סגור

אחרי עשרה חודשים של תשואת חסר: מכה נוספת למשקיעים מכיוון דרום

התקפת הפתע של חמאס על יישובי הדרום עלולה לגרור את הבורסה בתל אביב לירידות חדות בפתיחת שבוע המסחר. החשש הוא שאחרי הוצאת כספי המשקיעים הזרים והמוסדיים מישראל בשל ההפיכה המשטרית, תגבר המגמה בגלל חוסר היציבות

ההתקפה הרגלית של צבא חמאס על יישובי הדרום וירי אלפי הרקטות מן הרצועה אמורים להביא לירידות חדות בפתיחתו של שבוע המסחר החדש. נכון לשעות אלו, הבורסה אמורה לפעול ביום ראשון כסדרה, באחד הימים הטעונים ביותר באחוזת בית בעשורים האחרונים. הצפי הוא שהחשש מפני מערכה מלחמתית מתמשכת בעקבות הכשל המודיעיני יגרום למשקיעים הזרים ולמוסדיים למכור חלק מההחזקות שלהם בשוק ההון – במניות ובאג"ח.


אם ללמוד על פי ההיסטוריה המודרנית של שני העשורים האחרונים, פתיחתה של מערכה נרחבת של צה"ל וכוחות הביטחון נגד אויבי ישראל הביאה בימים הראשונים לירידות חדות. כך, בפתיחת מלחמת לבנון השנייה, שהיתה למעשה תגובה על התקפה "קלה" יחסית בגבול הצפוני, הגיבה הבורסה בירידות חדות ות"א־25 (היום ת"א־35) הגיב בירידה חדה בשיעור 8%.
בהמשך, עם התקרבות המלחמה לסיומה, החלה להיווצר מגמה חיובית והמדד סיים את תקופת הלחימה בנקודה גבוהה יותר מזו שהיה בה בתחילתה. לעומת זאת, במהלך האינתיפאדה השנייה הבורסה התקשתה להציג מגמה חיובית מתמשכת. במשך שלוש שנים שבהן נהרגו יותר מ־1,000 אזרחים, צללה הבורסה ב־45%, כאשר התפוצצות בועת ההייטק גם היא תרמה למגמה השלילית.

"התיירות והפנאי ייפגעו"

חן הרצוג, הכלכלן הראשי בפירמת רואי החשבון והייעוץ הפיננסי BDO, מסביר כי "לאירוע שכזה השפעות משמעותיות על כלכלת ישראל ועל הסיכון לעשיית עסקים בישראל. הפרמיה הזו תבוא לידי ביטוי בשוק ההון. אנחנו הולכים לקראת מלחמה בעזה, ואנחנו יודעים שאירוע לחימה עלותו 1.5 מיליארד שקל לשבוע. אולם הפגיעה בכלכלת ישראל היא גדולה מכך, בעוד היא כוללת אובדן ימי עבודה ועסקים שנפגעים. כמו כן ישנם ענפים שנפגעים מיידית, כמו ענף התיירות לצד ענפי הפנאי והמסחר".
עם זאת, הרצוג מסייג את דבריו: "הניסיון מראה שתגובות במצבי לחץ עשויות להתברר כשגויות וצריך להתנהל בצורה שקולה. אני מתחבר לאמירה שקשה לתזמן את השוק וצריך להסתכל על מגמות ארוכות טווח. לכן אני חושב שמי שמנהל כספים או עסקים צריך בסופו של דבר, עם כל הדאגה, להתמקד בהשקפה ארוכת טווח. כדאי לזכור שמדובר באירוע נקודתי. באירועים קודמים ראינו שכלכלת ישראל יוצאת ממשברים כאלה".

"השוק יהיה מאוד רגיש"

"סביר מאוד שהבורסה תפתח את שבוע המסחר במגמה שלילית, הייתי אפילו אומרת שלילית מאוד, נוכח האירוע הביטחוני החמור כל כך, שאנחנו לא מבינים עדיין את היקפו, עומקו והשלכותיו", אומרת אילנית שרף, סמנכ"לית מחקר ופיתוח עסקי באיפקס קפיטל מרקטס. לדבריה, "קיימת תלות מאוד גבוהה בין התפתחות המסחר בשוק לבין ההתפתחויות בזירה המדינית והביטחונית. המצב הביטחוני הנוכחי מתווסף לשורה ארוכה של גורמי אי־ודאות שמרחפים מעל השוק כבר קרוב לשנה. חשוב לציין שהתנהלות הדרג המדיני וחוסר נוכחותו במהלך האירועים בשבת, לפחות עד שעות הצהריים, תורמים מאוד לתחושת חוסר הביטחון ולחוסר הוודאות".
שרף הוסיפה כי "אנחנו מעריכים שהשוק יהיה מאוד רגיש לתגובת הנגד של ישראל ולהתפתחות המערכה בחזיתות נוספות. כמובן שבמידה שהאירוע ינוהל בשליטה ובעוצמה ישראלית, התגובה השלילית הצפויה בשווקים תתמתן".

"ישראל תדע להתגבר"

על פי אפי שמש, מנהל קרן הגידור פלקון 1, "כשפרצה מלחמת לבנון השנייה שוק המניות בישראל הגיב בירידות בימים הראשונים בעיקר כתוצאה ממכירות של הציבור הרחב. אחר כך, במהלך המלחמה, חזר השוק לעלות כתוצאה מרכישות מניות על ידי גופים מוסדיים ומשקיעים מנוסים. קשה בשלב זה להעריך את ממדי האירוע ואת התרחבותו או אי־התרחבותו לזירות נוספות.
"נראה שבימים הראשונים ההשפעה הפסיכולוגית על שוק המניות תהיה שלילית. בהמשך אני מעריך שמדינת ישראל תדע להתגבר על האירוע הזה, קשה ככל שיהיה, ולהחזיר את השקט ואת ההרתעה מול האויב. למרות האירועים הקשים צריך להתרכז ולהעריך מהי ההשפעה הכלכלית שלהם על שוק המניות וכמובן על מניות וענפים ספציפיים ובהתאם לכך לקבל החלטות. בדרך כלל במלחמות ואירועים קשים (הגם שמדובר באירוע בלתי נתפס וחסר תקדים) יש תגובה פסיכולוגית בימים הראשונים ואחר כך מחירי המניות מתאימים את עצמם לערך הכלכלי".

הרפורמה תיקבר?

ההתקפה של החמאס על ישראל עלולה להיתפס לבסוף כשמן על המדורה, מאחר שהיא מגיעה לאחר חודשים שבהם שוק ההון הישראלי הציג תשואות חסר לעומת שאר השווקים בעולם המערבי. מתחילת השנה עלה ת"א־125 בכ־2.5% ות"א־35 הוסיף 1.88%. זאת, בעוד מדד S&P 500 האמריקאי עלה ב־12.2% ונאסד"ק זינק ב־28.3%. המגמה השלילית נרשמה בעקבות הרפורמה המשפטית שאותה ניסתה הקואליציה בראשות בנימין נתניהו להעביר, והביאה למחאות חריפות ולקרע חברתי.
ההנחה בשווקים היא כי פתיחת המלחמה מצד חמאס אמורה לכל הפחות להקטין משמעותית את רצון הקואליציה להמשיך בהעברת הרפורמה. לדברי הרצוג, "אם המשבר יביא ללכידות לאומית, ללא ספק יש בכך כדי להפחית את ההשפעות הכלכליות של הרפורמה". לדברי שרף, "עד כה לא התקבלה שום אינדיקציה שאותם גורמים שמקדמים את הרפורמה מתכוונים לעצור או לסגת. גם לאחר התראות חוזרות ונשנות מצד חברות הדירוג, גם לאחר הסברה מבוססת על ההשלכות הכלכליות מצד גורמי כלכלה בכירים בארץ ובעולם, גם לאחר שאנו עדים לזרימה של כספים החוצה ועצירת השקעות. לכל אלו השלכות ברורות וחמורות על הכלכלה הישראלית ועדיין הגישה לא השתנתה. לכן, אני גם לא רואה סיבה שהאירוע הביטחוני, חמור ככל שיהיה, ימנע מהממשלה הנוכחית לעצור את קידומה".
שרף מוסיפה כי כמו הרפורמה, גם המלחמה תלחץ על השקל כלפי מטה מול הדולר, לאחר שהראשון כבר ירד ב־9% מתחילת השנה ל־3.84 שקלים לדולר. לדבריה, "האירוע האחרון אף עשוי לחזק את המגמה בטווח הקצר בשל העלייה החדה בסיכון הגיאופוליטי, שלו השפעה ישירה על הסיכונים הכלכליים של המשק המקומי". הרצוג מוסיף כי "אנחנו אמורים לחוות המשך פיחות של שער השקל, שמצביע על הגדלת הסיכון של השקעה של זרים בישראל".