סגור
גילת
גילת לווינים (צילום: צביקה טישלר)

עדכון המדדים בבורסה: דיווח רצוף על שש עסקאות לא עזר לגילת להישאר בת"א־90

חברת הלוויינים פרצה בשטף דיווחים לקראת היום הקובע לעדכון המדדים, אבל היא תמצא את עצמה מחוץ למדד המרכזי של אחוזת בית בעדכון הקרוב. פתאל ושופרסל חוזרות למדד הדגל, וההנפקה של הכשרת הישוב הצליחה להשאיר אותה בת"א־125

בתום יום המסחר בחמישי האחרון, שבו חל המועד הקובע של עדכון הרכב המדדים הקרוב, הסתיימה הדרמה של השבוע האחרון שבו נקבע שמניית גילת לוויינים תהיה היוצאת האחרונה מדד ת"א־90. זאת, לאחר שהחברות מניבים ריט והכשרת היישוב ביצעו הנפקות מניות וחברת איי.אי.אס ביצעה רכישה עצמית של מניות. בכך שלוש חברות אלו נמנעו מיציאה ממדד ת"א־90. הבורסה תפרסם בתום המסחר ביום חמישי השבוע - 18 באפריל - את השינויים שיחולו בהרכבי המדדים. "כלכליסט" חישב כבר כעת את השינויים הצפויים בהרכב המדדים (ראו בטבלאות המצורפות למאמר). בעקבות עדכון המדדים שיחול ב־2 במאי צפויות קרנות הסל לבצע התאמות של ההחזקות שלהן במניות בשלב מכרז הנעילה.
בעדכון צפויות המניות פתאל החזקות ושופרסל להיכנס למדד הדגל, ת"א־35, ויחליפו את שיכון ובינוי וקבוצת אשטרום שייפלטו מהמדד. הכניסה הצפויה של פתאל החזקות והיציאה הצפויה של שיכון ובינוי היתה ידועה כבר שבועות רבים. מנגד, היציאה של אשטרום נבעה מהיחלשות המניה במהלך חודש אפריל, שבו איבדה כ־4% והשלימה ירידה של יותר מ־10% מ־21 במרץ. היציאה של קבוצת אשטרום מהמדד פינתה מקום למניית שופרסל במדד. חשוב לציין שהמניות שיכנסו למדד ת"א־35 וייצאו ממדד ת"א־90 ייספגו היצע מקרנות הסל, ואלו שיעברו בכיוון ההפוך יזכו לביקוש. כלומר, עליית המדרגה מבחינת המדד תוביל במקרה זה דווקא לצמצום האחזקה הכוללת של קרנות הסל באותן מניות שייכנסו למדד הדגל.

קרב שהוכרע בנקודה קטנה

הדרמה האמיתית היתה במאבק נגד היציאה ממדד ת"א־90. לצורך קביעת הרכב המדדים הבורסה מחשבת שווי שוק קובע למניות. החישוב מתבסס על ממוצע מחירי המניות בעשרת ימי המסחר שעד למועד הקובע לעדכון, כפול כמות המניות הרשומות במועד הקובע. תנאי הכניסה למדד ת"א־90 - שמורכב מ־90 החברות הגדולות במדד ת"א־125 - הוא דירוג 80 ויותר של שווי השוק הקובע של המניות שעונות לתנאי המדד אך לא נכללות במדד ת"א־35. מנגד, מניה שנכללת במדד ת"א־90 ותדורג 100 ומטה תצא מהמדד.
מדד ת"א־90 מכיל כעת 91 מניות. כבר בתחילת השבוע שעבר נקבע באופן מעשי שחמש מניות יכנסו למדד זה, לא כולל התחלופה עם מניות מדד ת"א־35. וכך, ישרוטל תכנס למדד לאחר שבעלי השליטה בה הפיצו מניות, ואילו המניות של אלקטריאון, אל על, תורפז ודלתא מותגים ייכנסו לת"א־90 לאחר עליה במחירי המניות. המשמעות היתה ש־6 המניות עם ערך השוק הקובע הנמוך ביותר יצאו ממדד ת"א־90.
לארבע מהמניות היה שווי שוק קובע נמוך מאוד, ויציאתן מהמדד לא עמדה בספק - ערד, זפירוס, אלטשולר שחם פנסיה ובית זיקוק אשדוד. מנגד, הפערים בשווי השוק הקובע הצפוי לחמש מניות נוספות - ארד, מניבים ריט, הכשרת היישוב, IES וגילת - היו נמוכים, והיה ידוע ששתיים מהן יצאו מהמדד וחלקן נאבקו על הישארות בו.
חברת ערד לא עשתה דבר לקראת העדכון, וכבר בתחילת ימי המדידה הסתמן שהיא תצא מהמדד. לפני שבוע וחצי הסתמן שמניבים ריט תהיה היוצאת האחרונה מהמדד, אך מניבים ריט ביצעה הנפקת מניות של 80 מיליון שקל שהעלתה את שווי השוק הקובע כך שתישאר במדד. לאחר מכן הסתמן שהכשרת היישוב תהיה זו שתצא מהמדד והיא נמנעה מכך באמצעות הנפקת מניות של 108 מיליון שקל שזרמו לקופתה. הגדלת ההון הרשום של החברות הגדילה את שווי השוק הקובע שלהן באותו שיעור.
עוד קודם לכן הכריזה IES על כוונה לבצע רכישה עצמית של מניות בעד 100 מיליון שקל, הכרזה שהקפיצה את מחיר המניה. לאחר מכן החלה החברה ברכישת המניות. רכישה זו אמנם צמצמה את כמות המניות שלפיה מחושב שווי השוק, אך התרומה שלה לשמירה על מחיר המניה היתה גבוהה יותר. בסופו של דבר, לאחר הפעולות שבצעו מניבים ריט, הכשרת הישוב ו־IES, נקבע שגילת לוויינים תהיה החברה האחרונה שתצא מהמדד, כשערך השוק הקובע שלה היה נמוך ב־0.21% בלבד משל IES.

שיקול דעת יחצני?

בגילת לוויינים אמנם לא ישבו בחיבוק ידיים לקראת העדכון, אבל זה לא הספיק. בסוף מרץ דווחה גילת על חוזה של 5 מיליון דולר שנחתם מול משרד ההגנה האמריקאי, וביומיים הראשונים של אפריל דווחה גילת לוויינים על שתי עסקאות נוספות של 13 מיליון דולר ושל 12 מיליון דולר. דיווחים אלו תמכו במחיר המניה בתחילת תקופת המדידה. בין ה־8 באפריל ל10 באפריל, דיווחה גילת לווינים על שלוש עסקאות נוספות בהיקף של מיליוני דולרים כל אחת.
חברה מחוייבת לדווח באופן מיידי על עסקאות כאשר הן עוברות סף מסויים - מבחינה כספית או מבחינת מהותיות לחברה. מנגד, ההנהלה יכולה לדווח על עסקה גם כאשר היא קטנה יחסית, לפי שיקול דעתה. בתקופת המדידה של העדכון מניות שמתנדנדות מבחינת כניסה או יציאה ממדד מוביל חברות מרבות לעיתים קרובות בדיווחי עסקאות, אך בעדכון הנוכחי ריבוי הדיווחים לא מנע את יציאת גילת מת"א־90.
הקובץ המצורף מכיל את הרשימות המלאות של המניות הנכנסות והיוצאות מכל המדדים. בהמשך השבוע נחשב את הביקושים וההיצעים שקרנות הסל יזרימו למניות ב־2 במאי, כאמור, בעקבות השינוי בהרכב המדדים והשינויים במשקל היחסי של המניות, ותוצאת החישוב תפורסם גם היא באתר "כלכליסט". לאחר הרפורמה במדדים שנכנסה לתוקף בנובמבר 2023 משקל מניות במדדים תלוי גם בסחירות שלהן, ובכל עדכון משקל רבעוני שינויים בפקטור המשקל שנובעים משינוי במדרגת הסחירות משפיעים מאוד על משקל המניה במדד, ודורשים התאמות משמעותיות של קרנות הסל. השינויים הרבים והמשמעותיים האלה בהרכבי המדדים צפויים להוביל למסחר ער במניות בשלב מכרז הנעילה של 2 במאי.