סגור
ראובן קרופיק 29.6.20
קרופיק. מסיים בפברואר תשע שנים כדירקטור (צילום: אביב גוטליב)

נפתח המרוץ לתפקיד יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים

הוועדה למינוי דירקטורים הודיעה כי ניתן להגיש מועמדות לדירקטוריון הפועלים עד 20 במאי. האספה תבחר שלושה דירקטורים, שישתתפו בבחירת היו"ר הבא בפברואר 2025. בין המועמדים: דוד צביליחובסקי, ישראל טראו ודוד אבנר

המרוץ לתפקיד יו"ר בנק הפועלים הבא עומד להיפתח. היום (א') הודיעה הוועדה למינוי דירקטורים של בנק ישראל כי היא מתחילה בהליך לבחירת מועמדים לדירקטוריון. הוועדה, שבחודש שעבר מונתה אליה השופטת בדימוס צילה צפת כיו"ר, הודיעה שניתן להגיש מועמדות לדירקטוריון עד 20 במאי. הוועדה תבחר את המועמדים, ואספת בעלי המניות של הבנק תבחר מי מהם ייכנסו לדירקטוריון. באספה הקרובה ייבחרו שלושה דירקטורים: דירקטור רגיל, ועוד שני דירקטורים העומדים בכללי הדח"צ של בנק ישראל.
סבב הבחירות הזה משמעותי, שכן זה יהיה הרכב הדירקטוריון שיבחר את יו"ר הבנק הבא. כיום מכהן בתפקיד היו"ר ראובן קרופיק. בפברואר 2025 יסיים קרופיק קדנציה של תשע שנים כדירקטור, שזה משך הזמן המקסימלי שבו ניתן לכהן כדירקטור בבנק ללא גרעין שליטה.
בסבב הבחירות הקרוב צפויים להתמודד, בין היתר, רונית שוורץ ויואל מינץ, המכהנים כיום כדירקטורים, ומתמודדים לקדנציה נוספת. ברוב המקרים דירקטורים מכהנים בבנקים נבחרים לקדנציה נוספת, כך שסביר שייכנס רק דירקטור אחד חדש לבנק בסבב הבחירות הנוכחי.
השאלה היא האם הוועדה של בנק ישראל תנסה להצניח לדירקטוריון מועמד חדש בכיר, שיסומן לתפקיד היו"ר. בעבר ניסתה הוועדה לעשות זאת בבנק לאומי ובבנק בדיסקונט, ולא הצליחה, שכן המועמדים שסומנו אז לא עברו את המשוכה הראשונה ולא נבחרו לדירקטורים על ידי אספת בעלי המניות. הפעם ייתכן שהוועדה לא מכוונת לכך, היות שבעבר היא ציינה במפורש ב"קול קורא" כי תבחן מועמדים לדירקטוריון היכולים לכהן כיו"ר, בעוד הפעם לא ציינה זאת.
עדיין מוקדם לדעת מי ימונה ליו"ר בנק הפועלים הבא. במערכת הבנקאית מציינים כי בתוך הדירקטוריון יש כמה מועמדים פוטנציאליים, בהם ד"ר דוד צביליחובסקי, המגיע מתחום האקדמיה, מכהן כדירקטור קרוב לחמש שנים, ומחזיק בתפקיד יו"ר הוועדה לניהול סיכונים בדירקטוריון. מועמד אפשרי נוסף הוא ישראל טראו, שכיהן בעבר כמנכ"ל בנק אגוד (תפקיד שבו כיהן גם המנכ"ל הנוכחי של הבנק דב קוטלר), ומכהן כדירקטור בבנק 3.5 שנים. מועמד נוסף ששמו מוזכר הוא דוד אבנר, המכהן כדח"צ קרוב ל־5 שנים.
ייתכן שלמועמדים לתפקיד היו"ר יתווסף שם חדש, שייבחר בסבב הבחירות הקרוב. אולם מועמד שכזה ייתקל באתגר רציני מאוד להיבחר לתפקיד היו"ר. ניסיון העבר מראה כי לדירקטורים חדשים קשה להיבחר ליו"ר. כך היה בבנק דיסקונט, כשהתמודד לתפקיד היו"ר אריק פינטו שנכנס כחבר דירקטוריון זמן לא רב לפני כן והפסיד לדני ימין; ובלאומי כשאתי דויטש התמודדה לתפקיד והפסידה לשמואל בן צבי. בסופו של דבר, ליחסים הפוליטיים בתוך הדירקטוריון משקל משמעותי בבחירת היו"ר, ודירקטורים חדשים מתקשים להספיק לייצר מארג קשרים שכזה.
לפני הבחירות ליו"ר בנק הפועלים, ייבחר יו"ר חדש לבנק לאומי. ביולי יסיים היו"ר שמואל בן צבי את תפקידו. הוא אומנם נבחר ליו"ר רק באוקטובר אשתקד, אולם ביולי יסיים כהונה של תשע שנים כדירקטור, כך שיצטרך לעזוב את הבנק. גם בבנק לאומי אמורה להתקיים אספת בעלי מניות לבחירת מועמדים לדירקטוריון. תהליך זה נתקע בעקבות עיכוב במינוי יו"ר חדש לוועדה למינוי דירקטורים של בנק ישראל, ע"י שר המשפטים יריב לוין. משבר זה נפתר בחודש שעבר כשמונתה צפת, והוועדה שבה לפעול, כך שסביר שבזמן הקרוב יפורסמו המועמדים לדירקטוריון בנק לאומי.