סגור
כנס קנאביס canabiz פרי דוידסון סאייקי מדיקל
פרי דוידסון, מייסד ומנכ"ל סאיקי. החברה רשמה 120 פטנטים (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
פיליפ מוריס רוכשת את משאף הקנאביס של סאיקי בעד 650 מיליון דולר

בשלב הראשון, תשקיע ענקית הטבק הבינלאומית 120 מיליון דולר בליווי קבלת אישור ה־FDA למשאף שפיתחה סאיקי. אם יתקבל האישור, תרכוש פיליפ מוריס את כל מניות החברה, שתהפוך לאחת מ־10 חברות הקנאביס הגדולות בעולם, ב־650 מיליון דולר

פיליפ מוריס, ענקית הטבק הבינלאומית, רוכשת את סאיקי מדיקל (Syqe medical) הישראלית בעסקה שהיקפה עשוי להגיע ל־650 מיליון דולר, כך נודע ל"כלכליסט".
העסקה מורכבת מכמה אבני דרך, כאשר בשלב הראשון תשקיע פיליפ מוריס 120 מיליון דולר בליווי תהליך קבלת אישור FDA למשאף שפיתחה סאיקי. במידה שיתקבל האישור, לאחר עמידה בניסויים קליניים, תרכוש פיליפ מוריס את מלוא המניות של החברה הישראלית ב־650 מיליון דולר.
העסקה תתבצע באמצעות חברה־בת של פיליפ מוריס בשם וקטורה (VECTURA), אשר מתמחה בתחום המשאפים. פיליפ מוריס רכשה את וקטורה הבריטית תמורת מיליארד ליש"ט ב־2021. היא עשתה זאת כדי להאיץ את תהליך המעבר לעישון ללא עשן בטכנולוגיות חדישות.
מדובר על אחת העסקאות הגדולות בתחום הטכנולוגיות הרפואיות בישראל בזמן האחרון. השווי של 650 מיליון דולר, אם וכאשר יתקבל, אף יהפוך את סאיקי לאחת מעשר חברות הקנאביס הגדולות בעולם, לצד שמות כמו טילריי ואוררה שהיו חמים מאוד לפני כחמש שנים.
בנוסף, מדובר באקזיט מרשים לכל המשקיעים של סאיקי, שכן ההשקעות בחברה הסתכמו עד היום ב־80 מיליון דולר בלבד. המרוויחים הגדולים מהאקזיט הם מייסד החברה והמנכ"ל שלה פרי דוידסון, שעדיין מחזיק בנתח גדול יחסית של מעל 10% מהמניות, וכן הקרנות שהשקיעו בה בשני סבבים: קרן מימון ההמונים OURCROWD, מייסדי ריטליקס בעבר בארי שקד ובריאן קופר, גלנרוק, חברת ההשקעות של ליאון רקנאטי, שביט קפיטל ובנק דיסקונט.

זהו לא המפגש הראשון בין סאיקי לפיליפ מוריס, שמנסה להתרחק מסיגריות מסורתיות ולפתח חלופות עישון ללא עשן. ב־2016 השקיעה פיליפ מוריס 20 מיליון דולר בסאיקי, שברוח התקופה התמקדה אז בפיתוח משאף לנטילת קנאביס רפואי במנות מדודות ומדויקות. ההשקעה של פיליפ מוריס נעשתה אז כחלק מסבב גיוס גדול יותר, של 30 מיליון דולר.
ב־2019 השלימה סאיקי סבב גיוס נוסף, של 50 מיליון דולר, בהובלת שביט קפיטל. בגיוס השתתפה גם זרוע ההשקעה של חברת הבוטניקה הבינלאומית מרטין באואר גרופ.
סאיקי הוקמה ב־2011 על ידי פרי דוידסון, המשמש היום גם כמנכ"ל החברה. יו"ר סאיקי הוא ד"ר איתן חי עם, שהיה בעבר מנכ"ל משרד הבריאות. היא מעסיקה כ־100 עובדים במשרדיה בתל אביב.
במהלך שנות פעילותה רשמה סאיקי 120 פטנטים בתהליך פיתוח ארוך של יותר משמונה שנים. החידוש המרכזי במשאף של סאיקי הוא בשימוש בתפרחות הגולמיות של צמח הקנאביס ולא בתוצרים המעובדים שלו; ובמדידה של מנה מדויקת המיועדת לחולה.
כיום מעל 80% מצרכני הקנאביס הרפואי עושים זאת באמצעות מוצרי עישון ואידוי, ולמעשה סובלים ממינון יתר. שימוש במשאף של סאיקי מפיג את הכאב, אבל לא מביא להשפעות הפסיכואקטיביות שנובעות ממינון מוגזם של החומר הפעיל.
בכל שאיפה במשאף של סאיקי משתחררת כמות מדודה של החומר הפעיל מתוך מחסנית שמכילה 60 יחידות סטנדרטיות בגודל של כרטיס סים. נכון להיום, המשאף של סאיקי נמכר רק בישראל ובאוסטרליה, שווקים קטנים יחסית. כך, למשל, השוק הישראלי נאמד ב־100 מיליון שקל בלבד בשנה ומתבסס על כ־50 אלף מטופלי קנאביס רפואי.
1 צפייה בגלריה
משאף סאיקי מדיקל ומחסנית
משאף סאיקי מדיקל ומחסנית
המשאף של סאיקי. האישור הנדרש הוא לתרופה ולא למכשור רפואי
(צילום: סאיקי)
בעבר המשאפים שווקו והופצו באמצעות חברת התרופות הישראלית הגדולה טבע, אך בשנים האחרונות סאיקי עברה לשיווק עצמאי. במסגרת זו היא חתמה על הסכמי שיתוף פעולה עם משרד הביטחון ועם קופת חולים מאוחדת.
השוק הגדול של סאיקי נמצא מחוץ לישראל, אך הדרך לשם עוברת כאמור באישור של מינהל המזון והתרופות בארצות הברית, ה־FDA. בתהליך לקבלת האישור, הידע של וקטורה אמור לסייע. במידה שיתקבל אישור של ה־FDA, תהיה סאיקי החברה הראשונה בעולם שמקבלת אישור להיותן של התפרחות הגולמיות של צמח הקנאביס תרופה. מדובר באישור מורכב, במסלול של תרופה ולא במסלול של מכשיר רפואי, שאמור לחול על שילוב התפרחות עם המשאף.
פיליפ מוריס היא אחת מיצרניות הסיגריות הגדולות בעולם שהמותג המוכר ביותר שלה הוא מרלבורו. החברה האמריקאית נסחרת בוול סטריט לפי שווי של 154 מיליארד דולר ומנסה, כמו גם מתחרותיה, להמציא את עצמה מחדש לאור הירידה החדה בפופולריות של הסיגריות הקלאסיות. ברבעון האחרון הגיע כבר יותר משליש מהכנסות פיליפ מוריס ממוצרים ללא עישון ובראשם המכשיר לחימום טבק IQOS שהיא משווקת.
פיליפ מוריס הצהירה כבר לפני כמה שנים על אסטרטגיית ״מעבר לניקוטין״ שבמסגרתה היא מרחיבה את מוצריה לתחום הבוטניקה עם צמחים כמו קמומיל או כוכבי שומר. תחום התרחבות נוסף שהיא ציינה היה עזרי שינה והרגעה. אף שהמומנטום החיובי סביב שוק הקנאביס התפוגג באחרונה, חברות הטבק עדיין מזהות בו את אחד ממנועי הצמיחה העתידיים שלהן.
במצגת האחרונה שלה לשוק ההון הציגה פיליפ מוריס הערכה של 24 מיליארד דולר לשוק הקנאביס הרפואי עם קצב צמיחה שנתי של 15% עד 2030. שוק ה־WELLNESS המבוסס על קנאביס, כמו למשל עזרי הרגעה ושינה, נאמד ב־4 מיליארד דולר נוספים עם קצב צמיחה של 8%. בסאיקי סירבו להגיב לידיעה.