הנהנים הגדולים מעליית הריבית: הבנקים ירוויחו מעל 5 מיליארד שקל ברבעון השלישי
הנהנים הגדולים מעליית הריבית: הבנקים ירוויחו מעל 5 מיליארד שקל ברבעון השלישי
ריבית בנק ישראל שטיפסה ברבעון מ-0.75% ל-2% - במהלך נגד האינפלציה הגבוהה - תקפיץ את רווחי הסקטור הבנקאי בזכות הכנסות מימון גבוהות במיוחד; לידר: "עליית הריבית תתרום ברבעון השלישי לגידול של מעל 1.5 מיליארד שקל בהכנסות המימון"
הבנקים הם מהמרוויחים הגדולים של מצב המאקרו הנוכחי, הכולל אינפלציה גבוהה ותגובת העלאות הריבית של בנק ישראל.
אחרי שבמחצית הראשונה של שנת 2022 הציגו חמשת הבנקים הגדולים בישראל רווחי עתק של 11.1 מיליארד שקל, גם הרבעון השלישי צפוי להמשיך את המגמה, בעקבות המשך העלאות הריבית של הבנק המרכזי.
מתחזיות שפרסמו חלק מהאנליסטים לקראת דוחות הבנקים, שיצאו לציבור החל מהשבוע הבא, עולה כי הם ירוויחו בין 5 מיליארד ל-5.6 מיליארד שקל ברבעון השלישי.
בלידר שוקי הון למשל מעריכים כי הרווח הרבעוני המצרפי של הבנקים יעמוד על 5.57 מיליארד שקל. "עליית הריבית לבדה צפויה להערכתנו לתרום לתוספת של מעל 1.5 מיליארד שקל להכנסות המימון ברבעון", כותב אלון גלזר, סמנכ"ל המחקר בלידר שוקי הון.
גלזר מציין כי ברבעון הזה ובתוצאות הרבעון הבא נראה את ההשפעה הדרמטית של עליית הריבית על התוצאות. "תוצאות הרבעון השלישי יחלו להתפרסם בשבוע הבא, והן יהיו מצוינות עם רווחיות גבוהה מאד בכל הבנקים", הוא כותב.
הרבעון השלישי החל כשהריבית במשק עמדה על 0.75%, ובסופו הגיעה ל-2%. גלזר מציין כי בסה"כ עלתה הריבית ברבעון בממוצע ב-1.2%. "אנו מניחים שחלק הארי של הפקדונות שאינם נושאים ריבית (הכוונה בעיקר הכספים שבעו"ש- ע.א) נשאר בבנק ברבעון השלישי, והמשמעות היא תוספת של יותר מ-1.5 מיליארד שקל להכנסות המימון הרבעוניות", כותב גלזר
על אף הגידול החד הצפוי, לדבריו, הקצב החד של עליית הריבית אינו באמת התפתחות חיובית עבור הבנקים. זאת מכיוון שנושא העברת הכספים לפקדונות הגיע לכותרות, ולכן להערכתו חלק מאותם כספים כבר הוסטו לאפיקים כמו פקדונות וקרנות כספיות,ש בהם רווחיות הבנקים נמוכה יותר.
לצד התוצאות החזקות מציין גלזר כי הצמיחה החדה בתיק האשראי של הבנקים אשר הגיעה לשיא ברבעונים האחרונים, עם קצב עלייה דו ספרתי בחלק מהבנקים, צפויה להתמתן ברבעון השלישי. "אולם ההשפעה של הצמיחה החדה עד אמצע שנת 2022 תבוא לידי ביטוי בתרומה להכנסות המימון", הוא כותב, ומעריך כי הבנקים יחלקו דיבידנד של 20%-30% מהרווח, למעט הבנק הבינלאומי שימשיך לחלק 50% מהרווח כדיבידנד.
בבית ההשקעות פסגות מעריכים כי הבנקים ירוויחו 5.1 מיליארד שקל ברבעון השלישי, סכום המשקף תשואה על ההון גבוהה של 14%. "רווחי הרבעון צפויים ליהנות בעיקר מרווחי מימון גבוהים כתוצאה מהעלייה בריבית והמדד החיובי. מנגד שיעור ההפרשות להפסדי אשראי אמנם צפוי לעלות, אך רק במעט (מאד), ובעיקר בשל חשש להרעה בעתיד, ללא הרעה ממשית בפועל", כותב מיכה גולדברג סמנכ"ל המחקר בבית ההשקעות פסגות.
גולדברג מעריך כי את הרווחיות הגבוהה ביותר יציג מזרחי טפחות שיגיע לתשואה על ההון של 17%, וכי כל הבנקים יחלקו ברבעון השלישי דיבידנד. תיק האשראי הבנקאי יצמח בממוצע ב-2.5% ברבעון השלישי, וההכנסות מעמלות יגדלו ב-8%.