סגור
מלחמת עזה בורסת תל אביב ירידות שערים
טנק של צה"ל, בורסת ת"א (צילומים: עמית שעל, Menahem KAHANA/AFP)

הבורסה ביום הקשה מאז 2008: המניות והאג"ח מחקו 77 מיליארד שקל

המלחמה מול חמאס שלחה את מדד ת"א־125 לירידה של 6.7% ואת מדד הבנקים לצניחה של 8.7%. מדד הפחד המקומי זינק ב־97% והגיע לרמה שנראתה בפרוץ הקורונה. שוק המניות מחק 63 מיליארד שקל ושוק האג"ח כ־14 מיליארד שקל. רבים בשוק תהו מדוע המסחר בבורסה התקיים, ועל כך השיב מנהל מחלקת המסחר בבורסה כי "המשקיעים והאויבים רואים שהבורסה עובדת בזמנים קשים, וזה מסר חשוב"

המלחמה הגיעה לאחוזת בית וצבעה את בורסת תל אביב באדום בוהק. שוקי המניות ואיגרות החוב חוו ביום המסחר הראשון השבוע — והראשון מפרוץ המלחמה — את הירידה החדה ביותר ב־15 שנים. מדד ת"א־125, המדד המייצג של הבורסה, צלל ב־6.7%. מניות הבנקים, שנחשבות למייצגות של הכלכלה הישראלית וחוסנה, היו בין הנפגעות ביותר, והמדד שכולל את מניות חמשת הבנקים הגדולים צנח ב־8.7%. מדד הנדל"ן נפל בשיעור אף גבוה יותר של 9.5%.
גם מדדי האג"ח רשמו ירידות חדות, כשמדד תל בונד־20 ירד ב־1.98%. במקביל, מדד הפחד המקומי, VTA35, זינק ב־97% והגיע לרמה של כמעט 27 נקודות — רמה המזכירה את זו שאליה טיפס המדד במהלך מגפת הקורונה ובכמה נקודות נוספות מאז — בעיקר כשנתונים מאקרו־כלכליים שונים והההפיכה המשטרית שמקדמת ממשלת נתניהו תידלקו את החשש ממיתון עולמי.
רק שתי מניות במדד ת"א־125, סיימו את יום המסחר היום בירוק, וגם זה בעליות זניחות יחסית. קמטק עלתה ב־2.6%, וטבע עלתה ב־1.7%. רק 25 מניות מתוך כ־540 שנסחרות בבורסה המקומית סיימו את היום בעליות, ובסך הכל מחק שוק המניות לבדו ביום המסחר הזה כ־63 מיליארד שקל. ממדד All-Bond, שכולל אג"ח שקליות, קונצרניות וממשלתיות, נמחקו 13.6 מיליארד שקל. כלומר, נכסי הסיכון מחקו ביום מסחר אחד 76.6 מיליארד שקל.
הירידות בשוקי המניות והאג"ח התרחשו ביום ראשון, שבו נרשמת באופן מסורתי פעילות נמוכה מצד הגופים הזרים, שכן יום ראשון הוא יום המנוחה שלהם — מה שהופך את המסחר הכללי בבורסה לער פחות. לכן המגמה השלילית עלולה להימשך גם מחר.

מניות החברות הפועלות בישראל ירדו יותר

הירידות בשוק התקבלו היום בתחושות מעורבות, כאשר מנהלי ההשקעות הביעו תהיות על עצם ההחלטה של הנהלת הבורסה לפתוח את המסחר ולא להשהותו ביום. "כשפותחים את הבורסה ביום של אי־ודאות גדולה כל כך, זה צפוי שהשוק יעשה התאמות באופן אגרסיבי", אמרה מרתה נדלר, מנהלת ההשקעות הראשית ב־IBI ניהול תיקים. להשקפתה, אפשר לראות שהמדדים הכוללים מניות של חברות הקשורות לפעילות מקומית חוו ירידה אגרסיבית יותר מאלה שכוללים מניות עם אוריינטציה עסקית מחוץ לישראל. לדבריה, "מניות הבנקים חוטפות בעיקר בגלל שהן סחירות, ובנקים מזוהים מאוד עם המשק. הם המראה של המשק המקומי".
את הירידות בשוק האג"ח תלתה נדלר בכך שלא התקיים היום מסחר ער בשוק הזה: "המחזורים אינם גבוהים, ולכן הירידות חדות יותר, כלומר מי שרוצה למכור מוכר איפה שאפשר, והמחיר נופל".
יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר בבורסה ומנהל מחלקת מסחר, סבור כי למרות הקושי לתפקד כרגיל והסכנה שחששות המשקיעים מפני הידרדרות ביטחונית תוביל לקריסת המדדים, הבורסה היתה חייבת לפעול כרגיל בתחילת השבוע. לדבריו, "גם המשקיעים בבורסה המקומית וגם האויבים שלנו רואים כי הבורסה עובדת אפילו בזמנים קשים, וזה מסר חשוב. היה היום מסחר ער בבורסה, אבל לא מדובר במחזורים יוצאי דופן יחסית ליום טעון כל כך. ההחלטה לשמור על המשך פעילות הבורסה גם בעיתות משבר היא חשובה מאוד, משדרת חוסן כלכלי ויציבות ומאפשרת למשקיעים חופש פעולה. כך, מי שרצה למכור את האחזקות שלו בבורסה, יכול היה למכור בירידות של עד 7% או למכור אג"ח בירידות של עד 2%, בעוד מי שהיה מעוניין בכך יכול היה לנצל את הירידות של יום המסחרי ולקנות במחירים זולים. זו העוצמה של שוק ההון לעומת ההשקעה בנכסים לא סחירים, שחלקם מתקשים לספק נזילות בזמנים קשים".
על פי פגוט, "פתיחת הבורסה היום נועדה גם לאפשר למנהלי הכספים למכור השקעות באג"ח ולהתכונן לימים הקרובים, שככל הנראה יתאפיינו בפדיונות. גם הפעילות בשוק הנגזרים היום הראתה שאנשים קונים אופציות על השקל/דולר או על המדדים, כדי להגן על התיק מהמשך ירידות (במקום למכור את כל התיק - א"ע). זה לא פחות מקסם - וזה הכוח של נזילות".

אי־ודאות לגבי האירוע והמחיר שהוא יגבה

הפעם האחרונה שבה מדדי המניות רשמו ירידות יומיות חדות כל כך היתה עם הכניסה למשבר כלכלי בארה"ב, במה שהתברר בדיעבד כמשבר הסאב פריים. אז ירד מדד ת"א־125 בשיעור של 8.08%. הירידה היום במדד היתה אף חריפה יותר מזו שנרשמה במרץ 2020 — בשיעור של 5.1% — עם היוודע על התפשטות נגיף הקורונה בעולם המערבי וההחלטה של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ לסגור את שערי ארצות הברית ולאסור כניסה של זרים למדינה.
נדלר אמרה כי "עד שלא תהיה ודאות כזו או אחרת המגמה השלילית תימשך. ראינו את זה גם באירועים בטחוניים אחרים, והפעם מדובר באירוע חריג מבחינת המאפיינים שלו, והשוק מגיב ביתר אגרסיביות. השוק ימשיך לחפש בימים הקרובים עוגן כלכלי כלשהו, שכן בסופו של דבר השוק מדבר כלכלה. הוא יהיה מושפע מריביות ואינפלציה ביחס לעולם, אבל בטווח הקצר יש המון אי־ודאות לגבי האירוע ומה המחיר שהוא יגבה מהמשק. אנחנו נקבל מושג בימים הקרובים, וממליצים מאוד לא לעשות שינויים דרמטיים".
לאלה שמשווים את התנהגות הבורסה במשבר הביטחוני הנוכחי למשברי עבר כמו האינתיפאדה השנייה או מלחמת לבנון השנייה אומר פגוט: "כיום יש טכנולוגיה שלא ניתן היה אפילו לדמיין אותה לפני עשור וחצי. אנחנו נמצאים במקום אחר, ולכן להשקפתי ההשוואות אינן רלבנטיות. אני חושב שהשוק חכם יותר מכולנו. התנהלות המסחר היום שיקפה בצורה טובה את המציאות המורכבת. ראיתי ימים שבמהלכם השוק ירד יותר, כמו בעת התפטרותו של בנימין נתניהו מתפקיד שר אוצר או כניסתו של אריאל שרון לתרדמת. אלה היו אירועים משמעותיים פחות, אך הם השפיעו יותר על המסחר. השוק מפגין בגרות גם בהיקפי המסחר. חשוב לזכור שגם דברים טובים יכולים לקרות, כמו ממשלת אחדות, וממקום קשה אפשר לצאת למקומות טובים. שוק ההון הוא מקום לאנשים אופטימיים".
מי שאינו אופטימי הוא אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, שכתב היום למשקיעים כי הפעם ייקח לבורסה זמן רב יותר להתאושש, מאחר שהפגיעה הצפויה בפעילות הכלכלית מגיעה משני אפיקים. "ראשית, סביר להניח שהמלחמה בעזה תימשך תקופה ארוכה, וניתן להניח שבמהלכה חלק לא מבוטל מהישראלים יהיו תחת איום טילים. איום כזה יגרום לצרכן לצאת פחות, ובאופן טבעי להקטין את היקף הצריכה שלו. מעבר לכך, בתקופה של אי־ודאות כבדה כל כך סביר להניח שגם יירד היקף ההשקעות במשק, הן של המגזר הפרטי והן של הציבורי.
"שנית, ישראל תמצא את עצמה במצב שבו היא עלולה להיאלץ לקבל החלטות שאינן בהכרח מקובלות על מדינות בעולם. הדעה הבינלאומית על ישראל גם כך אינה מזהירה בשנה האחרונה, והחלטות מסוג זה, הכרחיות ככל שיהיו, עלולות רק להוסיף ולפגוע בדרך שבה חלק מהמדינות תופסות את ישראל".