יציבות במט"ח, הדולר ב-3.64 שקלים; "החלטת בנק ישראל תלויה לגמרי בפד"
יציבות במט"ח, הדולר ב-3.64 שקלים; "החלטת בנק ישראל תלויה לגמרי בפד"
אתמול פורסם כי מדד המחירים עלה בפברואר ב-0.5%, מעל התחזיות בשוק; פסגות: "בכל יום אחר, נתון האינפלציה היה מוביל להעלאה ודאית בריבית בנק ישראל - האירועים בשווקים הגלובאליים, בגזרת הבנקים באירופה ובארה"ב, משנים את התמונה"
תנועות קלות בשוק המט"ח המקומי, יום לאחר נתוני האינפלציה - הדולר נסחר סביב 4.64 שקלים, היורו על 3.86 שקלים.
מדד המחירים לצרכן עלה בפברואר ב-0.5% - עליית המחירים החודשית החדה ביותר בארבעת החודשים האחרונים. ההערכות בשוק היו כי מדד פברואר יעלה ב-0.2%-0.4%, בהמשך לנתון של 0.3% בינואר.
נתון האינפלציה הפתיע לרעה והיה גבוה מהצפי בשווקים - ובדיוק כפי שאנו רואים בעולם, בעוד שאינפלציית המוצרים מאטה, אינפלציית השירותים בישראל דווקא האיצה בחודש פברואר", אומר גיא בית-אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות.
"בכל יום אחר, נתון כמו זה היה אמור לנו לומר בוודאות גבוהה שבנק ישראל יעלה את הריבית בתחילת אפריל, התחזית היתה להעלאה של בין 0.25% ל-0.50%. עם זאת, ההתפתחויות הגלובליות של הימים האחרונים משנות להערכתנו את התמונה.
החלטת הריבית הקרובה של בנק ישראל תהיה תלויה לחלוטין בהחלטות הריבית של הפד ושל הבנק האירופי בשבוע הבא (הפד ברביעי וה-ECB בחמישי). החלטות אלו, יהיו כשלעצמן תלויות בהתפתחויות בשווקים במהלך השבוע הקרוב – אם הירידות בשווקים יאיצו וחס וחלילה נשמע על עוד אירועים בגזרת הבנקים (אירופה או ארה"ב), הפד וה-ECB עשויים לעצור את העלאות הריבית", אומר עוד בית אור.
בניגוד לעמדתו של בית אור, הכלכלן הראשי בלאומי גיל בפמן מאמין שנתון האינפלציה לא מותיר הרבה ברירה לבנק ישראל והוא יאלץ להעלות ריבית. "היקף ההעלאה צפוי להיות בין 25 ל-50 נקודות בסיס ומהלך העלייה לא צפוי להסתיים בכך".
בפמן מסייג ואומר שהיקף העלאת הריבית בישראל צפוי להיות מושפע במידה מסוימת מהחלטות הריבית שיתקבלו בעולם במהלך השבוע הבא", אך מדגיש: "התפתחות האינפלציה בישראל, שכמעט ואיננה מאטה, מתחילה להיות חריגה בהשוואה למדינות אחרות, שם האינפלציה בירידה והדבר עשוי לבוא לידי ביטוי בהמשך העלאת ריבית בנק ישראל, זאת גם לאחר שבנקים מרכזיים בעולם כבר סיימו את מהלך ההעלאות".
עוד מוסיף בפמן, כי "מאחר שהאינפלציה (12-חודשים אחרונים) צפויה להישאר בקצב שנתי של כ-5% במהלך החודשים הקרובים, והאינפלציה ב-12 החודשים הבאים צפויה להיות בשיעור הקרוב ל-4%, בנק ישראל צפוי להמשיך בהעלאת הריבית בחודשים הבאים לרמה של כ-5% ואף יותר מכך, בפרט אם היחלשות השקל תימשך".