אחרי הירידות בשווקים בפברואר: כמה הפסידו קופות הגמל וקרנות הפנסיה?
אחרי הירידות בשווקים בפברואר: כמה הפסידו קופות הגמל וקרנות הפנסיה?
לפי הערכות, קרנות ההשתלמות וקופות הגמל במסלול הכללי השיגו תשואה שלילית ממוצעת של 1.5% בחודש שחלף, ברקע ההפיכה המשטרית; בקרנות הפנסיה נרשמה ירידה מתונה יותר, של 0.8%-0.9%
חודש פברואר היה קשה בשוק ההון המקומי, בצל המהפכה המשטרית ועמדת נחיתות ביחס להליכים המאקרו-כלכליים הגלובליים, והוביל למחיקת מרבית התשואה החיובית של חסכונות הציבור שנרשמה בינואר.
לפי תחזית התשואות של בית ההשקעות מיטב, קרנות ההשתלמות וקופות הגמל במסלול הכללי השיגו תשואה שלילית ממוצעת של 1.5%. הקרנות והקופות במסלול המנייתי הניבו תשואה שלילית ממוצעת של 2.5%. הקרנות והקופות במסלול המדדי ירדו בממוצע ב-0.6% והקרנות והקופות במסלול השקלי ירדו ב-1.1% בממוצע. זאת בשל ירידות חדות בשוק המקומי.
קרנות הפנסיה בשלוש הקטגוריות – מקיפה לבני עד 50, מקיפה לבני 60-50 ומקיפה לבני 60 ומעלה – ירדו בשיעור מתון יותר של 0.8%-0.9%.
את חודש פברואר סיכם מדד הדגל של אחוזת בית, ת"א 35, בירידה של 3.5%. ת"א 125, המדד המייצג של הבורסה, ירד ב-5%. זאת לעומת ירידה של 2.6% במדד S&P 500 וירידה של 1.1% במדד נאסד"ק מוטה מניות הטכנולוגיה.
התשואה מתחילת השנה עומדת על 0.7% בממוצע במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל, 1.4% בממוצע במסלולים המנייתיים, 1.5% בממוצע בקרנות הפנסיה לבני עד 50, 1.2% בממוצע בקרנות הפנסיה לבני 50-60, ו-0.8% בממוצע בקרנות הפנסיה לבני 60 ומעלה.
בולטת במיוחד התשואה השלילית הממוצעת של 1.1% בקרנות ההשתלמות והקופות במסלול השקלי, זאת על רקע היחלשות השקל.
השקל והבורסה המקומית מציגים חולשה ביחס לחו"ל הן ברקע החששות של המשקיעים מאי-היציבות והמחלוקת העמוקה ביחס למהפכה המשטרית שמקדמת הממשלה הנוכחית, והן בשל התנאים המאקרו-כלכליים.
הריבית בעולם ממשיכה לעלות כדי להילחם באינפלציה, ובישראל היא כבר עומדת על 4.25%. ריבית גבוהה מכבידה בראש ובראשונה על חברות הנדל"ן שרבות מהן ממונפות ורכשו בתקופת הגאות קרקעות בסכומים גדולים ובעיקר באמצעות הלוואות, שכעת מתייקרות.
חברות הנדל"ן מהוות כמעט חצי ממדד ת"א 125. זאת בשעה שמדד S&P 500 כולל בתוכו חברות טכנולוגיה רבות, שנכללות גם בנאסד"ק, ושזכו לעדנה בתחילת השנה על רקע ההערכות של המשקיעים שהבנק המרכזי האמריקאי, הפד, מתקרב לנקודה שבה יתחיל להוריד את הריבית.
עם זאת, בפברואר, בעקבות פרסומים של מספר אינדיקטורים, כולל מדד האינפלציה החביב על הפד, מדד הצריכה הפרטית שהפתיע לרעה, הסנטימנט השתנה וכעת בשווקים מעריכים שהריבית תעלה מעל 5% ותישאר גבוהה במשל זמן רב יותר, ולכן בפברואר גם מדדי הדגל האמריקאים ירדו, אך בשיעור מתון יותר מאלו הישראלים.