סגור
אייל אלחייני מבעלי טריא
אייל אלחיאני, מנכ"ל טריא (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
טריא שוקלת להציע ללקוחות למכור את השקעתם בהפסד

חברת האשראי החוץ־בנקאי, שלא נענתה לבקשות משיכה של כמיליארד שקל, שוקלת לאפשר תספורת למשקיעים. אייל אלחיאני: "זה סותר את המטרה שלשמה הקמנו את טריא, ואם נעשה את זה, זה יהיה בתחילת 2024"

"בתרחיש האופטימי אנחנו מניחים שהמשקיעים שביקשו למשוך את כספם מטריא יוכלו לקבל אותו ברבעון הראשון של 2024. בתרחיש הריאלי אנחנו מאמינים שזה יהיה יותר לקראת אמצע שנה הבאה. בתרחיש הרע, שבו לא יהיו הפקדות חדשות וגיוס הון חיצוני, המשיכות אמורות להשתחרר ב־18 החודשים הקרובים". כך אמר אייל אלחיאני, מנכ"ל חברת האשראי החוץ־בנקאי טריא שמתמודדת עם משבר נזילות חריף מתחילת השנה.
טריא עוסקת בתיווך אשראי בין עמיתים (P2P), כאשר הפלטפורמה שלה מספקת את השירותים ללווים ולמלווים. בעקבות עליית הריבית במשק, ההלוואות של המשקיעים דרך הפלטפורמה, שלא היו צמודות לריבית הפריים, הפכו ללא אטרקטיביות ומתחילת השנה שטף את החברה גל של פדיונות משקיעים.
טריא, שפרסמה אתמול את דו"חות הרבעון השלישי הציגה בקשות משיכה של 541 מיליון שקל ברבעון, שמצטרפות לבקשות משיכה של כמיליארד שקל מיליארד נוספים שקל מתחילת השנה - לעומת הפקדות חדשות בהיקף 300 מיליון שקל. לאורך השנה השיבה טריא חצי מיליארד שקל לחוסכים בעזרת הפקדות חדשות והשבת הלוואות של 200 מיליון שקל על ידי הלווים. ברבעונים האחרונים, בעקבות משבר הנזילות, טריא חדלה מלתת הלוואות חדשות, ותיק ההשקעות שלה ירד מ־3.4 מיליארד שקל בינואר ל־3.2 מיליארד שקל בספטמבר, כך שהמשיכות שלא נענו נאמדות במיליארד שקל, שמהוות 31% מהתיק.
טריא מתכוונת להתגבר על משבר הנזילות באמצעות שינוי מבני והפרדה של החברה־הבת טריא הום, שעוסקת בהשקעה במשכנתאות, מטריא קרדיט שעוסקת במתן אשראי. חלק ניכר מתיק האשראי של טריא - כחצי מיליארד שקל - הוא תיק משכנתאות לקבוצות רכישה.
העברת המשכנתאות לחברה ייעודית והסתמכות על מקורות חיצוניים בחברה זו, תאפשר שחרור הלוואות של מאות מיליוני שקלים ותאיץ את תהליך הנזלת הכספים. המהלך כמובן דורש מציאת גופים שיסכימו להשקיע ואישורים רגולטוריים. "אנחנו מגייסים את מקורות המימון ומדברים על גובה ומשך המסגרות עם הבנקים", אמר אלחיאני.
אלחיאני חושף כעת כי בחברה שקלו לאפשר ללקוחות שלא הצליחו לפדות את כספם למכור את השקעתם תמורת הפסדים לגופים שלישיים. לדבריו "ניהלנו דיונים במהלך זה, שסותר את המטרה שלשמה הקמנו את טריא, שבה החוסכים אמורים להשקיע עם סיכוי להפסד נמוך מאוד. מכירת ההלוואות בהנחה לגוף שלישי היתה מחייבת דיסקאונט משמעותי על המחיר. אולם בעקבות גל הפדיונות ההחלטה הזו נדחתה אם כי היא לא ירדה לגמרי מהפרק. אם נעשה את זה יהיה בתחילת שנת 2024. אני מקווה שנעשה את זה לא מלחץ של זמן ולא בגלל הכותרות. אני מאמין שבחודשים הקרובים נהיה במקום אחר עם האפשרות להורדת ריבית במשק והעלייה בתשואה שההלוואות שחילקנו מאז אפריל 2022 נותנות (הלוואות צמודות לפריים עם מרווח ריבית שנתית של 8%-5.5%, א"ע)".
מעבר לכך, טריא חתמה עם בנק לאומי על מכירת משכנתאות עתידית וכבר מכרה משכנתאות של 176.5 מיליון שקל למערכת הבנקאית מתחילת השנה. במקביל, טריא התקשרה בהסכם עם לאומי פרטנרס - זרוע ההשקעות של לאומי - שבמסגרתו היא מעניקה ללאומי אופציות להיכנס כשותפה (20%) בחברה. אם האופציות ימומשו טריא תהנה מהזרמת הון כ־30 מיליון שקל. האופציה לרכישת מניות טריא הן במחיר השוק והן תקפות למשך שנתיים.
ההפסד הכולל של טריא ברבעון עמד על 21.2 מיליון שקל, לעומת הפסד של 3.7 מיליון שקל ברבעון המקביל. חלק מהעלייה בהפסד נובעת מעלויות האופציות בהיקף של 14 מיליון שקל שניתנו ללאומי. הכנסות החברה ברבעון עמדו על 7 מיליון שקל לעומת 21.4 מיליון שקל ברבעון המקביל. על רקע ההפסדים טריא יצאה בתהליך של התייעלות. על פי אלחיאני "צמצמנו בצורה משמעותית את כוח האדם. הורדנו את ההוצאות של טריא פינטק שעסקה בפיתוח החברה והקטנו את שטח המשרדים ב־300 מטר על מנת לשלם שכירות מופחתת".
מניית טריא ירדה אתמול בכמעט 5% והשלימה ירידה של 52% מתחילת השנה, לשווי של 134 מיליון שקל באחוזת בית.