סגור
סניף מרכזי של בנק מזרחי טפחות רחוב החשמונאים תל אביב
סניף של בנק מזרחי טפחות (צילום: אוראל כהן)

מזרחי טפחות במהלך לשיפור ההון: מבטח תיק משכנתאות של 4.2 מיליארד שקל

המהלך ישפר את יחס הלימות ההון ויאפשר לבנק לצמוח באשראי; בניגוד ללאומי ודיסקונט, הבנק אינו צפוי לצאת בגיוס הון - מהלך מורכב יותר עבורו כיוון שהוא בעל גרעין שליטה - ולכן בוחר בפתרונות אחרים

גם מזרחי טפחות מבצע פעולות לשיפור יחס הלימות ההון שלו. הבנק בניהולו של משה לארי הודיע הבוקר (ב') כי ביצע עסקה לביטוח תיק משכנתאות בהיקף של 4.2 מיליארד שקל.
מדובר בעסקת ביטוח שנייה שהבנק עושה תוך שלושה חודשים, שתיהן מול קבוצת קנדה לייף. בסך הכל ביטח הבנק תיק משכנתאות בהיקף של כ-8 מיליארד שקל. מזרחי טפחות הוא השחקן הגדול ביותר בשוק המשכנתאות, עם תיק בהיקף של כ-190 מיליארד שקל.
ביטוח זה משחרר לבנק הון, ובכך משפר לו את יחס הלימות ההון. השיפור ביחס הלימות ההון יאפשר לבנק להמשיך ולהעניק אשראי חדש.
בעבר מכרו הבנקים ובהם מזרחי טפחות נתח מתיקי המשכנתאות שלהם למשקיעים מוסדיים, בכדי לפנות לעצמם הון. בשלב מסוים הטילה רשות שוק ההון מגבלות על העסקאות הללו, וקצב העסקאות פחת. הפעם, הבנק לא מוכר את התיק, אלא רוכש לו ביטוח - צעד שגם כן משפר למזרחי טפחות את יחסי ההון. את שתי עסקאות הביטוח הובילו איתמר אמיר, מנהל יחידת הסינדיקציה, הפועלת בחטיבה העסקית, ועו"ד אמיר סולר מהחטיבה המשפטית של הבנק.
סוגיית ההון מעסיקה את הבנקים בחודשים האחרונים. הבנקים צמחו בחדות באשראי בשנת 2021, בשל הריבאונד שאיפיין את הכלכלה הישראלית, ושהביא לביקושים גבוהים לאשראי. במקביל בחודשים האחרונים החלה מגמת עליית תשואות בשוק האג"ח, שבהמשך גם הפכה למפולת בשוקי המניות, ושחקה את תיק הנוסטרו של הבנקים, והשפיעה לרעה על ההון העצמי. וכך מצאו עצמם רוב הבנקים עם יחס הלימות הון שנשחק, ושהולך ומתקרב לרף המינימום שנקבע לכל בנק.
בנק דיסקונט ואחריו גם לאומי בחרו בפתרון חד ומהיר, ויצאו לגיוס הון במניות. לעומת זאת, מזרחי טפחות, הוא בנק עם גרעין שליטה (בשליטת משפחות עופר וורטהיים), ודילול בעלי המניות שלו בגיוס מניות הוא דבר מורכב יותר לעומת בנק ללא גרעין שליטה.
לכן הבנק החליט ברבעון הראשון שלא לחלק דיבידנד, וכעת ממשיך גם במהלך של ביטוח תיק האשראי, כל זאת כדי לשמור על יחס הלימות ההון ברמה כזו, שתאפשר לבנק להמשיך ולצמוח באשראי.