ריאיוןחנן מור: "אני קורא לבנק לאומי לשבת סביב השולחן. זה הדבר הנכון לעשות"
ריאיון
חנן מור: "אני קורא לבנק לאומי לשבת סביב השולחן. זה הדבר הנכון לעשות"
הבנק הגיש אתמול בקשה לכינוס נכסים לשתי קרקעות בשל חובות של 260 מיליון שקל בטענה שחברת הנדל״ן חנן מור לא עומדת בפירעון שלהן. מור לא חוסך בביקורת על לאומי ואמר לכלכליסט: "זה כאילו יש משכנתה ל-20 שנה, ובוקר אחד הבנק מודיע לך שהוא לא מחדש אותה"
"לאומי פעל מולנו בצורה שלא נעשתה מעולם מול המגזר העסקי, כשהעביר הלוואות שלנו לחשבון העו"ש, וחידוש חודשי שלהן. והכל קורה בתקופה של מלחמה. אנחנו נילחם ואני קורא ללאומי לשבת איתנו ולקבל את המתווה שבנינו לפתרון נושא שדה דב", כך אמר חנן מור, בעל השליטה בקבוצת הנדל"ן שנושאת את שמו, בראיון ראשון ובלעדי לכלכליסט.
אתמול ביצע הבנק המנוהל בידי חנן פרידמן צעד שישלח את חנן מור לבית המשפט, כשדרש כינוס נכסים לחברה בת של חנן מור. הבנק טען שאיפשר שלוש הארכות להלוואת קרקע של מור ברמת גן (175 מיליון שקל) כדי לאפשר לו למכור את הקרקע ולפרוע את החוב לבנק, אבל מור לא עמד בכך, ודחה גם שלוש פעמים את פירעון ההלוואה לקרקע בחיפה של 90 מיליון שקל.
מור אמר הבוקר לכלכליסט כי "אנחנו חברה ותיקה ששילמה לבנקים עד היום קרוב ל-200 מיליון שקל על פרויקט שדה דב. תחשוב שיש לך משכנתה ל-20 שנה והבנק מודיע לך בוקר אחד שהוא לא מחדש אותה כמדי שנה, אלא מעביר אותה לעו"ש ולא מחדש אותה. לאומי נתן לנו בתקופה מאתגרת מאד, 45 יום לפרוע חוב של 260 מיליון שקל לבנק על רמת גן וחיפה".
בריאיון משתתף גם אשל ארמוני, מנכ"ל משרד השיכון ויו"ר נמל חיפה לשעבר שמונה לפני שלושה חודשים למשנה למנכ"ל החברה. ארמוני ומור הובילו בספטמבר את מכירת הקרקע ברמת גן לגינדי אחזקות ב-170 מיליון שקל, אבל העסקה נפלה, ואחריה נמכרה הקרקע לחברת עמרם אברהם ב-165 מיליון. גם העסקה הזאת לא הושלמה.
ארמוני: "מכרנו את הקרקע בהוראה של בנק לאומי. אלון אברהם (מנכ"ל חברת עמרם אברהם, ג"ח) ניהל ראשון את המשא ומתן עליה. גינדי היו מוכנים לשלם 170 מיליון שקל אבל רצו 90 יום להשלמת העסקה, כמקובל. לאומי דרש להשלים את העסקה תוך 50 יום, ובכך טירפד את העסקה ונאלצנו לרדת ממנה. למזלנו אלון אברהם הסכים לחזור לעסקה למרות שהעדפנו רוכש אחר, וחתם על המחיר המקורי.
״תחשוב שיש לך משכנתה ל-20 שנה והבנק מודיע לך בוקר אחד שהוא לא מחדש אותה כמדי שנה, אלא מעביר אותה לעו"ש ולא מחדש אותה״
"העסקה היתה אמורה להיות מושלמת ב-10 באוקטובר. אבל ב-7 באוקטובר פרצה המלחמה. אברהם ביקש ארכה עד סוף החודש, ובסוף החודש (בשבוע שעבר) ביקש ארכה של 45 יום נוספים בשל המצב, אבל הבהיר שהוא רוצה את העסקה".
הבנק טען שנתן לכם שלוש ארכות לפירעון ההלוואה על הקרקע בחיפה ולא עמדתם בהן
ארמוני: "החוב לבנק לאומי בעסקה הזאת הוא 88 מיליון שקל. לפני חודשיים הבנק פגש אותנו ומה אמרו לנו? 'חבר'ה, המגרש בחיפה? נגמר הסיפור'. אני מכיר טוב את חיפה ועמדנו כבר לקבל היתרים מהעירייה לפרוייקט, אבל הבנק דרש שנמצא מממן אחר תוך 45 יום או שהוא יבטל את ההלוואה".
מור: "בתוך הלחץ הגדול הזה, הבנק מנסה לצייר אותנו כחברה שלא נודעת לעשות עסקים. המצב הוא הפוך והאירוע מבהיר שלחברות לא כדאי לעשות עסקים דווקא עם בנק לאומי. בנקים אחרים נתנו לנו אוויר גם בתקופה הקשה הזו. אני רוצה לשבח את הבנקים דיסקונט ומזרחי טפחות, וגם את חברת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות מיטב.
"אנחנו בונים היום אלף דירות. לאומי, בגלל שהיו לו הלוואות על הקרקע בלבד ולא על הפרויקטים, לא התייחס לאחריות הכוללת שהחברה מנהלת. גם בתוך המלחמה סיימנו לבנות בניינים, עם פועלים סיניים במקום הפלסטינים שלא הגיעו. הצעד של לאומי הוא חסר אחריות לא רק כלפי החברה אלא גם מול הרוכשים של הדירות, שהם העם".
אבל לא עמדתם בתשלומים. ביטול ההלוואות זו לא זכותו אלא חובתו של הבנק
"הבנק פעל למימוש שתי הלוואות על הקרקעות למרות שהחברה עמדה בכל ההתחייבויות שלה. יש לחברה הון עצמי ענק של 600 מיליון שקל".
יש סימן שאלה גדול סביב שדה דב. נטלתם חוב של 1.3 מיליארד שקל כדי לממן את רכישת הפרויקט, ואם החוב יועמד לפירעון זו בעיה קשה מבחינתכם
"בחודש האחרון קיבלנו אישורים ראשוניים, לא רשמיים, משותפים אחרים בקונסורציום של שדה דב למתווה שנעשה עם מנהלת קבוצת הרכישה, אנשים רציניים כמו דניאלה פז, גיא פלד ודורון אביאל".
ארמוני: "היינו אמורים להציג את המתווה ללאומי ביום חמישי האחרון. עשרות שעות עבדנו על המתווה הזה, עם המנהלת, שמאים וחברות ייעוץ. בפגישה אמורים היו להשתתף בכירי הבנק. ב-12 בצהריים הם הודיעו לנו שהפגישה מבוטלת, שלוש שעות לפני הפגישה".
מור מתכוון לפרסום בכלכליסט על כך שבנק לאומי מבקש לכנס את הקונסורציום שהעמיד לחנן מור את האשראי בשדה דב, על מנת ליזום הליך של כינוס נכסים בחברה בת של מור שמחזיקה בשדה דב. לאומי פנה אתמול לבנק דיסקונט שהוביל ומנהל את הקונסורציום בבקשה לכנס את הגופים המלווים לדון בנושא.
"נכון, יש שאלות לגבי החברה, יש אתגרים, אבל יש לנו תוכנית תזרימית שעשינו כדי להראות את הסולבנטיות - יכולת הפירעון - של החברה עד סוף 2024. התוכנית לא פשוטה, אבל למה אפשר לצפות מחברה בתקופה מאתגרת כזו? שהיא תילחם, שתשלים פרויקטים, תאכלס גם בחיפה וגם בבאר יעקב. אנחנו ממשיכים לתת לאנשים בתים, והדבר הזה יכול להתרסק עכשיו".
ארמוני: "חודשיים רצינו לדבר עם הבנק, אבל הוא לא היה מוכן לדבר איתנו. כשהסכימו לפגישה ביום חמישי חשבתי שזה אור בקצה המנהרה, שהבנק מוכן לחזור לדבר".
מור: "חשבתי שבגלל המלחמה, הבנק חוזר ורוצה לשבת ולדבר למרות הכעסים שיש לו כלפי החברה, והתבאסתי כשביטלו. לא רק על זה שעשינו עבודה, אלא על זה שהלכנו לכיוון שטוב לבנק, לחברה ולמשק, ובמקום זה אנחנו עכשיו הולכים להתכתשות בבית המשפט. מי שיסבול מזה הכי הרבה הם האנשים הקטנים שבקצה המטוטלת. במקום להתאכלס בתאריך מסוים, הם יתאכלסו שנתיים מאוחר יותר.
"אם החברה מתרסקת והולכת לכינוס, יש לזה השלכות על מאגר שלם של רוכשים שהולך לאכלס דירות. אני אומר את זה כמי שבא משירות המדינה. הייתי מנכ"ל משרד הבינוי ושיכון. אני באמת חושב שזה הזמן שבנקים צריכים לעמוד מאחורי היזמים.
"אנחנו יודעים להביא את הכסף ללאומי. מכרנו קרקע בנס ציונה למרתון ב-45 מיליון שקל. שאלו אותנו איפה הכסף, תוך 14 יום נקבל אותו. אז נפתור את רמת גן ונפתור את חיפה. אבל זו סיבה להקריס חברת נדל"ן?
ארמוני: "אנחנו נתמודד עם הבנק, עם המצב, עם הקונסורציום, עם הלקוחות המודאגים שמתקשרים. אבל אני שואל, זה הזמן לעשות את זה? באמצע מלחמה? כשהעוזר האישי שלי בעזה ועובדים בכירים במילואים ואני מכין את המצגות בעצמי".
זה לא כזה פשוט. הבנק כתב בפירוש בבקשה לבית המשפט שהוא איבד את האמון בקבוצה ושאתה, חנן מור, שיקרת מספר פעמים
מור: "לא היה מעולם. אני מנהל את החברה במשך 23 שנה, עבדנו בשקיפות מוחלטת עם כלל המממנים שלנו. עובדה שכל גופי המימון רוחשים כבוד גדול לקבוצה. גייסנו 15 סדרות אג"ח והחזרנו 11 מתוכן, בנינו אלפי דירות, ביצענו הסכמי מימון עם כל הבנקים. הרי לאומי הסכים ומימן את שדה דב, דירקטוריון הבנק נתן אישור למימון לשדה דב, לחיפה ורמת גן.
"אף אחד מאיתנו לא ידע שהריבית תעלה. מה עשינו? נלחמנו. מכרתי נכסים כדי לעמוד בהתחייבויות. עמדנו בכל ההתחייבויות עד לרגע שהבנק החליט לבקש הלוואות על חשבון אחרים".
מה הכוונה?
"ב-11 בספטמבר הבנק קרא לנו וחייב אותנו לחתום על נייר שמנחה אותנו להחזיר את ההלוואות עבור הנכסים ברמת גן ובחיפה בטווח של 45-30 יום, זמנים לא אפשריים".
ארמוני: "פוגע בי האופן שבו הבנק מדבר על חנן מור. אני מבין שזו שפה של עורכי דין. חנן בא ממשפחה של שבעה ילדים מנס ציונה, טייס קרב, השתחרר מהצבא, בנה חברה עם שותף, חברה משגשגת. הרבה אנשים נהנו מהבתים שחנן בנה ומהרווחים של החברה. גם הבנקים.
"הייתה לנו פגישה בלאומי בעקבות כל המכתבים שלהם. חשבתי שהכי טוב לדבר אנשים מול אנשים, לפני שמכניסים עורכי דין. קבעו לנו פגישה אצלם בספטמבר. היה יום חם. הלכנו ברגל והגענו אליהם רטובים. לא הוציאו לנו אפילו כוס מים. יוצאת מזכירה ואומרת 'חבר'ה, לא יקבלו אתכם היום'.
"הרי מה עשיתי? באתי עם מתווה לפתרון. באתי כדי שיתייחסו אלי, ומאותו רגע דיברו איתנו דרך עורכי דין. הם תוקפים ברמה האישית. דיברו איתנו על תוכנית התייעלות, אז עשינו תכנית התייעלות בתוך המלחמה וזה מאד קשה. ואז באנו להציג להם והם לא היו מוכנים לשמוע.
"הלוואי שאפשר היה להחזיר את הדברים לפסים של דיבור, של מו"מ. האירוע ברמת גן פתור. נפתור גם את חיפה. לאומי זה בנק שחשוב לנו. זה הזמן שהבנקים צריכים לתת אמון לחברות יזמיות. יש לאירוע השלכות גם על חברות אחרות ועל אמון של חברות יזמיות בבנקים. זה הזמן להיות ביחד, ולא להיפגש בבתי משפט
"אני קורא ללאומי לשבת סביב השולחן. זה עדיין אפשרי. זה הדבר הנכון. הם מחזיקים ביד שלהם הרבה אחריות ככלפי המדינה. במיוחד שיש תכנית טובה להוביל.
הם אומרים שלחצו אותך ושהביאו לך קונים כבר שנה לרמת גן, ופסלת אותם
מור: "מה אני עושה כבר שנה? מממש. חד משמעית לא לחצו עלי שנה למכור. ב-30 במאי התחדשה הלוואת הקרקע. יש נוהל קבוע של בנקים שמחדשים הלוואות כאלה בלי לפנות אפילו לחברה. הם חידשו אותה לחודשיים. דרשו הוכחות שהמכירות האחרות בנכסים האחרים מאפשרים פרעון החוב. דרישת מכירת הקרקע הגיעה רק ב-11 בספטמבר.
"הבנק העביר את ההלוואות האלה לריבית של 15.85% לשנה, זו ריבית של שוק אפור. הבנק דרש מעמרם אברהם להעלות את המחיר ברמת גן כדי לשלם את הריבית הזו עד השלמת העסקה. זו תקופה לאלץ חברה למכור ב-45 יום? יש אירוע משקי גדול מאד. בפרט שהחברה יודעת לשרת את הריבית. שילמנו ריבית כל הזמן ולא הפרנו אף פעם את תשלום הריבית. עד שהם הכניסו את ההלוואה לעו"ש של החברה, ולכל זה נגיב בבית משפט.
הבנק טען שהבטחת לא לשעבד ושיעבדת נכסים לגופים אחרים ושהתנצלת
מור: "אין שום דבר שלא נעשה בתיאום עם לאומי".
לאומי כתב שהוא איבד אמון בקבוצה. זו אמירה קשה
מור: "לכלל המממנים של הקבוצה יש אמון מוחלט בקבוצה שלנו. מקבלים מימון מאיתנו. בנק לאומי? אני מצר על ההתנהלות של הבנק שפועל בחוסר אחריות ופועל לממש הלוואות קרקע בתקופה מורכבת, של מלחמה. כתוצאה מאי יכולת לממש קרקעות ולהחזיר הלוואות בתקופה הזו הבנק טוען לחוסר אמון.
"אבל אני לא רואה בבנק אויב. אני קורא ללאומי - בוא נתנהל מול המציאות המאתגרת. בוא נחזיק ידיים. נבנה את הבניינים ונמסור את הדירות לזוגות הצעירים שחוזרים מהמלחמה. אני רוצה לשבח את הבנקים דיסקונט ומזרחי על לווי הקבוצה ועל מתן והבנת רוח התקופה ושחרור העודפים המוקדם. ואת מיטב והפניקס שעומדים מאחורי מימון החברה ומאפשרים לסיים הפרוייקטים בחריש אור ים ומודיעין.
העסק עלול ליפול.
"החברה פנתה ראשונה לדיסקונט לכנס את הקונסורציום. ולהציג את המתווה של שדה דב שלא רק פורע הכל אלא משאיר עודף למלווים. נפעל לאשר את המתווה ולהתקדם.
ארמוני: "יש פה חברה טובה. גם אם יתקבלו החלטות שעולות הרבה כסף. היזמים כשהם מצליחים כולם איתם למעלה. גם הבנקים. צריך לתת גב לאנשים כמו חנן. באחריות בנקאית מתבקש לפעול אחרת".
אתה טוען שעמדת בפירעון?
"זו חברה ציבורית. יש דיווחים ברורים. ההלוואות והריביות שולמו. כשההלוואות נכנסו לפירעון בעו"ש, החברה פעלה למכור את הקרקעות. אפשר היה להשאיר את ההלוואות לעוד שנה, שנחזיר את הריביות ונאשר את המתווה של שדה דב. הבנק החליט לא לחדש הלוואה של קרקע. מותר לו אבל זה לא נוהג כלכלי וזה לא קרה אף פעם".