סגור

רשות התחרות אישרה: עזריאלי תרכוש את קניון מול הים באילת ב-1.3 מיליארד שקל

עזריאלי רוכשת את הקניון מידי אלי ישראלי, אילן בן דב וחברת הפניקס; הממונה על התחרות מיכל כהן קיבלה את ההחלטה לאחר 7 חודשי בדיקה, וקבעה בין היתר כי אין חשש לפגיעה בתחרות: "בידי שוכרי העוגן, נתון כוח מיקוח לא מבוטל במשא ומתן מול עזריאלי - שוכרים רבים מסרו כי הם רואים תועלת במיזוג"

רשות התחרות אישרה את רכישת קניון מול הים על ידי עזריאלי - לאחר בדיקה שארכה כשבעה חודשים, אישרה היום הממונה על התחרות מיכל כהן את העיסקה.

קבוצת עזריאלי מפעילה 20 קניונים ברחבי הארץ, אך היא לא פעלה עד כה בעיר אילת בתחום זה. במסגרת העסקה צפויה עזריאלי לרכוש 100% ממניות הקניון האילתי תמורת 1.3 מיליארד שקל, מידי הבעלים אלי ישראלי, אילן בן דב וחברת הביטוח הפניקס. קניון מול הים מתאפיין בפדיונות גבוהים ודמי שכירות גבוהים.
בדיקת המיזוג שנערכה ברשות התחרות העלתה כי הקניונים של עזריאלי אינם מתחרים בקניונים בעיר אילת, לנוכח הריחוק הגיאוגרפי שלהם. הקניון הקרוב ביותר של הקבוצה באזור הדרום הוא קניון הנגב בבאר שבע.
בה בעת, ברשות כן חששו שהוספת קניון מול הים לפורטפוליו הקניונים של עזריאלי תגדיל את כוחה באופן שיאפשר לה ליהנות מתנאי התקשרות מועדפים, למשל, לגבות שכר דירה גבוה יותר, מקמעונאים אשר שוכרים במספר קניונים של עזריאלי במקביל. כמו כן, נבדק החשש שהמיזוג יאפשר לעזריאלי לקבוע בהסכמי השכירות התניות שיפגעו בקניונים מתחרים.
1 צפייה בגלריה
מיכל כהן הממונה על התחרות
מיכל כהן הממונה על התחרות
מיכל כהן הממונה על התחרות
(צילום: אביגיל פפרנו-באר)

על אף החששות האמורים, רשות התחרות קביעהאת כי "לאחר בחינה מעמיקה החליטה הממונה לאשר את המיזוג, משלא העלה חשש משמעותי לפגיעה בתחרות". קניון מול הים הוא אחד ממרכזי המסחר המובילים באילת לצד אייס מול וביג אילת. בעיר פועל גם קניון מלכת שבא שהוא קטן משמעותית (אותו מכרה לאחרונה הקבוצה המתחרה מליסרון) ויש בו מעט חנויות, וכן הטיילת של העיר שרבויה במסחר.
בעבר ניצלו קבוצות הקניונים את גודלן והיתנו כניסה של שוכר לקניון חזק בחתימה על חוזה בקניון חלש יותר של הקבוצה. אף שמול הים אחד משלושת הקניונים המובילים בעיר, מצאה הממונה על התחרות כי אין חשש כזה שבעקבות המיזוג יורעו תנאי השכירות של שוכרים אשר מפעילים חנויות בקניון מול ים ובקניונים אחרים של עזריאלי.
יתרה מזו, סבורים ברשות, אם עזריאלי יכולה להציע הסכם כולל על קניון מול הים וקניונים נוספים בבעלותה, הסכם כזו לאו דווקא עלול להרע את תנאי השכירות, בהשוואה למצב שבו יקיים השוכר מו"מ על תנאי השכירות בקניון מול הים בנפרד מקניונים אחרים של עזריאלי.
הממונה בחנה בין היתר את התנהלותה של עזריאלי כלפי שוכרים אשר החליטו לסגור חנויות בקניונים פחות אטרקטיביים, והמשיכו להפעיל חנויות בקניונים אחרים וחזקים יותר של הקבוצה. והבדיקה העלתה כי תנאי השכירות של שוכרים אלה לא נפגעו, ואף שופרו בחלק מהמקרים. "למעשה, שוכרים רבים מסרו כי הם רואים תועלת במיזוג, שכן הם סבורים כי קבוצת עזריאלי תביא לשיפור בקניון מול הים ובאופן ניהולו".
עוד העלתה הבדיקה של הרשות, כי המיזוג לא יגביר חסמי כניסה ולא ידחוק מהשוק שחקנים מתחרים של עזריאלי. לטענת הרגולטור, "יש שוכרים רבים "שמבטיחים שלקניונים מתחרים יהיו די שוכרים חלופיים". עוד נטען ברשות כי "בידי שוכרי העוגן, נתון כוח מיקוח לא מבוטל במשא ומתן מול עזריאלי, שמגביל את יכולתה לנקוט בפרקטיקות של קשירה הפוגעות בתחרות".