סגור

תדיר־גן קוטעת את רצף ההצלחות של פימי ונמכרת ללא תמורה

הקרן, שהשקיעה פעמיים ביצרנית המכלולים לרכב, מוכרת את אחזקתה (54.6%) ל־DBSI של ברק דותן ויוסי בן שלום. החברה צברה הפסדים כבדים והגיעה לסף פשיטת רגל. פימי עשויה לקבל 10 מיליון דולר כתמורה מותנית

אחרי שני סבבי השקעות על פני יותר מ־17 שנה נפרדה בסוף השבוע קרן פימי של ישי דוידי מיצרנית המכלולים לרכב תדיר־גן. מדובר באחת ההשקעות הכושלות של פימי, שהתעקשה להמשיך לקיים אותה כמפעל יצרני בצפון הארץ למרות ההפסדים שנצברו ופעילויות בחו"ל שהיא נאלצה להפסיק. בסבב ההשקעות השני בתדיר־גן מופסדת פימי כ־10 מיליון דולר, לאחר שהחברה רשמה ירידה עקבית בהכנסותיה ונקלעה להפסדים כבדים.




פימי מכרה את אחזקתה בתדיר־גן (54.61%) בתמורה מותנית של 10 מיליון דולר לקרן DBSI שבשליטת ברק דותן ויוסי בן שלום וברין השקעות. הסכום ישולם לפימי לפי מנגנון שנקבע בין הצדדים ומתבסס על שיעור מתוך התקבולים של תדיר־גן על פני עשור. במעמד רכישת השליטה התחייבה גם DBSI לקבל על עצמה ערבות שנתנה פימי להלוואה של 4 מיליון שקל שנטלה תדיר־גן.

2 צפייה בגלריה
אינפו פימי יוצאת בשן
אינפו פימי יוצאת בשן
אינפו פימי יוצאת בשן



הרווח הנקי האחרון נרשם ב־2013

תדיר־גן מייצרת מכלולים לענף הרכב, כיום ביציקות מגנזיום ובעבר גם ביציקות אלומיניום, אך החברה לא הצליחה בעשור האחרון לעלות על מסלול של צמיחה. ההכנסות אמנם טיפסו מ־258 מיליון שקל ב־2011 לשיא של 341.3 מיליון שקל ב־2014, אולם מאז ירדו בהתמדה, עד שב־2020 הסתכמו ב־57.5 מיליון שקל בלבד — ירידה של 36% לעומת 2019. החברה הציגה הפסד גולמי בשנה שעברה וב־2016. השנה האחרונה שבה הצליחה לרשום רווח נקי היתה 2013.
סבב ההשקעה הראשון של פימי היה מוצלח יותר. הקרן נכנסה להשקעה ב־1999, כשתדיר־גן עדיין היתה חברה פרטית, ולקחה אותה להנפקה בבורסת תל אביב ב־2004. בהמשך מימשה את אחזקותיה בחברה ב־2006, לאחר שמניית תדיר־גן עלתה מיומה הראשון בבורסה ועד למימוש במאי 2006 בשיעור של 7%.
עסקי תדיר־גן הידרדרו עד סף פשיטת רגל בתחילת 2011, כשחובותיה לבנקים הגיעו לעשרות מיליוני שקלים ובהכנסותיה נרשמה הרעה. בפימי החליטו אז לחזור ולבצע השקעה בחברה, והזרימו 42 מיליון שקל בתמורה לשליטה (69.6%) במרץ לפני עשור. במועד כניסתה של פימי להשקעה בסבב השני עמד מחיר המניה על 1.1 שקלים. כבר אז היה זה לאחר קריסה ב־84% לעומת מחיר המניה בסוף יום המסחר הראשון שלה בבורסה ב־2004. מאז נכנסה פימי להשקעה ב־2011 ועד אתמול נפלה המניה ב־89% נוספים.

2 צפייה בגלריה
מוסף שבועי 4.5.17 ישי דוידי מנכ"ל קרן פימי
מוסף שבועי 4.5.17 ישי דוידי מנכ"ל קרן פימי
ישי דוידי
(צילום: אוראל כהן)
שווי השוק של תדיר־גן לפני פרסום המכירה אתמול בבוקר עמד על 50.6 מיליון שקל — 27.6 מיליון שקל מתוך זה הם שווי האחזקה של פימי. ב־15 במרץ 2011 עמד שווי השוק של החברה על 147.6 מיליון שקל, ומתוך הסכום הזה היה הנתח של פימי 89.6 מיליון שקל, כך ששווי השוק של המניות שהיו ברשות הקרן הצטמק ב־62 מיליון שקל.
אבל ההשקעה של פימי התפרסה על פני שני סבבי השקעות, והקרן עדיין הצליחה לייצר לה רווח של 13 מיליון דולר, בעיקר הודות למימוש שביצעה בסבב הראשון ב־2006. כמו כן, אם המכירה הנוכחית תצליח לייצר את התמורה המצופה לפימי בהיקף של 10 מיליון דולר בעשור הקרוב, עשויה פימי לרשום רווח של 23 מיליון דולר על שתי השקעותיה בתדיר־גן.

דוידי: "אנחנו גאים במאבק הממושך"

בפימי רואים בניסיון להשאיר את תדיר־גן בחיים מקור לגאווה, שכן לקרן פורטפוליו השקעות של 6.5 מיליארד דולר, וההפסד הנוכחי אינו משמעותי עבורה. ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל הקרן, אמר אתמול כי "פימי נכנסה להשקעה בתדיר־גן במרץ 2011, כשהחברה היתה במצוקה פיננסית ותפעולית ועל סף פשיטת רגל. בעשור האחרון ביצענו מהלכים רבים, כדי לשמור על המשכיות הפעילות בחברה, למרות אתגרים מסחריים לא פשוטים. סגרנו את המפעלים בחו"ל, על מנת למקד את הפעילות בישראל ולחזק אותה. אף שההשקעה בחברה לא היתה מוצלחת עבור פימי, אנחנו גאים במאבק הממושך ובתהליך המורכב, שאיפשרו לחברה לפעול ולהעסיק עובדים בישראל באזורי הפריפריה".
ברק דותן, בעלים ומנכ"ל DBSI וברין השקעות: "אני שמח על רכישת תדיר־גן ומבקש להודות לקרן פימי על התהליך בחברה עד כה ועל ההזדמנות להמשיך בהבראת החברה. אמנם עדיין ניצבים בפניה אתגרים לא פשוטים, אך אנו סבורים שצוות העובדים האיכותי והמסור, ובראשם המנכ"ל ערן תיבון, בשילוב עם העזרה והיכולות שמביאות DBSI וברין, יובילו אותה לשגשוג והצלחה".