סגור

התפוצצה עסקת מכירת השדה הסולארי באשלים

נופר אנרג'י נסוגה מרכישת תחנת הכח התרמו-סולארית שבנגב מקרן נוי; בעסקה דובר על תמורה של 580 מיליון שקל לקרן, בתוספת חוב שהוערך ב-2 מיליארד שקל; אך בנופר העריכו שלא יוכלו להשיא תשואה גבוהה יותר ממה שהוערך עד כה (8.5%)

התפוצצה עסקת אשלים בנגב. גם לאחר שצירפה במפתיע את בית ההשקעות אלטשולר שחם ב-21 ביולי, החליטה נופר אנרג'י לסגת מהעסקה לרכישת השדה הסולארי שממוקם דרומית לבאר שבע. מדובר בעסקה לרכישת תחנת כח תרמו-סולארית באשלים שבנגב מקרן נוי, תמורת 580 מיליון שקל, בתוספת חוב שהוערך ב-2 מיליארד שקל.


בנופר ספגו ביקורת עזה בקרב הגופים המוסדיים על העסקה, כשדווחה לראשונה ב-11 ביולי, ועשרה ימים לאחר מכן הכניסו את בית ההשקעות אלטשולר-שחם כשותף בעסקה. אולם במהלך השבועות שחלפו מאז בחנו ביחד הצדדים את העסקה, ולבסוף החליטו לסגת ממנה, לאחר שבנופר העריכו שלא יוכלו להשיא תשואה גבוהה יותר ממה שהוערך (8.5%) עד כה.

1 צפייה בגלריה
תחנת הכוח הסולארית ב אשלים
תחנת הכוח הסולארית ב אשלים
תחנת הכוח הסולארית באשלים
(חיים הורנשטיין)

מבנה העסקה החדש אמור היה להיות בחלוקה של 55% מבעלות על השדה הסולארי לנופר והיתרה לאלטשולר שחם. התוצאות הכספיות של השדה באשלים, שנקרא מגלים, מלמדות על הכנסות של 127.9 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה ו-FFO של 58.8 מיליון שקל. את 2020 סיים השדה עם הכנסות של 241.1 מיליון שקל ו-FFO של 91.5 מיליון שקל.
עלות ההקמה של תחנת הכוח מגלים היתה 2.7 מיליארד שקל. בשנת 2020 ייצרה התחנה 246.4 מגה־ואט חשמל, ובמחצית הראשונה של השנה הנוכחית 145.7 מגה־ואט. יצויין כי לא מדובר באחד הפרויקטים ה"חלקים" מבחינה תפעולית שכן מאז 2019 עד אפריל השנה עבדה התחנה באופן חלקי בשל סדרה של ליקויים שתוקנו.
בנופר קיוו באמצעות הניסיון הרב שלהם להשביח עסקאות, ובמיוחד פרויקטים בתחום האנרגיה המתחדשת, שיוכלו לנצל ולטייב את המתקן של אשלים כך שיצליחו להגדיל במידה משמעותית את התפוקה שלו, להוריד את עלויות התחזוקה, ולבסוף לעקוף את התשואה המדוברת שהעריכו שישיגו. אך לאחר מספר שבועות הבינו שמדובר בעסק יקר ומורכב מדי.
העסקה נולדה בחטא מבחינת הגופים המוסדיים, בשל רכיב אחר שלה. נופר אנרג'י ניהלה את המגעים לרכישת המתקן הסולארי מדי קרן נוי, שהיא גם אחת מבעלי המניות הבולטים בנופר אנרג'י (19.84%). לצורך הכנת העסקה פנתה נופר לרשות ני"ע וניהלה מגעים במשך שבועות שתכליתם לאפשר את אישור העסקה בדרך שלא תהיה עסקת בעלי עניין, מה שהוביל לעיקר זעמם של המוסדיים.

אשלים: סיפור ארוך שנים של מיזם יקר וכושל
פרויקט מגלים הוא חלק מפרויקט שכלל שתי תחנת כח ירוקות באשלים. המיזם מהווה סאגה ארוכה ויקרה לציבור, שכבר ייקרה בעבר ב-2% את תעריף החשמל, כפי שנחשף באפריל 2019 בכלכליסט. תחנה אחת במיזם, זו שאמורה הייתה להירכש על ידי נופר אנרג'י, הוקמה על ידי קונסורציום שכללה את ברייטסורס, קרן נוי וג'נרל אלקטריק. התחנה השנייה הוקמה על ידי שיכון ובינוי, קרן נוי ו-TSK הספרדית.
הפרויקט אושר בממשלה ב-2007 ושנה לאחר מכן פורסם המכרז המקדים. רק ב-2015 בוצעה סגירה פיננסית והקמת המיזם יצאה לדרך. אך אחד השותפים בפרויקט (השותף של שיכון ובינוי) פשט את הרגל והוחלף. שר האוצר דאז, משה כחלון, למד שאם יבוטל הפרויקט משמעותו תשלום פיצוי לשיכון ובינוי, אז בשליטת שרי אריסון, בסכום של 2.5 מיליארד שקל, וכך הוחלט שלא למנוע את הפרויקט.
מדובר בפרויקט ל-28 שנים עם הסכם BOT (בנה, הפעל, מסור) מול המדינה, שתעריפי החשמל שנקבעו בו יקרים במונחים של היום – עלות של 85 אגורות לקוט"ש, מול 17.5 אגורות במכרזי הפאנלים הסולאריים האחרונים.
הקמת פרויקט אשלים הושלמה ב-2019. תחנת הכח מגלים, היא תחנה תרמו-סולארית שפועלת באמצעות "מגדל שמש" שבראשו דוד, כשסביבו שדה של מראות שמכוונות לאותו הדוד. השמש, באמצעות 50 אלף מראות (מכונות הליוליסטים) שנעות בצורה מבוקרת יחד עם תנועתה, מחממת את הדוד ומייצרת קיטור.