נסיגה חזקה בשקל, הדולר על 3.17 - הלירה הטורקית ממשיכה לצלול
נסיגה חזקה בשקל, הדולר על 3.17 - הלירה הטורקית ממשיכה לצלול
בשוק המקומי: המטבע האמריקאי מזנק מול מקבילו הישראלי גם אחרי השער היציג, היורו קופץ ל-3.58 שקלים; הנשיא ארדואן חזר ואמר אתמול כי יש צורך להמשיך ולהוריד את הריבית במדינה - המטבע הטורקי נופל בעוד 10% - הדולר נסחר בסביבת 18 לירות
נסיגה חזקה בשקל בפתיחת שבוע המסחר במטבעות, מול הסנטימנט השלילי בשווקים העולמיים, ובשעה שהמשקיעים חוששים מאד מגל נוסף של קורונה שיכה בכלכלה העולמית. הדולר מזנק ל-3.17 שקלים (מ-3.13), היורו קופץ ל-3.583 שקלים (מ-3.52).
בטורקיה עולם כמנהגו נוהג: הלירה ממשיכה להתרסק, על רקע הורדות הריבית של הבנק המרכזי, בלחץ הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. המטבע נופל ב-10% מול מקבילו האמריקאי, והדולר נסחר סביב 18 לירות. לפני חודש עוד נסחר הדולר תמורת 10 לירות.
בנאום שנשא אתמול חזר ארודאן ואמר כי המדינה צריכה להמשיך ולהוריד את הריבית. ארדואן אמר כי יתנגד לכך שטורקיה "תרוסק" על ידי שערי הריבית. "בעזרת השם, האינפלציה תיפול כמה שיותר מהר", אמר הנשיא. הלירה הטורקית נפלה השנה ביותר מ-135%.
"הבנקים המרכזיים שינו את סדרי העדיפויות שלהם והעלו את המלחמה באינפלציה למקום הראשון, על אף הסיכונים לפעילות הכלכלית הגלובלית - לנוכח התפשטות האומיקרון וחידוש המגבלות במדינות רבות בעולם", כך אומר גיא בית-אור, הכלכלן הראשי של פסגות.
הפד והבנק האנגלי הבהירו בשבוע האחרון כי המגבלות על הפעילות צפויות להיות בעלות השפעה מתונה בלבד על הכלכלה, אך עם סיכונים גדולים יותר לאינפלציה דרך "שוק" נוסף לשרשראות האספקה.
"עם בנקים מרכזיים ברחבי העולם שעוברים לכיוון הרבה יותר מצמצם, לא בטוח שבנק ישראל יוכל להמשיך לשבת על הקווים לאורך זמן. להערכתנו, עליית ריבית בישראל תיתכן כבר במחצית השנייה של 2022", מוסיף בית אור.
לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, "הפד ה לכאורה עשה מפנה משמעותי ושם את האינפלציה כיעד שהוא עומד להילחם בו. השינוי בפועל לא היה דרמטי. הוא הגדיל מספר צפוי של העלאות ריבית בשנה הבאה מאחת לשלוש, לא שינה מספר העלאות ריבית ב-2023 והוריד עליית ריבית אחת ב-2024. אם לא יקרו דברים חריגים, הפד יעלה ריבית מייד עם סיום הרכישות כבר בפגישתו בחודש מרץ ויעדכן כלפי מעלה את התוואי העתידי".