סגור

בלעדי
דלק ישראל רוכשת 70% מזכיינית ברגר קינג בישראל

העסקה תיעשה ללא מזומן אלא באמצעות התחייבות עתידית של הרוכשת להעמיד הלוואות בעלים של 10 מיליון שקל והזרמות נוספות לצורך הקמת סניפים נוספים. היעד של דלק ישראל: 100 סניפים של ברגר קינג בתחנות התדלוק ובקניונים במרכזי ערים

אחרי שנכנסה לשותפות ברשת מועדוני זאפה, עסקה שנייה לדלק ישראל בתחום הצריכה, והיא מסמנת את תחום המזון המהיר. ל"כלכליסט" נודע כי דלק ישראל רכשה 70% ממניות זכיינית רשת ברגר קינג בישראל.
ברגר קינג היא הרשת השנייה בגודלה בעולם אחרי מקדונלד'ס, אבל בישראל סבלה הרשת, שלה חוב של 5 מיליון שקל, מעליות וירידות ומעולם לא הצליחה לגרד את מקדונלד'ס המובילה, ורוב השנים נשארה אף שלישית אחרי המותג המקומי בורגראנץ'.
כיום מונה הרשת בישראל 9 סניפים בלבד, לעומת 210 סניפים של מקדונלד'ס ו־64 סניפים של בורגראנץ'. דלק ישראל תקבל את המניות ללא השקעה כלשהי של מזומן אלא באמצעות התחייבות עתידית להעמיד הלוואות בעלים של 10 מיליון שקל והזרמות נוספות לצורך הקמת סניפים לפי חלקה בחברה. היעד של דלק הוא להגיע בתוך כמה שנים ל־100 סניפים של הרשת בתחנות התדלוק, ובקניונים שבמרכזי הערים.

עמדת איום על המתחרות
הכניסה של דלק ישראל, המנוהלת על ידי יורם אייל, לרשת ברגר קינג היא במטרה לפתוח סניפים של הרשת בתחנות הדלק שלה ובמרכזי הערים, מה שעשוי לשנות את המאזן הזה, ולהציב את ברגר קינג בעמדת איום על בורגראנץ' ולהתקרב אף למקדונלד'ס. דלק ישראל תרכוש את חלקה בהקצאת מניות של המחזיקה בזיכיון ברגר קינג בישראל. עבור אייל, שהיה ממנהלי ברגר קינג בעת שנכנסה לישראל ב־1994, מדובר בסגירת מעגל. העסקה היא חלק מהאסטרטגיה שהוא מוביל בתמיכת הדירקטוריון ובעלי השליטה בדלק ישראל, להב אל אר (של אבי לוי ואלי להב), ואורי מנצור, להרחבת הפעילות הצרכנית תוך כדי סנרגטיות בין תחומי הפעילות של דלק ישראל לתחומים החדשים. סניפי ברגר קינג בתחנות התדלוק יהיו נפרדות מחנויות מנטה.
רשת ברגר קינג חזרה לארץ ב־2016 אחרי הפסקה של חמש שנים, ביוזמת קבוצת משקיעים בראשותו של פייר בסנינו, הבעלים של מסעדת פושון הצרפתית ושותף ביקבי כרמל ובחברת סודסקו. לצד בסנינו שותפים גם פייר בארוש, פיליפ גז וחתנו של בסנינו, סטיב בן שימול המחזיק אף הוא במניות החברה. חרף הצהרות יומרניות במסיבת עיתונאים לרגל ההשקה המחודשת, שדיברו על פתיחה של 50 סניפים בתוך 4-3 שנים בהשקעה של 125 מיליון שקל, הרשת לא הצליחה להתרומם, וכיום היא מפעילה שלושה סניפים בתל אביב, והיתר ברעננה, הרצליה, גבעת שמואל, אשדוד, הוד השרון, ובשדה התעופה רמון. הקבוצה הצרפתית השקיעה ברשת עשרות מיליוני שקלים עד היום, והחברה מייצרת רווח של כמה מיליוני שקלים בשנה.
ככל הנראה בדלק ישראל מכוונים לשנות את המיצוב של ברגר קינג, ולהרחיב משמעותית את פעילותה באמצעות הקמת עשרות סניפים בתחנות התדלוק של דלק ובמקומות נוספים בערים ובשכונות; הקמת עגלות מכירה בנקודות אסטרטגיות; מסעדות, חנויות ואפליקציות משלוחים; וביחד עם זאפה להגדיל את מועדון הלקוחות של החברה תחת הכותרת חוויית הלקוח. בדלק ישראל עובדים בימים אלה על תוכנית להרחבת רשת חנויות הנוחות מנטה לשכונות ואל מחוץ לתחנות התדלוק. הכניסה לברגר קינג מתבצעת כשנה לאחר שהחברה המתחרה דור אלון נכנסה בינואר 2021 כשותפה (50%) ברשת bbb בורגרים ומוזס, כאשר רכשה את חלקה לפי שווי חברה של 150 מיליון שקל.
ברגר קינג מפעילה בעולם 16 אלף מסעדות מזון מהיר ומעסיקה 34 אלף עובדים. החברה נשלטת מאז 2010 בידי התאגיד הברזילאי 3G שרכש את השליטה תמורת 4 מיליארד דולר. האסטרטגיה האגרסיבית של החברה דוגלת בכניסה של ברגר קינג לשווקים שבהם לא פועלת הרשת, כדי לנגוס בנתח השוק שתופסת המתחרה החזקה מקדונלד'ס.
1 צפייה בגלריה
סניף ברגר קינג כיכר רבין תל אביב
סניף ברגר קינג כיכר רבין תל אביב
סניף ברגר קינג ברחוב אבן גבירול בתל אביב
(צילום: יובל חן)

העליות והמורדות בישראל
ברגר קינג נכנסה לישראל לראשונה ב־1993. יאיר חסון החזיק אז ב־25% מברגר קינג ישראל עם משולם ריקליס וקמור רכב. ב־1998 קנו חסון וריקליס את חלקה של קמור ברשת לפי שווי חברה של 14.8 מיליון דולר, וב־2001 מכר חסון את חלקו לריקליס. עד 1998 ניהל את הרשת קובי חיון ששימש כמנכ"ל, וחסון שימש כיו"ר הרשת בישראל. לאחר עזיבתו של חסון סבלה הרשת מחילופים תכופים של מנכ"לים עד שקרסה.
ב־2003 נכנסה ברגר קינג בישראל להקפאת הליכים בעקבות צבירת חובות של 98 מיליון שקל. האחים אורגד רכשו אותה מהקפאה תמורת 30 מיליון שקל כאשר היא מנתה 56 סניפים והמשיכו להפעילה. ב־2008 זכו האחים אורגד גם בהתמחרות על רשת בורגראנץ' שנכנסה לפירוק, ורכשו אותה תמורת 25 מיליון שקל. בחלוף שנתיים, במאי 2010, החליטו האחים למחוק את המותג ברגר קינג והסבו את כל סניפי הרשת האמריקאית לסניפי בורגראנץ'. מהלך זה היה אקורד הסיום בסיבוב הלא מוצלח של רשת ברגר קינג בישראל. הפרק הבא החל כאמור ב־2016 עם הקבוצה הצרפתית ותופס תפנית בעסקה זו.
שורת העסקאות האחרונות
לאחרונה חתמה דלק על הקמת שותפות עם חברת זוקו, יבואנית קאטרפילר בישראל, להקמת עשרות נקודות טעינה חשמליות מהירות בתחנות התדלוק של דלק נקודות שיאפשרו ללקוחות דלק ישראל בעלי מכוניות חשמליות לטעון בזמן קצר את הרכב. בדלק מקווים שמכלול השרותים בתחנות יגדילו את היקף ההכנסות והרווחים של החברה. בסוף דצמבר חתמה דלק על עסקה משמעותית לרכישת 20% מחברת ההופעות החיות זאפה מידי גולן עינת ואופציה להרחבת האחזקה ל־49%. העסקה שיקפה שווי של של 100 מיליון שקל לזאפה לאחר שב־2020 צברה זאפה חובות בגלל מגפת הקורונה. חלק מסכום ההשקעה ילך לחברה וחלקו יגיע לבעלי זאפה, גולן עינת.
דלק ישראל נערכת בימים אלה להנפקת פעילות תחנות הדלק בתל אביב לפי שווי של כ־1.2 מיליארד שקל. לדלק ישראל כ־240 תחנות דלק בהן כ־200 חנויות מנטה, ו־55 חנויות קפה ג'ו. במחצית מתחנות הדלק קיימת אפשרות טכנית לפתוח סניפי ברגר קינג. השליטה בדלק ישראל נרכשה לפני יותר משנה בידי להב אל אר של אבי לוי ומנצור מידי קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, לפי שווי של 750 מיליון שקל.