ראיוןאלטשולר על ההימור הסיני הכושל: "לא סיפקנו את הסחורה"
ראיון
אלטשולר על ההימור הסיני הכושל: "לא סיפקנו את הסחורה"
גילעד אלטשולר, המנכ"ל–המשותף ומייסד אלטשולר שחם, ממשיך להאמין בהשקעה בסין, אף שהיא הובילה את קרן ההשתלמות של בית ההשקעות לתשואות חסר וגרמה לה לגרד את תחתית הטבלה. הוא סבור שהעלאת הריבית קרובה, ומזהה ניחוח בועה בחלק מההנפקות של ענף הטכנולוגיה
קופות הגמל של אלטשולר שחם ממוקמות השנה בתחתית טבלת התשואות. בית ההשקעות הגדול בישראל, שהיה סמל לחשיבה מחוץ לקופסה, לא מצליח לקלוע למטרה, וההימור הגדול על השוק הסיני מתפוצץ לו בפנים. את ספטמבר מסיימת קרן ההשתלמות של החברה בירידה של 1.64%, והקרן המנייתית, שחשיפתה לשוק המניות בסין אף יותר גדולה, צנחה ב־3.5% בחודש שעבר.
"כשההשקעה הניבה תשואת יתר אף אחד לא שאל שאלות"
למרות הקשיים, גילעד אלטשולר, מנכ"ל־משותף ומייסד אלטשולר שחם, עדיין מאמין בפוזיציה. בראיון ל"כלכליסט" הוא מסביר כי בית ההשקעות מודע לשונות ההשקפה שלו לעומת המתחרים בישראל, אך מאמין שהקערה עוד תתהפך על פיה.
ההחלטה להשקיע בסין עברה דרכך?
"בוודאי שעברה. אנחנו הרבה שנים בשוק הסיני. כשההשקעה הניבה תשואות יתר אף אחד לא שאל שאלות. היום החולשה בשוק הזה גורמת להתעניינות ולשאלות. בחודש האחרון ערכנו כמה דיונים מרתוניים בנושא — והחלטנו שאנחנו נשארים עם ההשקעה בסין".
ההשקעה הביאה את הקופות שלכם להציג תשואת חסר, שגורמת גם לעזיבת לקוחות בקצב שטרם חוויתם.
"זו לא בשורה טובה שאני שמח איתה. למי שהצטרף לקרן שלנו בשנה־שנתיים האחרונות לא סיפקנו את הסחורה. בתקופות מסוימות ההיגיון עובד פחות טוב. ב־30 השנים האחרונות ידעו בבית ההשקעות לספק תשואות עודפות, ומנהלי ההשקעות עדיין משקיעים באותה אסטרטגיית השקעות, לכן החולשה לא תימשך לנצח. חולשה בתשואות מתרחשת אחת לכמה תקופות. בעבר זה היה פחות מתוקשר, בגלל שפחות ענייננו את התקשורת והציבור, אבל גם בעבר היו לנו שנים פחות טובות, לצד שנים מצוינות".
ההשקעה בסין מחלישה אתכם גם בטווח הארוך. לאחר שקרן ההשתלמות שלכם הובילה במשך שנים ארוכות את טבלת התשואות לטווח של שלוש שנים, היום אתם ממוקמים בשליש התחתון שלה בטווח זה.
"אולי אנחנו חלשים ב־3 שנים, אבל בטווח של 10 שנים התוצאות הרבה יותר טובות. זמן החיסכון בקרן השתלמות הוא הרבה יותר ארוך מ־3 שנים, לכן כדאי למדוד את ההשקעות בטווח ארוך יותר".
אלטשולר שחם נחשב לגוף שמתחשב מאוד בהשלכות השקעותיו על איכות הסביבה והחברה. איך מסתדרת עם זה השקעה בסין, שאינה מצטיינת בשמירה על זכויות אזרח?
"זו שאלה טובה. עד עתה התמקדנו יותר בנזק הסביבתי ופחות בהיבט של זכויות העובדים, שסין לא מקבלת בו ציונים גבוהים. הממשל הסיני מודע לכך ופועל בנדון. אני מאמין שכמו שהם שיפרו את היחס לסביבה, הם ישנו את היחס גם לזה. יש היגיון במשילות בסין, אם כי ברור שאנחנו לא מרוצים מהממשל, והיינו מעדיפים אחר. בכל אופן, בוא נגיד שהם הרבה יותר מתקדמים מאיתנו (ישראל)".
אנחנו לקראת העלאת ריבית?
"יהיו עליות ריבית בעתיד הקרוב, ויש סיכוי סביר שנראה את ההעלאה מוקדם מהצפוי. בדעה זו אני לא שונה מאחרים. הריבית תועלה בעיקר בשל העלייה בשיעורי האינפלציה. כולם רואים מה קורה בארה"ב מבחינת רמת המחירים, וגם פה מתפתחת אינפלציה, אך היא שונה במעט מזו שבארה"ב".
בעבר אמרת שהשווקים התמכרו לכסף הזול של הבנקים המרכזיים, וכי העלאת ריבית עלולה לפגוע בשוק המניות. איך זה מסתדר עם החשיפה הגבוהה של קופות אלטשולר שחם למניות?
"אני עדיין חושב שהשווקים מכורים, אבל אי אפשר להגיד שהכסף יהיה יקר. זה לא שהריבית תעלה ל־6%. היא יכולה להיות 3%, והשוק יצטרך את התיקון שלו לשווי משקל חדש. בנוסף, היציאה מהקורונה יכולה להביא להקטנת האינפלציה. התקיעות בנמלים ובשרשראות האספקה הן תוצאה ישירה של הקורונה, והיא כיום בשלבי גסיסה, לפחות בעולם המערבי. לכן הבעיות שהמגפה גרמה יחלפו, ויעזרו, בין היתר, גם להשתלט על האינפלציה".
"התקיעות בנמלים ובשרשראות האספקה הן תוצאה ישירה מהקורונה, והיא בשלבי גסיסה, לפחות בעולם המערבי. הבעיות שהמגפה גרמה יחלפו, ויסייעו להשתלט על האינפלציה"
אחרי שנה וחצי של עליות חדות בשווקים, לדעתך כדאי עדיין לשמור על חשיפה גבוהה למניות?
"כשמודדים את התשואות לאורך שנים, המניות הן עדיין המנצחות הגדולות. כמובן שיש משמעות לטיימינג, מתי אתה נכנס לשוק המניות ומתי אתה יוצא ממנו, אבל הטיימינג משמעותי יותר עבור מי שמשקיע חודש בחודשו. מי שהשקיע לאורך השנים ניצח בעזרת מניות. מי שחושב שעדיף להשקיע רק בתקופות גאות, יש סיכוי שירוויח פחות. בריביות הנוכחיות השוק עדיין מעניין. אני לא יכול להגיד שהוא יעלה באותם קצבים כשראינו עד כה השנה, וכשאני שואל את עצמי אם יש ניחוח בועה — אני מוצא היגיון במחירים ולכן לא מקטין עדיין אחזקות".
היכן אתה מבחין בסימנים לבועה?
"בהנפקות מסוימות בארה"ב, בעיקר בתחום הטכנולוגיה. גם חלק מהסטארט־אפים נסחרים בשווי גבוה מאוד, ויצטרכו להצדיק את השווי בעתיד. זה לא יהיה פשוט, במיוחד כשמדובר בחברות שעדיין לא מוכרות או מרוויחות. אבל, אל תבין אותי לא נכון, יכול להיות שבקרב אותן חברות מסתתרת הגוגל או המיקרוסופט הבאה, אבל בהשקעה ממוצעת של כל החברות הללו, התוחלת היא שלילית".
מקים תאגיד עם נופר, לאחר שאמר שמניות הענף ב"הייפ"
בשבוע שעבר נודע כי נופר אנרגיה תקים עם אלטשולר שחם תאגיד משותף, שישקיע כ־530 מיליון שקל במיזמי אנרגיה מתחדשת. נופר תחזיק ב־62% מהתאגיד ותשקיע בו 330 מיליון שקל, ואלטשולר שחם ישקיע 200 מיליון שקל ויחזיק ב־38%. מדובר בעסקה שנוגדת, במובן מסוים, הצהרה קודמת של גילעד אלטשולר, על כך שמניות האנרגיה הירוקה מתומחרות ב"הייפ", כלומר מעל לשווי הכלכלי שלהן.
אלטשולר מסביר את החבירה לנופר בכך שמדובר בעסקה מורכבת של מניות, ומציין כי שיתופי הפעולה העתידיים איתה צפויים להגדיל את כדאיות ההשקעה. על פי דיווח של נופר לבורסה, החברה נמצאת במשא ומתן מתקדם להקמת כמה מיזמי אגירה באמצעות סוללות בברטניה בהיקף של 500 מגה־ואט, בנוסף לאישור להקמת תאגיד משותף, שיעסוק בייזום, פיתוח ואחזקה של מערכות סולאריות ורוח בהספק של עד 1,000 מגה־ואט בפולין. ככל הנראה, אלטשולר שחם ישולב בפרויקטים אלה ככל שיתממשו.