סגור
מייק בן ארי על רקע שטרות
מייק בן ארי. הודה בהונאה בהיקף של מאות מיליוני שקלים (צילומים: מתוך אתר EGFE, שאטרסטוק)

בלעדי
הקרן ש"ברני מיידוף הישראלי" שיווק קרסה ועוד עשרות מיליוני שקלים בסכנה

קרן האשראי נורת' אמריקה אופורטיוניטי, שרשומה באיי קיימן, נכנסה להליך פירוק באוקטובר. הקרן שווקה על ידי מייק בן ארי ובוניטה רייך, ולאחר מעצרו של בן ארי, רייך גייסה אליה כ־50-30 מיליון שקל עם שותף חדש. רשות ני"ע נכנסה לתמונה 

מייק בן ארי, שנודע כברני מיידוף הישראלי לאחר שהודה והורשע בהונאת משקיעים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, נמצא במעצר כבר קרוב לשנתיים, מאז דצמבר 2022, אולם ההשקעות שאותן שיווק ממשיכות לפגוע במשקיעים. לכלכליסט נודע כי בוניטה רייך, ששיווקה בישראל עם בן ארי את אחת הקרנות, המשיכה לשווק אותה עם שותף חדש. הקרן הזו קרסה, עשרות מיליוני שקלים של משקיעים נמצאים בסכנה, ולאחרונה גם רשות ני"ע נכנסה לתמונה והיא בודקת את האירוע בשל חשד לעבירות על חוקי ני"ע.
במהלך 2019 רייך החלה לשווק, יחד עם בן ארי, קרן בשם נורת' אמריקה אופורטיוניטי, שעוסקת במתן אשראי. הקרן מנוהלת על ידי בית ההשקעות האמריקאי פרודנט (Prudent, "שיקול דעת", בעברית). לאחר שבן ארי נעצר בדצמבר 2022, הוא אולץ על ידי רשות ני"ע לחדול משיווק כל ההשקעות ולהעביר או למכור את היוזמות העסקיות שלו.
רייך, שהקימה במרץ 2020 חברה בשם אפילנט טכנולוגיות (Affilanett), ששיווקה גם היא את הקרן המדוברת, המשיכה לשווק אותה לאחר המעצר של בן ארי והפכה למשווקת העיקרית של הקרן בישראל. את אפילנט הקימה רייך יחד עם אלדד פרי (שרק חולק שם עם יזם הנדל"ן שהסתבך ונרצח). משרדי החברה ממוקמים במתחם הבורסה ברמת גן. רייך עבדה במשך שלושה עשורים בבנק מזרחי טפחות, ופרי היה קודם לכן ראש מחלקת ההשקעות בחברת BTB שמנהלת ומפעילה פלטפורמה להלוואות בין עמיתים. יודגש, ל־BTB אין כל קשר לאפילנט, רייך או פרי.
לפי עדויות של משקיעים בקרן, רייך ופרי חילקו ביניהם את העבודה בכל הנוגע לשיווק שלה, כשפרי היה אחראי על גיוס משקיעים דרך סוכני ביטוח, בעוד רייך היתה אחראית על הקשר השוטף עימם, וכן על גיוס משקיעים בדרכים אחרות. לפי ההערכות, מאז שהחלו רייך ופרי לשווק את הקרן יחד, היא גייסה ממשקיעים מקומיים כ־30—50 מיליון שקל, ונכסי הקרן הגיעו לכ־200 מיליון שקל. עבור הגיוסים קיבלו השניים עמלות גבוהות מבית ההשקעות פרודנט, שהוקם על ידי דניס קלמינג, איש עסקים שבדי שמתגורר כיום במיאמי.
ואז העניינים הסתבכו. בשל כישלונות עסקיים, הקרן הודיעה במרץ 2023 למשקיעים כי לא תאפשר למשוך כספים ממנה, ובאוקטובר הקרן קרסה לחלוטין. באותו החודש עדכן קלמינג,שמכהן גם כיו"ר פרודנט, את המשקיעים בישראל כי הקרן קרסה. בית המשפט באיי קיימן, שם רשומה נורת' אמריקה אופרטיוניטי, מינה חברה בשם קרול (Krol) לתפקיד דומה לשל כונסת נכסים, במטרה לנסות להנזיל את נכסי הקרן שעוד נותרו ולהשיב ולו סכום קטן למשקיעים. במילים אחרות, ככל הנראה, עשרות מיליוני השקלים שגייסו רייך ופרי ירדו לטמיון, רובם או כולם, והמשקיעים הישראלים, אם יבחרו לנהל קרב משפטי, יאלצו לעשות זאת במסגרת המערכת המשפטית של איי קיימן.
לפי המידעים שסיפקה למשקיעים שלה, נורת' אמריקה אופורטיוניטי היא קרן שעוסקת במתן אשראי לחברות מתחום הבריאות ותחום מחזור המתכות. אבל לא מדובר בעסק אשראי סולידי, מכיוון שהקרן העניקה אשראי למספר מצומצם של עסקים. למעשה, 70% מנכסי הקרן הן הלוואות לעשרה לווים בלבד. כשהריבית בעולם היתה אפסית, הכל עבד כשורה. בשנים 2021-2019 הקרן הניבה תשואות של 13.4%, 12.2% ו־12.9% בהתאמה. באמצעות התשואות האלו, גיוס משקיעים חדשים לקרן היה קל למדי. אבל כשהריבית בעולם החלה לעלות ב־2022, בתגובה לאינפלציה שהרימה את ראשה, מצב העניינים השתנה, ושתי הלוואות משמעותיות שהעניקה הקרן הגיעו לחדלות פירעון. בשל היעדר הפיזור, הדבר הכניס את נורת' אמריקה אופורטיוניטי לסחרור, שהסתיים, כאמור, בהליך פירוק הקרן.
"הציגו לנו את ההשקעה בנורת' אמריקה אופורטיוניטי כהשקעה בטוחה ביותר, ואמרו לנו שניתן יהיה למשוך את הכסף מדי חודש בתום שנת ההשקעה הקלנדרית הראשונה", סיפר לכלכליסט סוכן הביטוח צביקי גולד. "בדרך הקשה גילינו שהשקעה בטוחה – זה לא. אם הייתי יודע על ההיסטוריה של בוניטה רייך, הייתי בורח מיד. גיליתי את ההיסטוריה שלה רק כשקבוצת משקיעים שנפגעה התקבצה יחד והחלה לשתף את המידע שיש ברשותה".
גולד הוסיף כי "אני מחזיק אצבעות שאראה לפחות חלק מהכסף בחזרה. כסוכן ביטוח אני תמיד אומר ללקוחות שלי שאין מתנות חינם, אבל הנה, גם אני נפלתי, למרות כל הידע שלי, כי סמכתי בעיניים עצומות על אנשים אחרים שטענו שביצעו מחקר ובדקו את הקרן".
לגולד יש טענות גם כלפי בנק הפועלים. לדבריו, "אמרו לי לפתוח חשבון ייעודי בבנק הפועלים על מנת להעביר את הכסף לקרן, אולם הבנק מעולם לא יידע אותי על מצב הקרן. למרות הקריסה שלה, הוא עדיין גובה מהמשקיעים עמלות על תפעול החשבון".
מאז שנודע למשקיעים הישראלים בנורת' אמריקה אופורטיוניטי על הסכנה המוחשית לכספם, לפחות שניים מהם התלוננו ברשות ני"ע על חברת אפילנט של רייך ופרי. לטענת אותם משקיעים, אפילנט עברה על חוקי ני"ע בכך שגייסה לקרן כספים מיותר מ־35 משקיעים לא כשירים ללא תשקיף. כמו כן, אותם משקיעים החלו להתחקות אחר עברה של הקרן, והבינו, לטענתם, שהמצב הבעייתי שלה היה ידוע למשווקים כבר ב־2021, ושחרף זאת אפילנט של רייך ופרי המשיכה לשווק אותה למשקיעים מקומיים. במהלך התקשרות של רייך עם אחת המשקיעות הראשונות בקרן, היא הודתה שרשות ני"ע פנתה אליה בעקבות התלונות שהתקבלו, ושהיא בודקת את המתרחש.
צביקי גולד שהשקיע בקרן: "הציגו את ההשקעה כבטוחה. סמכתי על אחרים ונפלתי, למרות הידע שלי. אם הייתי יודע על ההיסטוריה של רייך, הייתי בורח מיד"
בן ארי הורשע בחודש מרץ 2023 בבית המשפט המחוזי בת"א, על פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון מול הפרקליטות, בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף מסמכים בכוונה לקבל דבר בנסיבות מחמירות ועבירות הלבנת הון. על פי ההסדר, עונש המאסר שיוטל עליו ינוע בטווח של 9.5-5 שנים. בית המשפט יחליט על המשך המדויק של תקופת המאסר בספטמבר הקרוב.
לפי הודאתו, בן ארי גייס מאות מיליוני שקלים ממאות משקיעים, תוך הבטחות שווא לתשואה חריגה כתוצאה מהשקעות בסיכון נמוך, ומסירת מצגים כוזבים בדבר אופי ההשקעה ונזילותם המיידית של כספי המשקיעים. בפועל נהג בן ארי בכספי המשקיעים כבשלו, והשתמש בהם בהתאם לצרכיו ורצונותיו. במילים אחרות, חלק גדול מהכספים כלל לא הושקע, ושימש את בן ארי לצרכיו האישיים או להחזר כספים למשקיעים בהונאת פירמידה.
2 צפייה בגלריה
בוניטה רייך מייסדת ומנכ"לית קרן האשראי נורת' אמריקה אופורטיוניטי
בוניטה רייך מייסדת ומנכ"לית קרן האשראי נורת' אמריקה אופורטיוניטי
בוניטה רייך. "עבדתי עם בן ארי בעבר"
(צילום: linkedin)
רוב הנפגעים מבן ארי מיוצגים יחד על ידי עוה"ד איתן ארז ומור בן שושן. הנפגעים מקרן האשראי של פרודנט ביקשו להצטרף כעת לקבוצה זו ולקבל פיצוי מהנכסים של בן ארי שימומשו, אך בית המשפט סירב לבקשתם זו.
מרייך נמסר כי "קרן נורת' אמריקה אופורטיוניטי נקלעה לקשיים ונכנסה לפירוק בחודש אוקטובר האחרון, וזאת באמצעות חברת קרול, שמטפלת בנכסיה מסביב לעולם. אכן עבדתי עם בן ארי בעבר". בנוגע לבדיקת רשות ני"ע מסרה רייך כי אין לה מידע נוסף על כך.
מרשות ני"ע נמסר כי "הרשות אינה נוהגת להתייחס לנושאי אכיפה. ככל שיש למשקיעים מידע לגבי הפרת הדין הם מתבקשים לפנות לרשות. אנו חוזרים ומזהירים את הציבור מפני ביצוע השקעות לא מפוקחות".
פרי סרב להגיב לכתבה.