סגור
מפעל סולאראדג' באזור התעשייה ציפורית
מפעל סולאראדג' באזור התעשייה ציפורית (דיאנה בחור ניר)

המוסדיים הפסידו 1.8 מיליארד שקל בסולאראדג' ב־4 חודשים

מניית יצרנית מערכות האופטימיזציה לפאנלים סולאריים צנחה ביום שישי ב־27% בשל הורדת תחזיות להמשך השנה, והשלימה קריסה של 71% מתחילת השנה. כמעט כל המוסדיים הישראליים מחזיקים במניית החברה. הראל ספגה את הפגיעה הקשה ביותר

השמש כבר לא זורחת על סולאראדג' — והחסכונות של הציבור הישראלי ספגו בשל כך פגיעה משמעותית שנאמדת בכ־1.8 מיליארד שקל (450 מיליון דולר).
מניית החברה הישראלית, שמפתחת מערכות לאופטימיזציה של פאנלים סולאריים, צנחה ביום שישי האחרון במסחר בוול סטריט ב־27% בבת אחת, ובכך השלימה קריסה של 71% מתחילת השנה. זאת, על רקע עליית הריבית שמקשה על אפשרויות המימון של לקוחות החברה ומצננת את הביקושים למוצרים שלה. כעת, שווי השוק של סולאראדג' הוא 4.7 מיליארד דולר בלבד, רחוק מהשיא של תחילת 2021, שעמד על קצת יותר מ־20 מיליארד דולר, מה שהפך אותה לישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק.
הצניחה החדה במניית סולאראדג' ביום שישי התרחשה על רקע הורדת תחזית ההכנסות והרווח מצד החברה לרבעונים השלישי והרביעי של השנה. זאת, על רקע היחלשות הביקושים באירופה, אחד משוקי היעד המרכזיים שלה.
לפי הנתונים של הגופים המוסדיים הישראליים, שמתפרסמים אחת לרבעון ובאיחור, נכון לסוף יוני, המוסדיים הישראליים החזיקו מניות סולאראדג' בשווי של 650 מיליון דולר, לאחר שבמהלך הרבעון הזה חלק מהגופים אף הגדילו את ההחזקות, חרף הירידה במניה שהחלה כבר באפריל, כלומר בתוך הרבעון השני. שווי ההחזקות, נכון להיום, עומד על כ־200 מיליון דולר. כלומר, הפסד של 450 מיליון דולר, שהם 1.8 מיליארד שקל. חשוב לציין כי מדובר בהערכה בלבד, נוכח פרסום הנתונים באיחור, וייתכן כי במהלך הרבעון השלישי המוסדיים הקטינו את החשיפה לסולאראדג'.
מהנתונים שנכונים לסוף יוני עולה שכל המוסדיים הישראליים מחזיקים במניות החברה, למעט אלטשולר שחם ומור השקעות. את ההפסד הגדול ביותר ספגה הראל ביטוח, שבסוף הרבעון השני של 2023 החזיקה במניות החברה בהיקף של 210 מיליון דולר, בעוד שווי ההחזקות האלו היום עומד על 65 מיליון דולר. כלומר, הפסד של 146 מיליון דולר מאז סוף יוני. וזאת בהנחה שלא חל שינוי במצבת ההחזקות.
ככל הידוע, במהלך הרבעון מכרה כלל ביטוח את ההחזקות שלה בחברה. כמו כן, מהנתונים עולה שבמהלך הרבעון הראשון הפניקס מכרה את ההחזקות שלה בחברה, כך ששתי החברות לא נפגעו מהצניחה החדה האחרונה.
בשיחת משקיעים עם פרסום התחזית העדכנית אמר מנכ"ל סולאראדג' צבי לנדו: "במהלך החלק השני של הרבעון השלישי חווינו ביטולים בלתי צפויים והקטנה משמעותית של צבר הזמנות קיים מהמפיצים באירופה. אנחנו מייחסים את הביטולים למלאי גבוה מהצפוי ולמשך התקנה איטי מהצפוי".
משיחות עם גופים מוסדיים מתקבלת תמונה מורכבת בכל הנוגע לצפוי לחברה. לדברי בכיר באחד הגופים, שמחזיק בגישה אופטימית, "סולאראדג' היא חברה עם טכנולוגיה מדהימה שעשתה מהלך פנומנלי בשנים האחרונות. היא הונפקה בניו יורק ב־2015 ב־650 מיליון דולר, ובתוך פחות מעשור הפכה להיות מהמובילות בתחומה ומציפה ערך ענק למשקיעים הישראלים והאמריקאים. בניגוד לכמה חברות ישראליות שנסחרות בארה"ב, היא היתה מאוד שקופה למשקיעים ולכן המוסדיים אהבו אותה".
בכיר בגוף שלא נמנה עם המשקיעים הגדולים בחברה אמר: "חולשה תקופתית בתוצאות זה חלק לגיטימי באבולוציה של חברות. הבעיה היא שהחברה נתפסה כשהיא לא משקפת את המצב כמו שהוא למשקיעים. בשבועות האחרונים תיארה החברה את עסקיה והפחיתה מהאיום העסקי שמתפתח באירופה, והנה עכשיו היא נוקטת לשון חריפה הרבה יותר".