סגור
אדוארדו אלשטיין אי.די.בי 5.9.20
אדוארדו אלשטיין. תחת שליטתו אי.די.בי נכנסה להסדר חוב בשל חובות של כ־2 מיליארד שקל (צילום: כפיר סיון)

נאמני אי.די.בי: "מכירת דסק"ש לחברה פרטית של אלשטיין היוותה חלוקה אסורה"

נאמני הסדר החוב תובעים מבעל השליטה לשעבר אדוארדו אלשטיין 180 מיליון שקל; לטענתם, העסקה שבה רכש את דסק"ש באופן פרטי כדי לעקוף את חוק הריכוזיות היתה מלאכותית, והיוותה חלוקה אסורה מצד אי.די.בי  

השבוע חתמה דסק"ש על עסקה למכירת השליטה בחברת ההשקעות בטכנולוגיה אלרון, ובכך היא מתקרבת להשלים את הפיכתה לחברה שממוקדת בנדל"ן.
דסק"ש היא מה שנותר מהאימפריה של אי.די.בי. בעל השליטה הקודם, אדוארדו אלשטיין, נפרד ממנה סופית ב־2021, אולם נדמה שהסדר החוב מסרב לגווע. ביום חמישי האחרון הגישו הנאמנים של אי.די.בי פתוח תביעה נגד אלשטיין, הדירקטורים מטעמו (אלחנדרו אלשטיין, דיאנה דן־אלשטיין וסאול זאנג), הדח"צים (גיורא ענבר, אלינה פרנקל וארי קנטרביץ'), המנכ"ל לשעבר שולם לפידות והיועמ"ש לשעבר אהרון קאופמן על סך של 180 מיליון שקל, וזאת בטענה לנזקים של כחצי מיליארד שקל שנגרמו כתוצאה מכך שדסק"ש נמכרה לחברה פרטית של אלשטיין. הנאמנים טוענים שהעסקה היתה בגדר חלוקת רווחים אסורה, משום שבאותה עת לחברה לא היו רווחים ראויים לחלוקה, והעמידו את סכום התביעה על 180 מיליון שקל משיקולי אגרת בית משפט.
ב־2013 נחקק חוק הריכוזיות שקבע שחברות לא יכולות להיות בנות יותר משלוש שכבות ציבוריות או מדווחות. באותה עת אי.די.בי היתה פירמידה של ארבע שכבות: אי.די.בי פתוח, שהיתה חברת אג"ח ושלטה בדסק"ש הציבורית, ששלטה בעצמה בסלקום, שופרסל, ונכסים ובניין, בעלת השליטה בגב־ים. החוק קבע שיש לקפל את השכבה הרביעית עד סוף 2017. לפי התביעה, ב־2016 דירקטוריון אי.די.בי פתוח הקים ועדה לצורך כך, שבחנה שש חלופות. לפי התביעה, הוועדה הבלתי תלויה הציעה לאלשטיין למכור את דסק"ש לצד שלישי, אך הוא התנגד ובסופו של דבר החליט שחברה פרטית שלו בשם דולפין תרכוש את השליטה (70%) בדסק"ש תמורת 1.77 מיליארד שקל. העסקה בוצעה באמצעות הלוואת מוכר בדמות הנפקת אג"ח פרטיות לאי.די.בי על ידי דולפין, ותשלום נוסף של 70 מיליון שקל.
הנאמנים טוענים כי אופן התנהלות זה היה רצוף כשלים, רשלני ופזיז, וגרם לנזקים של מאות מיליוני שקלים. בנוסף, הם טוענים כי העסקה לא היתה עסקת מכר, אלא מתן אופציה לאלשטיין לרכוש את מניות דסק"ש, אם יחליט לשלם תמורתן. זאת, משום שתנאי האג"ח קבעו כי דולפין יכולה לא לפרוע את האג"ח ולהשיב לאי.די.בי את המניות במידה שהשווי שלהן יהיה נמוך מהחוב. "העסקה נבחנה על ידי הדירקטוריון כעסקת מכר ולא כעסקת אופציה, ולכן לא נשאלו שאלות מתבקשות כמו מה שווי האופציה, ואם למעשה בעצם קיומה של העסקה בוצעה חלוקה אסורה", לשון התביעה. עוד מצוין בתביעה שבעת ביצוע העסקה אי.די.בי פתוח לא עמדה במבחן הרווחים הראויים לחלוקה, ומכיוון שלמתן אופציה יש ערך כלכלי, מדובר בחלוקה אסורה. משום כך, טוענים הנאמנים, העסקה לא אושרה כדין והיא נטולת תוקף. כמו כן, "העסקה היא לרעת החברה ולרעת נושיה, ולא נעשתה בתנאי שוק".
ב־2021 נמכרו מניות דסק"ש לקבוצת משקיעים בראשות צחי נחמיאס והאחים זלקינד, ומכיוון שלא ניתן לבטל את העסקה הזו, הנאמנים דורשים פיצוי כספי.