ניתוחעשר שנים אחרי הסחרור הכואב מטה, טבע ממריאה על תוצאות ניסוי מבטיח
ניתוח
עשר שנים אחרי הסחרור הכואב מטה, טבע ממריאה על תוצאות ניסוי מבטיח
ענקית התרופות פרסמה אתמול את תוצאות שלב 2 בניסויים בתרופה לטיפול במחלות מעיים דלקתיות, שהשוק הפוטנציאלי שלהן נאמד ב־31 מיליארד דולר ב־2030. המניה זינקה בכ־20%, וטבע חזרה למעמדה כחברה הגדולה בת"א
עשור חלף מאז שטבע סיפקה חדשות מרעישות עד כדי קפיצת המניה שלה ב־20% כמעט. לא פחות מכך, בטבע כבר שכחו איך זה להיות מניית העם — חברה עם שווי השוק הגבוה ביותר בפער בבורסת תל אביב, שכל תנועה שלה משפיעה על שוק ההון כולו.
אתמול קרו שני הדברים האלה לחברת התרופות הוותיקה, שתציין ב־2025 — אך לא תחגוג — עשר שנים מאז המהלך שהכניס אותה לסחרור הגדול שאיים לפרק את החברה, רכישת אקטביס תמורת 40 מיליארד דולר.
טבע זינקה אתמול ב־19% במחזור חריג בסיום המסחר באחוזת בית ומשכה את מדד ת"א־35 אחריה מירידה של 0.5% במהלך המסחר לעלייה של 1% בסופו. מתחילת השנה עלתה מניית טבע ב־85% לשווי שיא של שש שנים — והחברה חזרה למעמדה כגדולה ביותר בבורסה המקומית — גם אם בינתיים מדובר ב־80 מיליארד שקל ולא 80 מיליארד דולר, שווי שיא שאליו התקרבה ב־2015.
הסיבה לקפיצה החדה אתמול היתה אומנם בשורה טובה של טבע עבור חולים במחלות מעיים דלקתיות, אך על הדרך גם רוב הציבור הישראלי נהנה ממנה, כי פרט לבית ההשקעות אלטשולר שחם, כל הגופים המוסדיים הגדולים מחזיקים היום במניית טבע. כך, אם לא יהיו דרמות בשבועיים הקרובים, סביר שרק היום הזה בטבע סידר לחוסכים בקרנות הפנסיה ובקרנות ההשתלמות תשואה נאה בדצמבר.
הגביע הקדוש של עולם הפארמה
טבע פרסמה אתמול את תוצאות השלב השני בניסוי הקליני בתרופה חדשנית, שמיועדת לטיפול במחלות מעיים דלקתיות — ובראשן קרוהן וקוליטיס. חולים אלה מטופלים כיום בתרופות ותיקות יחסית, ובעיקר בסטרואידים, אך למרות הטיפול התרופתי 75% מחולי קרוהן נזקקים לניתוח אחד לפחות במשך חייהם. על כן, תרופות חדשניות לתחום זה נחשבות לגביע הקדוש של עולם הפארמה כיום.
השוק הפוטנציאלי לתרופות למחלות מעיים דלקתיות אוטואימוניות נאמד ב־31 מיליארד דולר ב־2030, כך שאם טבע תהיה הראשונה שתקבל את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), זה עשוי להיות "רגע הקופקסון" שלה. קופקסון, תרופת הדגל של החברה הישראלית לטרשת נפוצה, והתרופה החדשנית הראשונה שיצאה מישראל וקיבלה אישור FDA, הניבה לטבע הכנסות של יותר מ־40 מיליארד דולר על פני רבע מאה, עד שנחשפה לתחרות גנרית. בשנות השיא הניבה קופקסון לטבע הכנסות של כ־4 מיליארד דולר, תרחיש שיכול לחזור על עצמו לראשונה כעת, אם התרופה החדשה תגיע לשוק.
התרופה החדשה, Duvakitug, מבוססת על מולקולה פנימית, שפותחה בטבע, ואשר היתה אחד הנכסים הראשונים שזיהה ריצ'רד פרנסיס, מנכ"ל החברה בשנתיים האחרונות, עם כניסתו לתפקיד. באוקטובר 2023 הוא חתם על הסכם לשיתוף פעולה בפיתוח עם ענקית התרופות סאנופי (Sanofi), מתוך הבנה כי החברה הישראלית, שאיבדה חלק גדול מהטאלנט שלה לאורך שנות המשבר, לא תצליח לקדם את הניסויים הקליניים במהירות מספיקה כדי לעמוד בתחרות. זאת מאחר שברקע מקדמות גם רוש (Roche) ומרק (Merck), שתיים מענקיות הפארמה העולמיות, את התרופות שלהן, שמבוססות על שיטה דומה של חסימת חלבון TL1A, שמוביל להתפרצות מחלות מעיים אוטואימוניות.
טבע פרסמה אומנם את תוצאות הניסויים שלה אחרונה בין השלוש, אך התוצאות שלה הן הטובות ביותר במונחי מובהקות. בקרב חולי קוליטיס, שקיבלו מינון גבוה יותר של התרופה של טבע, השיפור היה גבוה ב־27.4% לעומת הפלסבו (תרופת דמה — ס"ש), ובקרב מקבלי המינון הנמוך התגובה היתה גבוהה ב־15.7% לעומת מקבלי הדמה. בחולי קרוהן מדובר בשיפור הגבוה ב־34.8% וב־13% בהתאמה. בטבע אומנם האמינו מראש בתרופה ובחרו במודל מסוכן יחסית של ניסוי, המאפשר לכל מי שרוצה להצטרף אליו — ללא מיון וסינון מוקדמים — אך אפילו בחברה הוותיקה הופתעו לטובה ממובהקות התוצאות.
"התוצאות עלו על הציפיות שלנו", אמר ד"ר אריק יוז, ראש המו"פ הגלובלי והמנהל הרפואי הראשי בטבע, בשיחה שנערכה עם אנליסטים בעקבות הממצאים בניסוי. "נדיר להביא תרופה חדשה לשלב כה מתקדם, ועוד יותר נדיר שמדובר בשתי התוויות. מדובר בתרופה חשובה, כי 75% מהחולים בקרוהן ו20% מחולי קוליטיס עדיין נדרשים לעבור ניתוחים, למרות טיפולים תרופתיים קיימים. יש כיום 2.3 מיליון חולי קוליטיס מאובחנים ועוד 1.8 מיליון חולי קרוהן, אבל יש חולים רבים מאוד שאינם מאובחנים".
גם בסאנופי התרגשו מהתוצאות: "תוצאות חסרות תקדים אלה מראות ש־Duvakitug עשויה להוות את 'הגבול הבא' בטיפול בקוליטיס כיבית ובמחלת קרוהן", אמר ד"ר הומן אשרפיאן, סגן נשיא בכיר וראש המו"פ בסאנופי. "אם ההשפעה תימשך בעוצמתה זו גם בתוכנית המחקר בשלב 3, אנו מאמינים שתהיה לנו תרופה ייחודית ומובחנת עבור המתמודדים עם מחלות מעי דלקתיות (IBD), שזקוקים בדחיפות לאפשרויות טיפוליות חדשות". בטבע ציינו אתמול כי השלב השלישי והאחרון בניסויים הקליניים צפוי בשנה הבאה, כך שאפשר להעריך כי אם גם התוצאות שלהם יהיו חיוביות, טבע תוכל להתחיל למכור את ה־Duvakitug בעוד כשלוש שנים.
מי שמחליפות כיום את הקופקסון במונחי הכנסות לחברה מתרופות אינובטיביות, אם כי ממש לא באותו סדר גודל, הן אוסטדו (Austedo) לטיפול בחולי דיסקינזיה מאוחרת, ואג'ובי (Ajovy) לטיפול במיגרנה, תרופות שאמורות לייצר השנה הכנסות של כ־2 מיליארד דולר.
עם חתימת ההסכם עם סאנופי, באוקטובר 2023, ימים ספורים לפני תחילת המלחמה, קיבלה טבע תשלום ראשון של 500 מיליון דולר, ועם תחילת השלב השלישי בניסויים היא צפויה לקבל 500 מיליון דולר נוספים — 250 מיליון דולר עבור כל אחת משתי ההתוויות של התרופה.
טבע וסאנופי יתחלקו שווה בשווה ברווחים
אלי כליף, מנהל הכספים של טבע, הסביר אתמול כי החברה תכיר בסכום זה בהכנסות, אך לא תכלול אותו בתחזית ההכנסות ל־2025, שאותה תספק עם פרסום הדו"חות הכספיים הקרובים. לצד העלייה בהכנסות, טבע צופה כי גם הוצאות המחקר והפיתוח שלה יעלו. בהמשך — בכפוף להתקדמות חיובית בניסויים — תקבל טבע 400 מיליון דולר נוספים עם השקת התרופה. לאחר מכן — ואם התרופה אכן תיהפך למסחרית — טבע וסאנופי, שמתחלקות היום שווה בשווה בהוצאות הפיתוח, יתחלקו שווה בשווה גם ברווחים. טבע תהיה אחראית על ההשקה באירופה ובישראל, ואילו סאנופי תהיה אחראית על השוק המרכזי שנמצא בארה"ב וכן באסיה ובשאר העולם.
החדשות על Duvakitug ממשיכות את המומנטום החיובי למדי שכבר הקפיץ את מניית טבע בכ־85% מתחילת השנה עוד לפני הזינוק של אתמול. בדו"חות הרבעוניים החברה מציגה ניצנים של צמיחה לצד יציבות ברווחיות, דבר שמאפשר הקטנה של החוב העצום שרבץ עליה מאז עסקת אקטביס, שעבורה היא נטלה אשראי של 35 מיליארד דולר. בחודש האחרון, לאחר שהחוב ירד לכיוון של 15 מיליארד דולר "בלבד", העלו סוכנויות דירוג האשראי את דירוגה של טבע והוציאו אותה ממעמקי אג"ח הזבל, שם שהתה לאורך העשור האחרון. הרבעון האחרון היה שביעי ברציפות של צמיחה, ולאחריו העלתה טבע את תחזית ההכנסות ל־16.5 מיליארד דולר.