סגור
ג'ורג' חורש
ג'ורג' חורש ( צילום: אוראל כהן)

בלעדי
משק אנרגיה וצבי ברק ירכשו 2.5% כל אחד מתחנת אשכול

משק אנרגיה, שמחזיקה ב־50% מדליה אנרגיה, שרכשה את תחנת אשכול, תרכוש ישירות חלק נוסף. כך גם הבעלים של ווישור, שבעצמו מחזיק ב־20% מדליה. הם ירכשו את חלקה של קבוצת תעבורה שנסוגה מהעסקה

הושלמה תמונת בעלי המניות: משק אנרגיה תרכוש ישירות 2.5% ממניות תחנת הכוח אשכול. ל"כלכליסט" נודע כי לקראת סגירת עסקת רכישת תחנת הכוח נקבע כי גם איש העסקים צבי ברק, מבעלי חברת הביטוח ווישור ובעליה של קיסריה פולימרים, ירכוש ישירות 2.5%.
בכך, נסגרת למעשה התמונה של בעלי המניות ברכישת תחנת הכוח אשכול, שנעשית תמורת 9 מיליארד שקל. דליה אנרגיה, שנשלטת בידי משק אנרגיה וג'ורג' חורש, תרכוש 75% מהמניות. חורש עצמו וקבוצת יוניון שבבעלותו ירכשו 20%, ואילו משק אנרגיה וצבי ברק שמחזיק 5% בדליה אנרגיה, ירכשו כאמור 2.5% כל אחד.
ג'ורג' חורש, משק אנרגיה וצבי ברק נכנסים למעשה לנעליה של קבוצת תעבורה של משפחת לבנת, בנק לאומי וחברת הביטוח הפניקס, שהיתה חלק מהקבוצה המקורית שניגשה למכרז יחד עם דליה אנרגיה. אלא שלאחר שדליה אנרגיה זכתה במכרז לרכישת התחנה והתברר הפער הגדול מההצעה השנייה בגובהה, החליטה קבוצת תעבורה שלא להצטרף לעסקה, תוך שהיא מנצלת את מנגנוני הנסיגה בהסכם.

פערים בסכומים ובתפיסות

כזכור, המכרז המקורי הסתיים עם פער אדיר בין הזוכות, דליה אנרגיה וקבוצת תעבורה, שהציעו 12.3 מיליארד שקל, לעומת 7.088 מיליארד שקל שהציעו קרן נוי ו־OPC אנרגיה. הגופים המממנים של דליה אנרגיה, בראשות בנק הפועלים, נסוגו מכוונתם להעמיד מימון לרכישה והודיעו שבפער כזה לא יממנו את העסקה.
לאחר שקיבלה אינדיקציות לשווי שכן יהיה מקובל על הבנקים המממנים, הציעה דליה אנרגיה 9 מיליארד שקל. על בסיס ההצעה קיימה חברת החשמל מכרז חוזר, שדליה אנרגיה היתה המציעה היחידה בו - והסתיים בזכייתה הבלתי נמנעת של האחרונה. ההסכם נחתם בחודש שעבר והשלמת העסקה צפויה בעוד כארבעה חודשים.
האירוע מבליט שתי תפיסות מנוגדות לגבי השווי שבו רוכשת דליה אנרגיה את התחנה. מצד אחד, תעבורה ומשפחת לבנת, שסבורות שמדובר בשווי גבוה מדי, שספק אם יחזיק את ההשקעה. כך סבורים למעשה גם קרן נוי ו־OPC אנרגיה, שהפסידו במכרז המקורי.

1 צפייה בגלריה
אינפו מבנה ההחזקות בתחנת הכוח אשכול
אינפו מבנה ההחזקות בתחנת הכוח אשכול
מבנה ההחזקות בתחנת הכוח אשכול

המפסידות, אגב, נשארו עם ההצעה המקורית שלהן ולא השתתפו במכרז החוזר. מנגד, הרוכשים, שמקווים וסבורים שהשקעתם תכסה את עצמה ואף תניב להם פירות. מקורות המימון של משק אנרגיה לעסקה יגיעו מהסכם השקעה שעליו חתמה באוקטובר האחרון עם חברת הביטוח הפניקס. האחרונה תשקיע לפי ההסכם 700-250 מיליון שקל בחברת החזקה ייעודית, שתוקם לצורך רכישת אשכול. משק אנרגיה, שמנוהלת בידי אבנר ארד, אמורה להזרים לחברה הייעודית את החזקתה (50.02%) במניות דליה.

הפניקס קיבלה מניות בכורה

על פי ההסכם, הפניקס תשקיע 250 מיליון שקל תמורת הקצאת מניות בכורה. חברת ההחזקה תוכל לבקש מהפניקס להשקיע סכומים נוספים, של 100 מיליון שקל עד 250 מיליון שקל, תמורת הקצאת מניות בכורה נוספות, ומנה שלישית, של עד 200 מיליון שקל, תמורת הקצאת מניות בכורה בחברת ההחזקה הייעודית.
משק אנרגיה מחויבת להשתמש ב־350 מיליון שקל מהסכום שמעמידה לרשותה הפניקס, כש־100 מיליון שקל הם בני פדיון לאחר חמש שנים. מניות הבכורה שיוקצו להפניקס יישאו דיבידנד שנתי של 9%. חברת ההחזקה הייעודית אינה מתחייבת לחלק את הדיבידנד השנתי במועד מסוים, או בכלל. הפניקס לא קיבלה שעבוד על נכס כלשהו בעסקה.
אם לשפוט לפי תנאי העסקה עם הפניקס, הרי שמשק אנרגיה סבורה שתחנת הכוח אשכול תניב לה תשואה גבוהה יותר מ־9% ‑ הריבית שהיא תשלם להפניקס בעסקה בכל שנה.
ניתן להניח שגם צבי ברק סבור כך. ברק נחשב למשקיע מחושב וסולידי, אם כי ההשקעה האחרונה שלו, בחברת הביטוח הדיגיטלי ווישור, לא צלחה עד כה. הוא רכש 37.3% ממניות ווישור תמורת 270 מיליון שקל ובמחיר למניה של 6.3 שקלים, ואילו כיום נסחרת המניה בפחות מ־1.5 שקלים, כלומר כ־75% פחות מהמחיר ששולם.