סגור

השקל ממשיך לאבד גובה, בפתיחת שבוע הפד - הדולר מזנק ל-3.36 שקלים

העלייה החדה במטבע האמריקאי בשבועות האחרונים, בציפיה להידוק מוניטארי חזק ומהיר של הפד, מפעילה לחץ גדול מאד על המטבע הישראל: הדולר מזנק בפתיחת השבוע מול השקל - הפד צפוי להודיע ברביעי על העלאה של 0.50% בריבית והתחלה מיידית של צמצום המאזן

השקל ממשיך לאבד גובה, גם בפתיחת שבוע הפד, ומול התחזקות הדולר בשווקים העולמיים. הדולר מזנק לסביבות 3.36 דולר, היורו נסחר ב-3.53 שקלים.
שוק המטבעות העולמי מכין את עצמו להודעה הצפויה של הבנק המרכזי בארה"ב ברביעי הקרוב על העלאת ריבית נוספת, כנראה של 50 נק' בסיס - לאחר פתיחת מהלך ההעלאות בישיבתו האחרונה במרץ.

הציפיות להעלאות ריבית מהירות בארה"ב, לצד החששות לפגיעה בהמשך הצמיחה באירופה ובאסיה (בעיקר סין), הקפיצו את הדולר בשבועות האחרונים מול סל המטבעות העולמי.
הדולר אינדקס (המטבע האמריקאי בבחינה מול הסל) טיפס בחודש אפריל ב-4.8%, העלייה החדה ביותר באינדקס מאז 2015. ביום שישי נרשמה ירידה קלה בדולר אינדקס, לאחר שבחמישי הגיע לשיא של 20 שנה.
1 צפייה בגלריה
ג'רום פאוול יו"ר הפד 15.3.22
ג'רום פאוול יו"ר הפד 15.3.22
ג'רום פאוול יו"ר הפד
(צילום: AP)

החלטת הפד
"לצד העלאות הריבית, הפד צפוי להשיק גם מהלך של הידוק כמותי (צמצום המאזן), בהיקף חודשי של כ-95 מיליארד דולר. דברים ברוח זו נאמרים לאחרונה על ידי בכירי פד רבים. היו"ר פאוול ציין שיש צורך ברור להחזיר את עמדת המדיניות המוניטרית ממדיניות מרחיבה למדיניות ניטרלית ולאחר מכן לעבור לעמדה מגבילה ומצמצמת יותר אם זה מה שנדרש", אומרים כלכלני לאומי.
לדברי אלכס זב'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטש דש, עלייה של 0.5% בריבית כבר מגולמת בשווקים. "החוזים מגלמים 4 העלאות ריבית של הפד ב-4 הפגישות הקרובות, עד לספמטבר, ב-2% במצטבר (50 נק' כל אחת). הבנק האמריקאי גם יודיע על תוכנית לצמצום המאזן ולהתחיל ביישומה מייד, מה שיגביר לחצים לעליית תשואות באג"ח האמריקאיות".
אשר למהלכים המוניטאריים המחכים לנו בשוק המקומי שלנו, בלאומי מציינים כי "לנוכח סביבת הפעילות הכלכלית הטובה בישראל, בנק ישראל יכול לתת משקל גדול יותר למהלך הפחתת האינפלציה. נראה כי במהלך השנה הקרובה יעלה הבנק את הריבית בסדר גודל של 5-4 העלאות ריבית של 25 נ"ב כל אחת, ובהתאם הריבית בעוד שנה צפויה לנוע סביב רמה של 1.50%-1.75%".