אראל מרגלית: "קריסת SVB היא נורת אזהרה לישראל"
אראל מרגלית: "קריסת SVB היא נורת אזהרה לישראל"
אראל מרגלית, שותף מייסד של קרן ההון סיכון JVP: "כל קרן הון סיכון מייעצת עכשיו ליזמים שלה לפתוח שני חשבונות בבנקים שונים בארה"ב ושני חשבונות בשני בנקים שונים בישראל"
"הסיבה שדווקא החברות הישראליות הספיקו להוציא את הכסף שלהן מ־SVB הקורס, זה בגלל שאנחנו מתקשרים בינינו ולומדים, אבל הלקח כיצד מתוך אובדן אמון במערכת נוצר כדור שלג, חייב להילמד. כדור השלג הישראלי כבר מתגלגל כי כאשר הטייסים לא באים למילואים, הם למעשה מושכים את הכסף שלנו מהבנק, רק שהמטבע שלהם הוא רצון טוב, אמון ורוח ההתנדבות", כך אומר ל"כלכליסט" אראל מרגלית, שותף מייסד של קרן ההון סיכון JVP ובעבר ח"כ מטעם מפלגת העבודה. "חזרתי עכשיו מארה"ב מסדרת פגישות עם משקיעים וגם הם מקשיבים לטייסים ומבינים שאם הם לא באים לשרת, הם מוציאים את הפיקדון שלהם ממדינת ישראל".
אבל דווקא לאחר קריסת SVB, שבו ניהלו חברות הייטק ישראליות רבות את הכסף שלהן ואליו אף הועבר חלק מהכסף שיצא בשבועות האחרונים מישראל, לכאורה מתחדדות החשיבות והיציבות של הבנקים הישראליים.
"המקרה של קריסת SVB הוא נורת אזהרה לישראל ולנו אין שרת אוצר חזקה שתציל אותנו. כל קרן הון סיכון מייעצת עכשיו ליזמים שלה לפתוח שני חשבונות בבנקים שונים בארה"ב וגם שני חשבונות בבנקים שונים בישראל", אומר מרגלית. "הבנקים הישראלים מצוינים, אבל צריך להקשיב למה שאומרים ראשי המערכת הכלכלית בפגישות סגורות: אם יש אובדן אמון כללי במדינה זה גדול יותר מהמצב בחשבון. גם ל־SVB הייתה עוצמה כלכלית, אבל כשהאמון אבד, לא הייתה לזה משמעות".
אבל בינתיים העסקים בישראל הם כרגיל. גם המשקיעים שלך פגשו אותך והתעניינו בחברות ישראליות.
"המשקיעים שאלו שאלות נוקבות מאוד שהתחדדו דווקא ככל שהתעצם האירוע של SVB. הם לא ימשכו את ההשקעות מחר, אבל מצד שני הם עוצרים את ההשקעות, וברגע שייחצה הקו האדום ויהיו חוקים אנטי־דמוקרטיים, מדינות העולם ייתנו קריאת אי־אמון בישראל".