סגור
עידן עופר
עידן עופר בעל השליטה בחברה לישראל (צילום: יח"צ)

החברה לישראל נכנעה למוסדיים והקרנות: תחלק דיבידנד של עד 45%

החברה שבשליטת עידן עופר הודיעה על אימוץ מדיניות חלוקה החל מ־2023, שלפיה הרווחים שתחלק יגיעו מהחברות המוחזקות. 75 מיליון דולר יועברו לקופת החברה והיתרה תעבור לבעלי המניות שלה

החברה לישראל שבשליטת עידן עופר נכנעת למאבקן של כמה קרנות גידור, בראשן קרן מימס, וכמה גופים מוסדיים ישראלים בראשות מיטב, והודיעה על מדיניות של חלוקת דיבידנד שאימצה.
החברה, המנוהלת בידי יואב דופלט, הודיעה כי החל מ־2023 היא תאמץ מדיניות חלוקת דיבידנד שלפיה תחלק עד 45% מההרווחים המותרים, שיגיעו מחברות מוחזקות. מדובר בעיקר ביצרנית הדשנים ICL (לשעבר כי"ל), ולפי מדיניות הדיבידנד של החברה לישראל תנכה 75 מיליון דולר בשנה מהדיבידנדים שתקבל מהחברות־הבנות, ואת היתרה, אם תיוותר, תעביר לבעלי המניות שלה.
מימס שיגרה כמה מכתבים בעבר להנהלת החברה לישראל בהם דרשה את קיומה של מדיניות חלוקת דיבידנד בחברה, לאור העובדה שבקופתה הצטברו קרוב למיליארד דולר והחוב שלה ירד ל־1.1 מיליארד דולר. החוב של החברה עמד על סכומים גבוהים בהרבה ושימש עילה לאי־חלוקת דיבידנד לבעלי המניות שלה בשנים האחרונות זאת אף שקיבלה דיבידנדים
שמנים מ־ICL.
יצרנית הדשנים נהנתה בשנה האחרונה מפריחת עסקי האשלג וחילקה דיבידנדים של יותר ממיליארד דולר, שמהם קיבלה החברה לישראל 513 מיליון דולר. אבל בעלי המניות אינם מסתפקים בהחלטה ודורשים לבצע אותה מיידית, ולא רק החל מתוצאות 2023. "אנחנו בהחלט מצפים שהדיבידנדים יחולקו כבר עבור תוצאות 2022", אמר מנהל ההשקעות של מיטב, גיא מני.
בדיווח שלה החברה לישראל מציינת כי ההחלטה על אימוץ מדיניות דיבידנד התקבלה בעקבות הדיונים על תוכנית העבודה ל־2023, בהתחשב בתוכנית ההשקעות של החברה, במצב עסקיה, במדיניות ניהול החוב ומבנה ההון שלה ובהתחשב בתזרים המזומנים החיובי המשמעותי של החברה.
עם זאת החברה לישראל סייגה את ההודעה והדגישה שההחלטה על מדיניות הדיבידנד אינה התחייבות כלשהי לבעלי המניות לחלק דיבידנד במועד מסוים או בשיעור מסוים, וכי היא שומרת לעצמה זכות לבחון ולשנות בעתיד את המדיניות הדיבידנד או לבטל אותה.
המכתב של בעלי המניות נשלח מאחר שלטענתם העובדה שהחברה לישראל, שהחזיקה בעבר הקרוב גם בשליטה בבתי הזיקוק בחיפה (בזן) ומחזיקה גם בחוות דגים בנורבגיה, סובלת מדיסקאונט קבוע של 30% במחיר המניה וזאת לאור העובדה שאיננה מחלקת דיבידנדים. "אנחנו מברכים על ההחלטה ומעריכים שהיא תסייע לצמצום הדיסקאונט ההיסטורי במניה ביחס לשווי הנכסי הנקי שלה", אמר מני.
בנוסף לאימוץ מדיניות הדיבידנד מימס גם דורשת שהחברה לישראל תחלק חלק ממניות ICL כדיבידנד בעין לבעלי מניותיה, עד לאחזקה המינימלית הנדרשת לשליטה ב־ICL. בעלי המניות גם מוחים על המטה היקר של החברה לישראל, עם הוצאות של 40-30 מיליון שקל בשנה.