בבנק לאומי, יהיה השם היחיד שתעלה ועדת האיתור בפני דירקטוריון החברה. מנגד, רון טל, שתומך במינויו של מנהל החטיבה הבינלאומית בבנק הפועלים ידין ענתבי – שהיה בעבר הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון – נחוש להוביל לבחירתו ומתנגד למינויו של אגסי. עם זאת, רון טל מוכן להביא לדיון בדירקטוריון את שני המועמדים הללו ולצידם מועמד שלישי – שגיא יוגב, לשעבר מנהל חטיבת ביטוח כללי בהראל, תפקיד שאותו עזב בחודש יוני האחרון.
המתיחות בין בעל השליטה ליו"ר הגיעה לשיא ביום שלישי בשבוע שעבר, בעת שנערכה ישיבה של ועדת האיתור שהוקמה על מנת להמליץ לדירקטוריון מגדל ביטוח על זהות המנכ"ל הבא. בוועדה חברים גבי פיקר, דירקטור במגדל ביטוח מטעם אליהו; רונית בודו, דח"צית במגדל ביטוח, שתומכת באליהו במרבית ההחלטות החשובות שעומדות על סדר היום; ורון טל עצמו, שהחל לכהן ביולי האחרון כיו"ר מגדל ביטוח ומונה באוגוסט גם למנכ"ל החברה־האם מגדל אחזקות.
1 צפייה בגלריה
מימין בעל השליטה במגדל שלמה אליהו והיו"ר יפתח רון טל רונן אגסי ראש החטיבה העסקית בלאומי ו ידין ענתבי ראש החטיבה הבינ"ל בפועלים
מימין בעל השליטה במגדל שלמה אליהו והיו"ר יפתח רון טל רונן אגסי ראש החטיבה העסקית בלאומי ו ידין ענתבי ראש החטיבה הבינ"ל בפועלים
מימין: בעל השליטה במגדל שלמה אליהו, היו"ר יפתח רון טל, רונן אגסי, ראש החטיבה העסקית בלאומי, וידין ענתבי, ראש החטיבה הבינ"ל בפועלים
(צילומים: עמית שעל, אלעד גרשגורן, מיה כרמי-דרור, אוראל כהן)

בישיבה הייתה אמורה הוועדה להחליט על מי להמליץ למנכ"ל בפני דירקטוריון מגדל ביטוח, לאחר שהופיעו בפניה מספר מועמדים שגם נפגשו אישית עם רון טל, כשבראש הרשימה ניצבים אגסי וענתבי. הישיבה הגיעה לטונים גבוהים. בתחילה נשמעו טונים כאלו בין בודו לרון טל, ובשלב מסויים הצטרף לישיבה גם אליהו עצמו. מדובר באקט חריג, משום שאליהו איננו דירקטור במגדל ביטוח ומשמש רק כיו"ר החברה־האם מגדל אחזקות, זאת לאחר שלפני שנה הממונה על שוק ההון משה ברקת הורה לו לבחור באחד משני תפקידים – דירקטור במגדל ביטוח או יו"ר מגדל אחזקות – ואליהו בחר להישאר יו"ר החברה־האם. לכן, פורמלית, אליהו לא מורשה להשתתף בהליך בחירת המנכ"ל החדש, אולם פיקר ובודו מבקשים לא להשאיר את בעל השליטה מחוץ להליך.
מי שעלולה לראות את המעורבות היתרה של אליהו, שכוללת את נוכחותו בישיבה האחרונה של ועדת האיתור, בעין לא יפה היא רשות שוק ההון, שבשנתיים האחרונות מנהלת מאבק עיקש מול המעורבות של אליהו בחברת הביטוח.
לאחר שאליהו הצטרף לישיבה, נוצר ויכוח בינו לבין רון טל, שעלה גם הוא לטונים גבוהים. בסופו של דבר הישיבה ננעלה מבלי שהתקבלה החלטה והוחלט לדחות את ההחלטה ללאחר סוכות. אולם מדובר בדחייה זמנית בלבד של המאבק, שכן רון טל לא מוכן למינוי אגסי לתפקיד, ולדברי בכירים במגדל ביטוח, הוא אף מאיים לשים את המפתחות ולהתפטר במקרה שאגסי ייבחר.

בלאומי דרשו הבהרות

עם פרסום הידיעה באתר "כלכליסט" ביום שלישי בערב אודות העובדה שאליהו מקדם את מינוי אגסי, ביקש מנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן הבהרות מאגסי, שמונה לתפקידו הנוכחי בבנק רק לפני תשעה חודשים. בכירים בלאומי טוענים כי אגסי התחייב לכהן בתפקיד שלוש שנים לפחות. בלאומי משוכנעים שאגסי לא יעזוב.
המועמדות של אגסי לתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח רגישה משום שלאחרונה זומנה לשימוע מנכ"לית הבנק הדיגיטלי של לאומי, פפר, מיכל קיסוס־הרצוג, משום ששמה עלה כמועמדת לתפקיד מנכ"לית חברת כרטיסי האשראי ישראכרט. פרידמן זימן אותה לשימוע והבהיר לה שלא תוכל לקיים מגעים שכאלו ולהמשיך במקביל לכהן כמנכ"לית פפר. בסופו של דבר, קיסוס־הרצוג פוטרה ולא קיבלה את תפקיד מנכ"לית ישראכרט – שבו זכה מנכ"ל מגדל הנוכחי רן עוז – ונשארה קירחת משני הצדדים. אמנם גם מגדל ביטוח היא אינה מתחרה ישירה של בנק לאומי, אבל המועמדות של אגסי מעוררות חוסר נוחות בבנק.
זו אינה הפעם הראשונה ששמו של אגסי עולה בהקשר של הובלת חברת ביטוח. לפני שנה וחצי דני נוה, שהיה אז יו"ר כלל ביטוח, ביקש לקדם את המועמדות שלו לתפקיד מנכ"ל החברה. ליוזמה של נוה היו שותפים גם בעלי מניות פרטיים גדולים בחברה – מורי ארקין ואייל לפידות. הסאגה, שבמרכזה עמד קרב בין נוה למנכ"ל יורם נוה, הובילה לכך שברקת נכנס לתמונה, הורה באמצעות בודק חיצוני (השופט בדימוס יורם דנציגר) על הפסקת מעורבות שכזו מצד בעלי המניות הפרטיים, ואגסי הסיר את המועמדות שלו.

הסכנה שבהתפטרות רון טל

השאלה הגדולה כעת היא על מי תמליץ ועדת האיתור: האם על אגסי לבדו, כפי שאליהו רוצה, או שמא היא תביא לדירקטוריון 2—3 מועמדים לתפקיד המנכ"ל הבא, כולל ענתבי, שעימו מעוניין רון טל לעבוד?
אליהו ומגדל ביטוח לא יכולים להרשות לעצמם התפטרות של יו"ר נוסף, אחרי שבמרץ האחרון פוטר מוטי רוזן מהתפקיד על ידי הדירקטוריון. הדבר התרחש על רקע קרב בינו לבין עוז, שהודיע לדירקטוריון שלא יוכל לעבוד עם רוזן ואילץ את חבריו לבחור ביניהם. הדירקטוריון, שבראשו עמד רוזן, החליט לתמוך במנכ"ל ולהדיח את היו"ר, שלושה חודשים לאחר שנכנס לתפקידו. אליהו לא תמך בהדחה.
אליהו לא יכול להרשות לעצמו שיו"ר נוסף יתפטר. בסביבת מגדל מעריכים שאם רון טל יעזוב, רשות שוק ההון עשויה להעביר את השליטה בחברה לידי נאמן. מי שעשוי להרוויח מכך הוא המועמד השלישי לתפקיד מנכ"ל מגדל — שגיא יוגב, שעזב תפקיד בכיר בהראל ביוני

התפטרות של רון טל – שאם תתרחש תהיה האחרונה בשרשרת ארוכה של יו"רים ומנכ"לים שעזבו את קבוצת מגדל תחת שליטת אליהו – עלולה לגרור עימה השלכות קשות עבור אליהו בפרט ומגדל ביטוח בכלל. בסביבת החברה מעריכים שאם רון טל יתפטר, רשות שוק ההון עלולה לנקוט בצעד חריף נגד אליהו, ייתכן שאף בצעד החריף מכולם – נטילת השליטה בחברה באמצעות מינוי נאמן והעברת מניות השליטה במגדל ביטוח לידיו. מדובר באקט חריף מאוד שמתרחש לעיתים נדירות בלבד, כמו במקרה שבו רשות שוק ההון נטלה את השליטה בכלל ביטוח מידי אי.די.בי לקראת תום עידן נוחי דנקנר, והעבירה אותה לידי נאמן.
בשלב הנוכחי, נראה שהיחסים בין אליהו ליו"ר הטרי שהוא עצמו בחר, רון טל, בדרך לפיצוץ. בכירים בחברה שהתערבו ביניהם על משך התקופה שבה היחסים בין אליהו לרון טל יהיו תקינים (ההימורים נעו בין חודש לחצי שנה) מצאו עצמם מופתעים גם כן מהעימות, משום שלא חשבו שהוא יתלקח מסביב לסוגיה גורלית כמו מינוי מנכ"ל לחברה.
מי שעשוי להרוויח מהסיטואציה הזו הוא יוגב, שעשוי למצוא את עצמו נבחר לתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח כמועמד של פשרה בין בעל השליטה ליו"ר.
בתוך כך, אם מי מהמועמדים המדוברים ימונה לתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח, הרי שהחברה תסגור עשור שבמהלכו לא מונה מנכ"ל משורות הארגון, אלא תמיד הובאה דמות מבחוץ. בסיבוב הנוכחי הגישו את מועמדותם שני המשנים למנכ"ל - ליאור רביבי, מנהל חטיבת לקוחות וערוצי הפצה, ועמית אורון, מנהל חטיבת חיסכון ארוך טווח – אולם הם לא הגיעו לשלב הסופי.