סגור

בלעדי
לאומי ומזרחי טפחות במגעים לשותפות עם רני צים במגידו

צים מרכזי קניות, ששולטת בחברת ייזום הנדל"ן, במשא ומתן מתקדם למכירת 30% ממגידו לבנקים. לאומי ומזרחי טפחות ירכשו 15% כ"א לפי שווי של כ־340 מיליון שקל. צים רכש את מגידו לפני כשנה ב־335 מיליון שקל, כך שהפרמיה שלו תהיה נמוכה

שנה לאחר שרכש את חברת ייזום הנדל"ן מגידו מידי יגאל קרני, רני צים בדרך להכניס שותפים לחברה. ל"כלכליסט" נודע כי רני צים מרכזי קניות, שבשליטת צים, מנהלת משא ומתן מתקדם למכירת 30% ממניות מגידו לבנק לאומי ובנק מזרחי טפחות.
במסגרת העסקה המתגבשת, כל אחד מהבנקים אמור לרכוש 15% מהמניות לפי שווי חברה של כ־340 מיליון שקל, גבוה רק במעט מהשווי שלפיו צים ביצע את הרכישה – 335 מיליון שקל. כלומר, כמעט אין פרמיה בעסקה.
הבנקים יקנו את המניות ישירות מידי רני צים מרכזי קניות, ולכן התמורה לא תוזרם למגידו. לאומי יבצע את העסקה באמצעות זרוע ההשקעות הריאליות שלו, לאומי פרטנרס, ומזרחי טפחות באמצעות חטיבת ההשקעות שלו, מזרחי טפחות אינווסט. את העסקה מטעם הבנקים הובילו מנכ"ל לאומי פרטנרס רון בן חיים ומנהל זרוע ההשקעות של מזרחי טפחות רון הוכמן.
לאחר השלמת העסקה מול הבנקים תחזיק רני צים מרכזי קניות ב־50% ממגידו, לאומי ומזרחי טפחות יחזיקו ב־15% כל אחד, ויגאל קרני יחזיק ב־20%, שאותם ימכור לצים בתוך שנתיים.
עסקה מסוג זה, שבה שני בנקים משקיעים יחד באותה חברה, היא אירוע חריג, שכן לרוב הבנקים מתחרים בינם לבין עצמם על עסקאות כאלה. מה גם שהיריבות בין מזרחי טפחות ללאומי עלתה מדרגה בחודשים האחרונים בזכות קמפיינים פרסומיים עוקצניים האחד כלפי השני.
במידה רבה, הסכום שישלמו שני הבנקים יממן את רכישת מגידו עצמה. במסגרת העסקה שבה צים רכש את מגידו, נקבעו אבני דרך שונות. באוגוסט אשתקד, כשהושלמה העסקה, צים שילם 45 מיליון שקל עבור 25% מהמניות. עם השלמת השלב הזה, רני צים נטלה על עצמה ערבויות של מגידו בהיקף של 440 מיליון שקל. 195 מיליון שקל נוספים היו אמורים לעבור בינואר 2024, ועבורם אמורים היו להתקבל 55% נוספים מהמניות, אולם התשלום הזה פוצל – 50 מיליון שקל יועברו בחודש הבא ואילו היתרה, 145 מיליון שקל, תשולם ביולי 2024. כלומר, דחייה של חצי שנה עבור רוב הסכום. בינואר 2025 ובדצמבר 2025 ישולמו בכל פעם עוד 33.5 מיליון שקל תמורת 10% מהמניות בכל פעימה.
קבוצת מגידו מתמחה בייזום, תכנון וביצוע של פרויקטים למגורים בישראל. לחברה יש כיום צבר פרויקטים בהיקף של כמעט 3,000 דירות והיא שותפה גם בפרויקטים הכוללים עשרות אלפי מ"ר למסחר ותעסוקה. למגידו שבעה פרויקטים בביצוע בהיקף של כ־600 יח"ד, ועוד תשעה פרויקטים בתכנון בכל רחבי הארץ, שחלקם כבר משווקים. כמו כן, למגידו זרוע של קבלנות ביצוע.
צים רכש את מגידו על מנת להיכנס לפעילות הבנייה למגורים. עד לביצוע העסקה, רני צים התמחתה במרכזי קניות, בעיקר במגזר הערבי. רני צים מרכזי קניות פועלת בתחום ההקמה והניהול של מרכזים מסחריים, רכישה, ייזום והשבחת קרקעות בישראל.
לקבוצה יש מרכזים מסחריים בערד, נתיבות, בית שאן, מעלות, נוף הגליל, אום אל־פחם, ירכא, גני תקווה, טירה וכפר סבא. החברה מתכננת חמישה פרויקטים נוספים בטמרה, טייבה, טירה (שלב ב'), אום אל־פחם (שלב ב') ורהט, וכן החלה פרויקטי מגורים בפורידיס ובכפר קאסם. לפי דו"חות הרבעון הראשון של 2023 של רני צים מרכזי קניות, למגידו הון עצמי של 214 מיליון שקל. החברה היא רווחית ובשנת 2022 הרוויחה 54.5 מיליון שקל. התמונה פחות ורודה ב־2023 כשברבעון הראשון עמד הרווח הנקי של מגידו על 4.5 מיליון שקל, זאת לעומת 10.5 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2022.
ההשקעה המסתמנת במגידו היא לא ההשקעה הראשונה של שני הבנקים בחברות נדל"ן. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחודש יוני האחרון חתמה לאומי פרטנרס על עסקה לרכישת 20% ממניות חברת ההנדסה מסד עוז תמורת 60 מיליון שקל. כמו כן, בסוף 2021 היא השקיעה 115 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אלדר שבשליטת עמיר שאלתיאל.
קדמו לכך השקעות של 70 מיליון בחברת ICR של ישראל קנדה והאחים נקש, ו־60 מיליון שקל בחברת ההתחדשות העירונית אוונגליסט של יעקב אנגל. לאומי פרטנרס השקיעה גם עשרות מיליוני שקלים בקרן הנדל"ן מרתון ובקרנות של אלקטרה נדל"ן שממוקדות בתחום הדיור בארה"ב.
מזרחי טפחות השקיע 62 מיליון שקל ברכישת 20% מאלמי יזמות נדל"ן ו־566 מיליון שקל בקרן ההתחדשות העירונית של צחי אבו.