סגור
חיים כצמן
חיים כצמן, בעל השליטה בקבוצת גזית גלוב. צניחה בכל החזיתות (צילום: עמית שעל)

המפולת של כצמן מסכנת 8 מיליארד שקל של חוב ציבורי

המניות והאג"ח של נורסטאר והחברה־הבת ג'י סיטי, שבשליטת חיים כצמן, צנחו היום; נורסטאר איבדה 14% ואילו ג'י סיטי צנחה ב־18%. ארבע סדרות אג"ח הגיעו לתשואת זבל. בשוק חוששים מהמינוף הגבוה של הקבוצה ומהיכולת לממש נכסים

האג"ח של קבוצת הנדל"ן ג'י סיטי, לשעבר גזית גלוב, ושל החברה-האם שלה נורסטאר (52%), שבשליטתו של חיים כצמן, נפלו היום (ב') במסחר בבורסת תל אביב, ובעקבות זאת החלו מרביתן להיסחר בתשואות דו־ספרתיות לפדיון, שהופכות אותן לאג"ח זבל, המשקפות את חששם הכבד של המשקיעים באשר ליכולתן של החברות להחזיר את חובותיהן במועד - בסך של יותר מ-8 מיליארד שקל.
חמש משש סדרות האג"ח של ג'י סיטי ירדו בשיעורים של 7%-4.5%, וארבע מהן הגיעו לתשואה לפדיון של 11%-10%, כשהחמישית מפגרת רק מעט מאחוריהן עם תשואה לפדיון של 9%. מצבן של שתי סדרות האג"ח של נורסטאר עוד גרוע מכך: סדרה י"א נפלה היום ב־5% וסדרה י"ב ב־12%, כשהתשואות שלהן לפדיון הגיעו בעקבות זאת ל־14% ול־15% בהתאמה.
בעקבות המפולת באיגרות החוב נפלו גם מניותיהן של החברות. מניית ג'י סיטי צנחה בסוף יום המסחר ב־18%, ומנייתה של נורסטאר ירדה ב־14%.
גורמים בשוק מצביעים על כך שג'י סיטי היא אחת מחברות הנדל"ן המניב הממונפות ביותר שנסחרות באחוזת בית, וטוענים כי במובנים רבים היא הגיעה לא ערוכה מספיק למשבר הנוכחי. נכון לסוף יוני היא החזיקה חוב פיננסי של 18 מיליארד שקל: 8.5 מיליארד שקל באג"ח של החברה, 3 מיליארד נוספים של החברה-הבת G Europe (לשעבר אטריום, שבפברואר 2022 רכשה ג'י סיטי את מלוא מניותיה בתמורה ל־1.4 מיליארד שקל והפכה אותה לחברה פרטית) ו־6.7 מיליארד שקל כהתחייבויות למוסדות פיננסיים. לנורסטאר היה, נכון לסוף יוני, חוב פיננסי של 928 מיליון שקל: 792 מיליון שקל באג"ח והשאר כהתחייבויות למוסדות פיננסיים. כעת נראה כי המשקיעים איבדו אמון בהנהלת החברות וביכולתו של כצמן לנווט את צעדיהן ולשרת את החובות הגדולים.
בעקבות הנפילות היום ירד שווי מניית ג'י סיטי מתחילת השנה ב־45%, ושווי השוק שלה התייצב על פחות מ־2.2 מיליארד שקל. מניית נורסטאר איבדה באותו פרק זמן 40%, ושווייה של החברה הגיע ל־682 מיליון שקל. מדד ת"א 125 ירד לעומתן מתחילת השנה ב־6% בלבד.
ג'י סיטי רשמה במחצית הראשונה של השנה שיפור במדדים התפעוליים, אך בשל הפסדי מימון רשמה הפסד בסיכום התקופה. ה־NOI, שמודד את ההכנסה התפעולית נטו, הגיע ל־642 מיליון שקל, ועלה ב־20% לעומת המחצית המקבילה ב־2021; וה־FFO, שמודד את תזרים המזומנים מהפעילות הריאלית, הגיע ל־210 מיליון שקל, מעט פחות מ־212 מיליון שקל במחצית המקבילה. אולם הוצאות המימון זינקו ב־160%, למעט פחות מ־1.4 מיליארד שקל, והכנסות המימון נפלו ב־87% והגיעו ל־45 מיליון שקל. אלה הובילו להפסד של 395 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות, לעומת רווח של 119 מיליון שקל במחצית המקבילה.
בשנים האחרונות פועלת ג'י סיטי לממש נכסים שונים שאינם חלק מנכסי הליבה שלה בניסיון לצמצם את היקף החובות שצברה, ומקיימת מגעים למכירת נכסים שונים שהיא מחזיקה בארצות הברית, אירופה וברזיל. נכון לסוף יוני החזיקה ביתרות נזילות של 3.9 מיליארד שקל ובנכסים לא משועבדים בשווי של 9.1 מיליארד שקל.
בשבועות האחרונים רכש כצמן בעצמו מניות ואג"ח של ג'י סיטי ושל נורסטאר, כשנורסטאר ביצעה אף היא מספר רכישות של איגרות החוב שלה.
ג'י סיטי עוסקת בתחום הנדל"ן המניב בתחומי מסחר, מגורים ומשרדים, ומחזיקה ב־101 נכסים מניבים, מרביתם באירופה באמצעות חברות הבת G Europe וסיטיקון, והשאר בישראל, בצפון אמריקה ובברזיל. שווי הנדל"ן להשקעה והנדל"ן להשקעה בפיתוח שלה הגיע בסוף יוני 2022 ל־33 מיליארד שקל. ההון העצמי שלה התייצב בסוף המחצית על 6 מיליארד שקל, לעומת 5.3 מיליארד בסוף שנת 2021. נורסטאר מחזיקה, כאמור, ב־52% ממניות ג'י סיטי, וללא פעילות משל עצמה. ההון העצמי שלה בסוף המחצית הראשונה הגיע ל־2.3 מיליארד שקל.
בינואר השנה החלה ישראל קנדה, בשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בניסיון השתלטות על נורסטאר, והיא מחזיקה כיום ב־22% מהמניות, שמחצית מהן רכשה מידי כצמן עצמו. אך ב־24 במאי, בעקבות המצב בשווקים, השהתה את הניסיון. סך הכל השקיעו רוזן וטוכמאייר 323 מיליון שקל ברכישת המניות, אך השקעתם ספגה מכה מהנפילה בשער המניה וכיום שווי מניות נורסטאר שברשותם מגיע ל־148 מיליון שקל בלבד. מניית ישראל קנדה ירדה היום ב־7%.