הדולר שב ל-4.06 שקלים; "בנק ישראל רוצה למנוע פיחות חד בשקל, שיחלחל לאינפלציה"
הדולר שב ל-4.06 שקלים; "בנק ישראל רוצה למנוע פיחות חד בשקל, שיחלחל לאינפלציה"
מוקדם יותר נסחר המטבע האמריקאי ב-4.04 שקלים, היורו על 4.31 שקלים; אתמול הותיר בנק ישראל את הריבית בשיעור של 4.75% למרות האיומים הכלכליים האפשריים כתוצאה מהמלחמה, בשל הירידה בשקל בשבועות האחרונים שעלולה לפגוע גם היא בכלכלה
הדולר שב לרמה של 4.06 שקלים אחרי שנחלש מוקדם יותר ל-4.044 שקלים, היורו על 4.31 שקלים. בשווקים הבינלאומיים היורו יורד ב-0.4% ל-1.062 דולר.
בנק ישראל הודיע אתמול על השארת הריבית במשק בשיעור של 4.75%, והבהיר את החשיבות שהוא רואה בשמירה על ערכו של השקל, שאיבד מאז פרוץ המלחמה כ-5% מערכו מול הדולר.
במסיבת העיתונאים שלאחר ההחלטה אמר נגיד בנק ישראל אמיר ירון בהתייחס לשאלת כלכליסט כי "שוק המט"ח חשוב לאין שיעור בשל ההשלכות הרוחביות שלו. לכן הגבנו במהירות לתנודתיות בשוק המט"ח, כבר ביום הראשון למלחמה. 30 מיליארד דולר זה סכום גדול.
"אנחנו לא באים לקבוע תקרה מסוימת והמשך מכירת דולרים מותנית בהתפתחויות, וכמובן שיש לבנק ישראל מחסנית מאוד גדולה". עוד הדגיש שאין לבנק ישראל "יעד ספיציפי לשער החליפין, אך אנחנו רוצים לוודא שיש יציבות יחסית".
עוד אמר ירון במסיבת העיתונאים כי הכלכלה הישראלית חזקה ועמידה. "בתחומים מסוימים, כגון החדשנות והטכנולוגיה, אנו אף מובילים ברמה העולמית. הכלכלה הישראלית ידעה להתאושש מתקופות קשות ולחזור לשגשג במהרה ואין לי ספק שכך יהיה גם הפעם", אמר ירון.
לצד החלטת הריבית, בבנק ישראל הורידו את התחזיות הכלכליות לשנה הנוכחית ולשנה הבאה. לפי התחזיות המעודכנות של הבנק, בהנחה שעיקר הלחימה תהיה בדרום, המשק יצמח ב-2.3% השנה וב-2.8% בשנה הבאה, לעומת תחזיות קודמות לצמיחה של 3% בכל אחת מהשנים.
"בנק ישראל הדגיש שעל רקע המלחמה מדיניות הבנק מתמקדת בייצוב השווקים הפיננסים, הפחתת אי-הוודאות ואספקת נזילות בשווקי המט"ח כפי שעשה בשבועיים האחרונים", כתב עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים.
"הבנק מציין שהפיחות בשקל מהווה סיכון משמעותי לקצב האינפלציה. בנוסף, הנגיד ציין שמגבלות על היצע העבודה (על רקע גיוס המילואים, סגירת מוסדות החינוך ויציאת עובדים זרים), לצד פגיעה ביכולת הייצור והפרעות בשרשראות האספקה יפעלו להעלאת האינפלציה בטווח הקצר.
"יחד עם זאת, הנגיד הדגיש את הצורך של הבנק לשמור על דרגות חופש בתקופת אי הוודאות ושהם יגיבו בכל הכלים המוניטריים בהתאם להתפתחויות של המלחמה והאינפלציה. (בקיצור מבחינתם כל האפשרויות על השולחן)
"בשורה התחתונה בנק ישראל מדגיש שהפוקוס כרגע הוא על שוק המט"ח ושהוא רוצה למנוע פיחות חד שיחלחל לאינפלציה ולציפיות לאינפלציה דבר שיכול לגרום לנזק משמעותי יותר מהתועלת בהורדה זמנית של הריבית. להערכתנו לנוכח זאת ועל רקע התחזית הנוכחית שלהם ל-2024 הריבית תישאר ללא שינוי גם בהחלטה הבאה".