בלעדיבלאקסטון במו"מ לרכישת פריוריטי תמורת 500-400 מיליון דולר
בלעדי
בלאקסטון במו"מ לרכישת פריוריטי תמורת 500-400 מיליון דולר
בלאקסטון, קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בעולם, במגעים מתקדמים לרכישת 60%-80% ממניות חברת התוכנה הארגונית הישראלית מידי הקרנות פורטיסימו ו־TA. פורטיסימו רכשה את פריוריטי ב־2013 תמורת 192 מיליון שקל
השקעה משמעותית ראשונה לבלאקסטון בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי בלאקסטון, מנהלת הנכסים האלטרנטיביים הגדולה בעולם, נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת השליטה בחברת התוכנה הישראלית פריוריטי סופטוור (Priority Software) תמורת 500-400 מיליון דולר. אם העסקה תיחתם, בלאקסטון תרכוש 60%—80% מהמניות של פריוריטי, שפועלת בתחום התוכנה הארגונית (ERP).
כיום החברה נמצאת בבעלות של קרן הפרייבט אקוויטי הישראלית פורטיסימו (50%), שמנוהלת על ידי יובל כהן, וקרן ההשקעות האמריקאית TA. קרן TA רכשה 50% מידי פורטיסימו בשנת 2020 לפי שווי חברה של 250 מיליון דולר. העסקה הזו נרקמה במשך שנה ולאחר כניסת TA ההשבחה של פריוריטי, שבה החלה פורטיסימו, הואצה, ופריוריטי ביצעה שורה של רכישות בכ־400 מיליון שקל. היקף הרכישות הכולל שביצעה החברה מאז שרכשה אותה פורטיסימו בשנת 2013 עומד על 800 מיליון שקל.
פריוריטי, שמנוהלת על ידי שגיב גרינשפן, פועלת בתחום פיתוח תוכנה לניהול משאבי הארגון. כלומר, תוכנה שמאפשרת לחברות לנהל את כלל הצרכים שלהן, החל מכספים, דרך משאבי אנוש ועד רכש. לחברה יש 75 אלף לקוחות ב־70 מדינות. בתשע מדינות היא פועלת עם שותפים. פריוריטי מעסיקה כיום כ־500 עובדים, 180 מתוכם במטה של החברה בפארק אפק ובמרכז הפיתוח שלה בירושלים. בנוסף, יש לה משרדים בארה"ב, בריטניה ובלגיה.
פריוריטי נחשבת לשחקנית הגדולה בישראל בפלח השוק של עסקים קטנים ובינוניים, ויש לה כ־10 אלף לקוחות בארץ. פורטיסימו הובילה את החברה להתרחבות לחו"ל, וכיום המכירות מעבר לים מהוות, לפי ההערכות, כ־50% מההכנסות שלה.
פריוריטי, אחת מהחברות הבולטות בפורטפוליו של פורטיסימו, היא למעשה גלגולה של חברת אשבל טכנולוגיות. פורטיסימו רכשה את החברה במכרז בסוף שנת 2013 תמורת 192 מיליון שקל (כ־38 מיליון דולר, בהתאם לשער הדולר באותם ימים), לאחר שהחברה נכנסה לחדלות פירעון. פורטיסימו העמידה הון עצמי של 100 מיליון שקל ואת היתרה מימנה באמצעות אשראי בנקאי. מאז פורטיסימו פרעה את מלוא החוב ומשכה דיבידנדים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לאורך השנים.
אשבל טכנולוגיות, שהוקמה ב־1986, היתה חברה מצליחה למדי באותה העת, אך המייסד והמנכ"ל שלה יוסי שחם, ובת זוגו נאווה אנוש, איבדו את החברה בשל הסתבכות עם החוק. במסגרת עסקת טיעון מול רשות המסים השניים הודו בהעלמת מס בהיקף של מאות מיליוני שקלים, וכן בדיווחים כוזבים ושימוש בכספי החברה לצרכים אישיים. לפי החלטת בית המשפט, החברה חוייבה לשלם מסים בהיקף של יותר מ־100 מיליון שקל, מה שהוביל אותה לחדלות פירעון. בית המשפט מינה את יואב כפיר ועמית לדרמן ללוות את מכירת החברה, והסכום ששילמה פורטיסימו שימש להחזר כספים לרשת המסים ולסילוק תביעות של עובדים.
רכישות ב־800 מיליון שקל
את הצמיחה של פריוריטי ביצעה פורטיסימו באמצעות רכישות של חברות שהכניסו אותה לפלחי שוק חדשים. כאמור, היקף הרכישות הכולל הסתכם ב־800 מיליון שקל. כך, ב־2018 פריוריטי רכשה את קבוצת אופטימייז הבלגית, שפועלת גם היא בתחום ה־ERP, בכ־8 מיליון יורו. זמן קצר קודם לכן רכשה חברה אמריקאית בשם אקסליביטי ואת פעילות ה־ERP של חברת מוניטין הישראלית. חברה אמריקאית נוספת שנרכשה היא אפ'ס פרפורמה.
היקף העסקאות והקצב שלהן עלה לאחר שקרן TA האמריקאית נכנסה כשותפה לחברה, ובתוך כשנה וחצי פריוריטי ביצעה רכישות ב־400 מיליון שקל. כך, בפברואר 2021 רכשה את חברת אידאה המתמחה בפתרונות תוכנה לתעשיית הריטייל, שמעסיקה 100 עובדים, תמורת 142 מיליון שקל מידי שלומית פנקס אלקיים ואילן אלקיים. באוקטובר של אותה שנה רכשה את עובדים.נט שמפתחת מערכת לניהול עובדים ובקרה תקציבית תמורת 40 מיליון שקל, וחודשיים אח"כ את מערכת הניהול לבתי ספר משוב תמורת 50 מיליון שקל. את החברה הזו רכשה פריוריטי מידי מירה המאירי. באפריל 2022 רכשה פריוריטי את סופט סולושן שמפתחת פלטפורמות חכמות לניהול ארגוני־מערכתי, בדגש על מרכזים לוגיסטיים, ב־50 מיליון שקל. ביוני של אותה שנה ביצעה פריוריטי רכישה גדולה נוספת עבורה: חברת סילברבייט שפיתחה תוכנה שמספקת פתרונות ניהול שונים לתחום האירוח, שבה משתמשות רשתות של מלונות כדי לנהל את כל הממשק מול האורח. החברה העסיקה 50 עובדים באותה העת ונרכשה ב־120 מיליון שקל.
עשתה עלייה לפני 3 שנים
בלאקסטון היא חברת ענק אמריקאית שמתמחה בניהול קרנות השקעה, בדגש על קרנות השקעה פרטיות (פרייבט אקוויטי), בשלל תחומים, החל מנדל"ן, דרך אשראי ועד טכנולוגיה. היא הוקמה ב־1986 על ידי סטיבן שוורצמן, וכיום היא מנהלת נכסים בהיקף של 1.06 טריליון דולר (נכון לסוף הרבעון הראשון של 2024), מה שהופך אותה לקרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בעולם במונחי נכסים מנוהלים. בלאקסטון נסחרת בבורסת ניו יורק (NYSE) לפי שווי שוק של 145 מיליארד דולר.
באפריל 2021 בלאקסטון פתחה לראשונה משרד בישראל, בתל אביב, ומינתה את יפעת אורון, שהיתה באותה עת מנכ"לית לאומי־טק, למנהלת הפעילות המקומית. כיו"ר המשרד המקומי משמש דני גילרמן, שהיה הנציג של הענקית האמריקאית בארץ עוד קודם לכן.
מאז שבלאקסטון פתחה את המשרד הישראלי שלה, היא לא ביצעה השקעות משמעותיות בארץ, בוודאי שלא עסקאות מהסוג הקלאסי שלה - רכישת שליטה בחברות גדולות או הפיכתן לפרטיות - אלא השתתפה בכמה סבבי גיוס של סטארט־אפים. משום כך, ככל שרכישת השליטה בפריוריטי תצא לפועל, זו תהיה העסקה המשמעותית הראשונה של בלאקסטון בישראל.
באוקטובר האחרון, ימים בודדים לפני פרוץ המלחמה, בלאקסטון הובילה את סבב D של חברת הפינטק הישראלית סטמפלי, שעוסקת בתחום אוטומציית התשלומים, בהיקף של 61 מיליון דולר. במאי 2021 ביצעה בלאקסטון את השקעת ההון סיכון הראשונה שלה בישראל - בחברת הסייבר וויז (Wiz) שייסדו אסף רפפורט ויוצאי אדאלום. בעלי מניות קיימים מכרו במסגרת עסקת סקנדרי מניות ב־120 מיליון דולר לבלאקסטון וסיילספורס. מעבר לכך, בלאקסטון השקיעה גם בחברות הטכנולוגיה הישראליות מיטינה, קלאודינרי ופנתרה.
כמו כן, בלאקסטון ניהלה משא ומתן מתקדם לרכישת 40% מחברת הסייבר ההתקפי NSO לפי שווי של מיליארד דולר, אך חשיפת העסקה ב"כלכליסט" הובילה לקיום הפגנות מול משרדי החברה ובסופו של דבר העסקה לא יצאה לפועל.