סגור

ראיון
הכלכלן הראשי בחטיבת ניהול ההון של UBS: "הטכנולוגיה יצרה מהפכה, מעמדן של העבודות ישתנה"

המהפכה התעשייתית הרביעית, שבליבה אוטומציה בשוק העבודה, מתודלקת במדיה החברתית, ולדברי פול דונובן, "בקודמותיה חווינו שינוי פוליטי משמעותי"

השיח החם בתקשורת ובקרב כלכלנים נוגע למה שתואר כמהפכה התעשייתית הרביעית - הטמעה של אוטומציה, דיגיטליזציה ורובוטיקה בתוך כוח העבודה האנושי.
היא הובילה להשלכה שניכרת לרוב תחת טכנולוגיה מוגברת, ביטול תפקידים של עובדים לא מיומנים. אולם בצידה תורם השימוש ההמוני במדיה החברתית לסנטימנט המשתנה כלפי כוח העבודה והמצב הפוליטי. "הטכנולוגיה יוצרת מהפכה בחברה", הסביר פול דונובן, הכלכלן הראשי בחטיבת ניהול ההון הגלובלית של ענק הבנקאות השוויצרי UBS, בראיון שהתקיים עמו לקראת כנס Meet&Tech של "כלכליסט", שמפגיש את בכירי קהילת ההייטק הישראלית.
דונובן הצביע על שינויים פוטנציאליים שניתן יהיה לראות בשנים הקרובות והואצו בגלל מגפת הקורונה. "החשיבות היחסית של העבודות תשתנה. מעמד העבודות, האופן שבו אנחנו עובדים, היכן אנחנו עובדים; כיצד אנחנו צורכים, מה אנחנו צורכים. כל זה משתנה. זה יוצר שיבושים של ממש לא רק לכלכלה, אלא לחברה כולה", אמר.
1 צפייה בגלריה
פול דונובן כלכלן ראשי UBS
פול דונובן כלכלן ראשי UBS
פול דונובן
(צילום: עמית שעל)

ההשתאות מול קצב הדיגיטליזציה המואץ במהלך המגפה נשמעת היום כמו קלישאה. יזמים וכלכלנים מסכימים שהעולם התקדם שנים של חדשנות בחודשים ספורים, ותחומים כמו קמעונאות, בריאות ומסחר מקוון הושפעו במידה הרבה ביותר. אולם, טוען דונובן, קצב השיבושים המואץ יצר חוויה טראומטית בחברה — כזו שחדרה לפוליטיקה דרך המדיה החברתית.
"בכל אחת משלוש המהפכות התעשייתיות הקודמות חווינו שינוי פוליטי משמעותי", הסביר. המהפכה הראשונה העניקה למעמד הביניים את הזכות להצביע; בשנייה הזכות הזו התרחבה למעמד הפועלים; ובשלישית חלה עלייה בהופעתן של קבוצות אינטרס. דונובן חוזה שהמהפכה התעשייתית הרביעית תוביל לירידה בחשיבות המפלגות הפוליטיות ובתפקודן כפי שהוא מוכר כיום. "כמעט בכל מדינה בעולם המתועש נרשמה בשנים האחרונות ירידה בהשתתפות הפוליטית", נימק.
לטכנולוגיה ולמדיה חברתית ייתכן תפקיד בירידת כוחן של המפלגות הפוליטיות משתי סיבות. ראשית, המפלגות מסתמכות פחות על השתתפות פיזית של חבריהן בקמפייני הבחירות, שכן סרטון שמופק בקפידה ועולה ליוטיוב מגיע לקהל גדול יותר ויש לו השפעה רבה יותר. שנית, המדיה החברתית יצרה תיבות תהודה לנושאים פוליטיים ספציפיים, שאפשר לצייץ בטוויטר או לשתף בקבוצות מיועדות עם האשטאגים נלווים.
"במדיה החברתית הנושאים הבודדים משתלטים על הדיון", הסביר דונובן. הוא ציין כיצד נושאים כמו תנועת metoo# בארה"ב או מחיר הקוטג' בישראל יכולים לגרום למשחק פוליטי עבור פוליטיקאים; אלה ממירים מניפסטים קוהרנטיים של מדיניות בנושאים טרנדיים כדי להיענות לרעש שיש בשיח המקוון.
על בחירות האמצע בארה"ב: המפלגה שתנצח היא זו שתניע את תומכיה לצאת ולהצביע. להיות נגד משהו זה לרוב רווי יותר ביצרים מאשר להיות בעד"
בחירות אמצע הקדנציה בארה"ב מתקרבות. לרוב המפלגה שבשלטון היא שמתקשה לשמור על כוחה בשני בתי הקונגרס. לכן, מבחינה היסטורית, ההערכה היא שהדמוקרטים יאבדו בנובמבר את הרוב שלהם, אלא אם לבוחרים תהיה מוטיבציה לצאת ולהצביע. ובימים אלה יש סוגיה מאוד בוערת על הפרק. הראיון עם דונובן התקיים ביום שבו אתר החדשות האמריקאי פוליטיקו פרסם טיוטה שהודלפה מבית המשפט הגבוה התומכת בביטול פסק הדין רו נגד ווייד, שהפך הפלות לחוקיות בכל רחבי המדינה.
"זמן קצר לאחר הפרסום הגיעו אלפי אנשים להפגין מול בית המשפט. שעות ספורות לאחר מכן צייץ נשיא ארה"ב ג'ו ביידן: "אנחנו זקוקים ליותר סנטורים בעד בחירה חופשית ולרוב בקונגרס בעד בחירה חופשית כדי שנוכל לאמץ חקיקה שתסדיר את פסק הדין".
"המפלגה שתנצח היא זו שתניע את תומכיה לצאת ולהצביע", הסביר דונובן. "להיות נגד משהו זה לרוב רווי יותר ביצרים מאשר להיות בעד. כך, אם ההדלפה לגבי ביטול פסיקת רו נגד ווייד המאפשרת הפלות נכונה, ייווצר מצב מעניין".
הפלות, ככל הנראה אחד מהנושאים הטעונים ביותר רגשית בארה"ב, הפכו לחלק מרכזי מהדיונים על החיים האמריקאיים במדיה החברתית בתקופה שקדמה לבחירות. אותה הדלפה חסרת תקדים תודלקה בזעם שנוצר במדיה החברתית. הנושא היחיד הזה שולט כעת בכותרות ובהאשטאגים, באותה צורה ש־metoo# למשל שלט בשנים קודמות.
המהפכה התעשייתית הרביעית לא מחוללת רק דאגה מסוג "רובוטים משתלטים לנו על העבודות"; היא גם לא נעצרת במגפה. זוהי טכנולוגיה המוטמעת בחברה ובתרבות, שיוצרת טרנדים ומאגדת כוח עבודה ממורמר לקבוצות המוכנות להילחם עבור מטרות חברתיות. היא יכולה ליצור טלטלה גם הרחק מחוץ למפעלים. "לא מדובר בשכנוע הצד השני. הפוליטיקה כה מקוטבת שלא משכנעים את הצד השני, אלא מניעים תומכים לצאת ולהצביע", סיכם דונובן.