בלעדיגילעד אלטשולר: בניגוד לאג"ח, שוק המניות כבר חוזה את היום שאחרי
בלעדי
גילעד אלטשולר: בניגוד לאג"ח, שוק המניות כבר חוזה את היום שאחרי
המנכ"ל המשותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם אמר בוובינר למנהלי השקעות ששוק האג"ח הישראלי יצא מקורלציה מלאה לשוק האג"ח בארה"ב; בית ההשקעות עדיין לא מעדיף להשקיע באג"ח ישראליות לטווח ארוך, אלא מעדיף לחכות ולראות
שנת 2023 הסתיימה בגירעון של 4.2% מהתוצר – 77.5 מיליארד שקל, והצפי הוא שהגירעון אף יתרחב בשנים הקרובות בעקבות הצורך להגדיל את הוצאות הביטחון של ישראל לצד שיקום היישובים בעוטף עזה.
על פי גילעד אלטשולר, המנכ"ל המשותף של בית ההשקעות אלטשולר שחם, הגירעון המתקרב משפיע כבר היום על שוק ההון – בעיקר על שוק האג"ח המקומי.
על פי אלטשולר, "שוק האג"ח הישראלי כבר לא נמצא בקורלציה מלאה לשוק האג"ח בארה"ב. האסימון יורד למשקיעים המתוחכמים בכך שהגירעון הישראלי ימומן על ידי שוק האג"ח המקומי וזה יילחץ על התשואות בשוק (כלומר יחליש את שוק האג"ח המקומי). כבר היום אנחנו רואים עלייה בגיוס של הממשלה מדי חודש".
אלטשולר קיים אתמול (א') וובינר בפני מנהלי ויועצי השקעות יחד עם שי ירון מנהל קרנות הנאמנות של בית ההשקעות. באותו וובינר הסביר כי הגירעון המתקרב גורם לבית ההשקעות לא להשקיע כיום בשוק האג"ח המקומי לטווח הארוך. לדבריו, "אנחנו בישראל אומרים לעצמנו בוא נחכה ונראה. בארה"ב הארכנו את המח"מ של האג"ח - כלומר עברנו להשקיע מאג"ח לטווח קצר לאג"ח לטווח ארוך – סימן לאופטימיות בשווקים, בישראל בחרנו שלא. אנחנו עדיין מחכים לראות איך השוק יתפתח".
בניגוד לשוק האג"ח, על פי אלטשולר, שוק המניות כבר חוזה את היום שלאחר המלחמה. לדבריו "שוק המניות המקומי די אופטימי. המלחמה לא השפיעה עליו יותר מדי. המשקיעים מצפים לתרחיש שהמלחמה תיגמר ותהיה אנחת רווחה בשווקים וחזרה לשגרה. זה תרחיש שיכול לקרות".
בהסתכלות עולמית על שוק המניות, וברקע הגעתו של מדד S&P 500 בחודש שעבר לשיא כל הזמנים למרות הריבית הגבוהה בשוק האמריקאי, מסר אלטשולר כי "באופן מפתיע בתקופות של ריבית עולה, השוק עלה גם כן. אבל השוק תמיד צופה קדימה. הוא אף פעם לא נמצא במצב הנוכחי, הוא מסתכל שנה, שנה וחצי קדימה.
"מה השוק רואה? הריבית עשתה את העבודה שלה והאינפלציה בירידה. על כן בעתיד הבינוני, הוא רואה ריבית שמתחילה לרדת. קרה פה, לא הייתי אומר נס, אבל משהו שלא ראינו עד היום. ראינו עלייה מריבית אפס לריבית בשיעור 5%, אבל הכלכלה המשיכה להתחזק.
"הצמיחה נמשכה והתעסוקה בשוק האמריקאי עדיין גבוהה. הריבית ריסנה את הנדל"ן ומקומות אחרים, אבל הכלכלה לא התרסקה. החגיגות לא יחזרו ולא נרד לריבית אפס אבל נגיע לריבית בשיעור 3%-3.5% בטווח הבינוני ארוך. אני רואה חמש הורדות ריבית בשנה הקרובה אבל לא יודע מתי נגיע לריבית שיווי המשקל של 3%-3.5%".
לשנת 2024 ממליץ אלטשולר על חשיפה של 50% לשוק המניות במסלולים הכלליים כאשר מתוך החשיפה המנייתית, 80% למניות מחוץ לישראל. לדבריו "שוק ההון מסתכל על זה שהאג"ח, שהיום בריביות גבוהות של מעל ל-5% ל-30 שנה, והיווה אלטרנטיבה חזקה לשוק המניות בשנה האחרונה, אמור להפוך לפחות אטרקטיבי.
"די ברור למשקיעים שנראה את הריבית בשיעורים נמוכים יותר בקרוב ולכן שוק המניות מטפס. לשוק תמיד יש נושא תורן שמניע את השווקים, היום זה AI. אתה לא יודע איך זה ישפיע על העולם, כשהחלומות מתחילים לעבוד, השוק מתקדם קדימה. התפתחות הכלכלה העתידית תלויה בחידושים טכנולוגיים. החברות הגדולות שנוצרו הגיעו מהטכנולוגיה ומהסקטור הזה יהיה המנצחות של בעשר השנים הקרובות".
לשאלה למי יש לזקוף את ההצלחה של הכלכלה האמריקאית להמשיך לתפקד ולצמוח גם תחת ריביות גבוהות ענה אלטשולר כי "לפד בהחלט מגיעות מחיאות כפיים, אבל זה התחיל עוד מדונלד טראמפ, שקבע - אמריקה ראשונה (America first). החזרת המפעלים הביתה על ידו, יצרה ביקושים לעובדים. אם העבודה הייתה נשארת מחוץ לארה"ב, היינו ראינו משבר כלכלי במדינה (לנוכח עליית הריבית). ראינו מפעלים, כמו מפעלי שבבים שחוזרים לארה"ב ושנותנים פוש לכלכלה".
מה לגבי השווקים במזרח?
"ניקיי, מדד המניות היפני, בשיא של תקופה. לא לזלזל ביפנים, מדינה דמוקרטית עם חינוך מצוין. הבעיה שהם לא צומחים בילודה ולכן מרגישים שבתוך יפן העסק לא זז לשום כלום. אבל יש חברות יפניות עם טכנולוגיה מעניינת מאוד. גם דרום קוריאה. הם ברמת החינוך הגבוהה ביותר מתחרים עולמיים. עם סין הספיק לנו, אנחנו רק עם העמים הדמוקרטיים".
אלטשולר חשף כי בית ההשקעות החל להשקיע בהודו "הודו היא בעצם יבשת בפני עצמה. יש לנו ארה"ב ואירופה בתור הגוש המערבי, סין ורוסיה כציר הרשע ויש את הודו שהיא באמצע. היא קונה מאיראן ורוסיה, לא ממושמעת ועושה מה שטוב להודו. שם יש צמיחה מאוד חזקה. אנחנו מושקעים בהודו, לא במספרים גדולים. להודו קל לצמוח 6%-7% בשנה, מה שאומר שרווחי החברות יוכפלו כל כמה שנים. קשה להגיד על הודו משהו רע".
עוד הסביר אלטשולר כי סקטור הפיננסים בתוך ישראל ומחוצה לה נהנה מעליית הריבית. לדבריו, פער הריבית עובד לטובת חברות הפיננסים (כלומר כשהריבית עולה, הם מלווים בריבית גבוהה יותר), ומצד השני הן לא סובלות מנפילה של עסקים ומהצורך להגדיל הפרשות בגלל שהכלכלה חזקה.
אולם על פי אלטשולר, יש סכנה בעידן הנוכחי בהשקעה בתאגידים פיננסים כמו בנקים. "הפחד הוא מהמיסוי שצריך להטיל עליהם. הגישה היא שהבנקים מרוויחים כמו חזירים, בוא ניקח להם. הציבור לא מתנגד לזה כי כולם שונאים אותם. ניסו את זה באיטליה ומנסים את זה גם פה, איגוד הבנקים יילחם בזה, אבל עדיין כנראה הם יצטרכו להחזיר חלק מסוים מהרווחים במיסוי".