סגור
פאנלים סלואריים של סולגרין
קולטים סולאריים של סולגרין. תמכור את החוזה עם רמי לוי (צילום: אתר solegreen)

מה גרם לסולגרין לוותר על שוק של 30 מיליארד שקל?

חברת האנרגיה הירוקה הקטנה הודיעה על יציאה מתחום אספקת החשמל ללקוחות פרטיים. זו עשויה להיות סנונית ראשונה להליכי קונסולידציה בשוק שבו רווחות הערכות כי הוא עתיד להישלט על ידי כמה חברות גדולות

מה גרם לחברת האנרגיה הירוקה סולגרין לוותר על הניסיון לנגוס בנתח משמעותי משוק שמגלגל 30 מיליארד שקל בשנה, ושאותו היא הגדירה כמנוע צמיחה? האם מדובר בהבנה של חברת האנרגיה הקטנה שמדובר בשוק שיישלט על ידי חברות האנרגיה המתחדשת הגדולות, או שמא מדובר בשינוי שמבקשת לבצע בעלת השליטה, קרן ג'נריישן קפיטל, בפורטפוליו ההשקעות שלה?
סולגרין, שמנוהלת על ידי דרור שרון, הודיעה אתמול כי היא מתכוונת לצאת מתחום אספקת החשמל, וזאת באמצעות מכירת החוזים הקיימים שלה. כלומר, סולגרין מתכוונת להפסיק למכור באופן ישיר חשמל ללקוחות, ולמכור את החשמל שהיא מייצרת מהמתקנים שלה בישראל רק לרשת החשמל או למספקי חשמל אחרים.
סולגרין, שלה מתקנים מחוברים לחשמל בהספק של 90 מגה־ואט בישראל, החלה לפעול בתחום אספקת החשמל במרץ 2023, אז היא גם חתמה על החוזה הגדול ביותר שלה, והיחיד שעליו היא נדרשה לדווח בשל המהותיות שלו. מדובר על חוזה מול רשת הקמעונאות רמי לוי שלה היא תמכור חשמל במשך 10 שנים בהיקף כספי מצטבר של 150 מיליון שקל. כלומר, מי שירכוש ממנה את הפעילות, ירכוש בעיקר את החוזה מול רמי לוי. השאיפה של סולגרין היא שספק החשמל שירכוש את החוזה ימשיך לקנות ממנה את החשמל לצורך כך.
לפי הדיווח, סולגרין קיבלה הצעות מכמה גורמים, בהם "חברה־בת של בעלת השליטה". הכוונה היא לרפק, שפועלת בתחום האנרגיה הקונבנציונלית. רפק פועלת בתחום אספקת החשמל באמצעות המותג Power, שבו היא שותפה בחלקים שווים עם חברת הסלולר פרטנר. ככל שעסקה כזו תצא לפועל, יהיה צורך לאשר אותה כעסקת בעלי עניין.
ארז בלשה, המנכ"ל של ג'נריישן קפיטל, שכיהן עד אפריל 2023 כממלא מקום מנכ"ל סולגרין, הגדיר בעבר את תחום אספקת החשמל כמנוע צמיחה עבורה. בינואר אשתקד אמר בלשה כי "כיום סולגרין ממוקדת בקידום מתקני אגירה ומתקנים סולאריים, בעיקר בישראל, ונמצאת לקראת שנה מאוד משמעותית בתחום זה. אנחנו גם נכנסים בצורה משמעותית לפעילות כמספקי חשמל. יש לנו היום לא מעט לקוחות. אנחנו פועלים להגדיל גם את יכולות הייצור וגם את לקוחות הקצה כמספק חשמל". באפריל האחרון אמר בלשה ששוק אספקת החשמל בארץ "מוערך ב־70 מיליארד קוט"ש, שהם כ־30 מיליארד שקל (ב־2022), מתוכו כ־49 מיליארד קוט"ש מספקת חברת החשמל והיתר מספקים פרטיים שהנתח שלהם צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות".
יתכן שההחלטה של סולגרין לצאת מתחום החשמל מעידה בראש ובראשונה על כך שבג'נריישן קפיטל מעוניינים ליצור סדר חדש בפורטפוליו של הקרן, ולא להביא למצב ששתי חברות־בנות מתחרות האחת בשניה. אולם יתכן שההחלטה של סולגרין היא סנונית ראשונה בהליך קונסולידציה שעתיד להתרחש בשוק אספקת החשמל, שרק לפני שבועיים יצא לדרך בפועל. זאת עם כניסתו לתוקף של מודל אסדרת השוק, שמאפשר לחברות השונות להתחיל במכירה של החשמל הירוק ללקוחות באופן ישיר, ולא רק דרך רשת החשמל שמנוהלת ידי החברה ממשלתית נגה.
בשוק אספקת החשמל פועלות כיום יותר מ־30 חברות שמחזיקות ברישיון אספקה, בהן גם חברות האנרגיה המתחדשת הגדולות ביותר, כמו אנלייט שמשתפת פעולה עם אלקטרה פאוור, משק אנרגיה שמשתפת פעולה עם סלקום, דוראל ושיכון ובינוי אנרגיה. אנלייט ודוראל הן חברות גדולות משמעותית מסולגרין, הן מבחינת היקף הפרויקטים שלהן והן מבחינת שווי השוק. לשם השוואה, שווי השוק של אנלייט עומד על 8 מיליארד שקל וזה של דוראל על 1.5 מיליארד שקל, בעוד שווי השוק של סולגרין עומד על 371 מיליון שקל, זאת לאחר שמנייתה ירדה אתמול בכ־3.5%.
ואכן בשוק כיום רווחות הערכות שבטווח הארוך, הוא ישלט על ידי 5-4 חברות גדולות שימכרו חשמל ללקוחות פרטיים, כולל משקי בית, וכאלה שימכרו חשמל ללקוחות גדולים דוגמת רמי לוי או מליסרון, שחתמה על חוזה של מיליארד שקל עם שיכון ובינוי ודוראל, בחלוקה שווה.
מסולגרין נמסר: "סולגרין ממשיכה במיקוד הפעילות שלה בייזום, הקמה, אגירה ומכירה של חשמל המיוצר במתקניה. במסגרת זו, ועל רקע התמורות בשוק אספקת החשמל בשנה האחרונה, החברה קיבלה כמה הצעות למכירת הפעילות של ספק החשמל".