סגור
עופר ינאי יו"ר נופר אנרגיה
עופר ינאי יו"ר נופר אנרגיה (צילום: ארז עוזיר)

תוך שנתיים וחצי: קרן נוי החזירה את ההשקעה בנופר אנרג'י

חברת האנרגיה המתחדשת נופר אנרג'י רכשה מקרן ההשקעה בתשתיות נוי 12.5% ממניות נוי־נופר אירופה תמורת כ־215 מיליון שקל ועלתה לשליטה בפעילות המשותפת. ב־2020, טרום ההנפקה בבורסה, נוי השקיעה 225 מיליון שקל בנופר אנרג'י

הסיבוב האנרגטי של קרן נוי. בתוך שנתיים וארבעה חודשים החזירה קרן ההשקעה בתשתיות כמעט את כל ההשקעה שלה בחברת האנרגיה המתחדשת נופר אנרג'י, זאת במסגרת עסקה בהיקף של כ־215 מיליון שקל בין שני הגופים.
באוגוסט 2020, כצעד מקדים להנפקתה בבורסה, הזרימה קרן נוי, שבראשה עומדים פיני כהן, רן שלח וגיל־עד בושביץ, 225 מיליון שקל לנופר אנרג'י שבשליטת היו"ר עופר ינאי (29.5% כיום). בתמורה הוקצו לנוי מניות שהיוו 25% מנופר אנרג'י. במסגרת העסקה הזו נכנסה נופר אנרג'י כשותפה בפעילות האנרגיה המתחדשת של נוי באירופה, וכך הוקמה השותפות נוי־נופר אירופה. לאחר השלמת העסקה הזו נוי החזיקה ב־60% מנוי־נופר אירופה, ונופר אנרג'י החזיקה ביתרת המניות.
ביום חמישי הושלמה עסקה נוספת בין נוי ונופר אנרג'י, כשהאחרונה רכשה מהראשונה 12.5% ממניות נוי־נופר אירופה ועלתה לשליטה בחברה המשותפת (52.5%). היקף העסקה, שכבר קיבלה את אישור רשות התחרות, עומד על כ־215 מיליון שקל (57.3 מיליון יורו), והוא משקף לנוי־נופר אירופה שווי של 458 מיליון יורו (1.71 מיליארד שקל).
במילים אחרות, בתוך פחות משנתיים וחצי קיבלה בחזרה לידיה קרן נוי כמעט את מלוא ההשקעה הראשונית שלה בנופר אנרג'י. כיום, לאחר שנופר אנרג'י כבר הונפקה בבורסה — במה שהיתה ההנפקה הגדולה של 2020 — ולאחר שביצעה גיוסי הון משמעותיים, הנתח של קרן נוי בנופר אנרג'י עומד על 12.3%. שווי השוק של המניות עומד על קרוב ל־390 מיליון שקל.
בעת שנוי ונופר החלו לשתף פעולה באירופה, הפעילות של נוי־נופר אירופה כללה בעיקר פרויקט של שדה סולארי בספרד בהספק של 170 מגה־ואט שהיה לקראת סגירה פיננסית, זאת לצד כמה פרויקטים נוספים קטנים יותר. בזמן שחלף מאז, הפעילות של החברה המשותפת צמחה באופן משמעותי. ב־2021 רכשה נוי־נופר אירופה 50% מחברת סופרים האיטלקית, שלה פרויקטים בהיקף כולל של 406 מגה־ואט (34 מגה־ואט מחוברים והיתר לקראת הקמה). כמו כן, בחודש יולי האחרון חיברה נוי־נופר שני פרויקטים סולאריים בספרד לחשמל: פרויקט אולמדילה (Olmedilla) בהספק של 169 מגה־ואט, ופרויקט סבינר (Sabinar) בהספק של 155 מגה־ואט. פרויקט סבינר עתיד לגדול שכן חלקו השני, בהספק של 83 מגה־ואט, נמצא כיום בשלבי הקמה.
חיבור הפרויקטים האלו תרם להזנקה משמעותית של הכנסות נוי־נופר אירופה, שעמדו על 20.7 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2022, זאת בהשוואה ל־122 אלף שקל בלבד בתקופה המקבילה בשנה הקודמת. בהתאם, השותפות הפכה לרווחית. אם בתשעת החודשים הראשונים של 2021 היא הפסידה 6.3 מיליון שקל, הרי שבינואר־ספטמבר 2022 הרווח הנקי של נוי־נופר אירופה עמד על 11.7 מיליון שקל.
במהלך קיץ 2021 ניסתה נופר אנרג'י לרכוש מנוי את תחנת הכוח שלה באשלים ב־580 מיליון שקל, בעסקה שזכתה לביקורת רבה בשוק; זאת משום שהיא לא סווגה כעסקת בעלי עניין שכן זמן קצר קודם לכן נוי וינאי ביטלו את הסכם בעלי המניות ביניהם — מהלך שזכה לאישור רשות ני"ע, שאליה פנו הצדדים מבעוד מועד. בסופו של דבר העסקה לא יצאה לפועל.

מימין: פיני כהן מנוי ועופר ינאי, בעל השליטה בנופר
צילומים: ארז עוזיר,