המוסדיים עתידים להתנגד להמשך כהונת האחים נתנאל כיו"ר ומנכ"ל נתנאל גרופ
המוסדיים עתידים להתנגד להמשך כהונת האחים נתנאל כיו"ר ומנכ"ל נתנאל גרופ
בעלי השליטה אריה ודני נתנאל מבקשים להמשיך לכהן כיו"ר וכמנכ"ל חברת הנדל"ן, אך יתקשו להשיג רוב לכך באספת בעלי המניות שתכונס בראשון; לכלכליסט נודע שחברת הייעוץ עמדה המליצה לגופים המוסדיים המחזיקים במניות החברה להתנגד להצעה
הגופים המוסדיים שמחזיקים במניות חברת הנדל"ן נתנאל גרופ צפויים להתנגד לאישור מחדש של כהונת בעלי השליטה כיו"ר ומנכ"ל.
ביום ראשון תכונס אספת בעלי המניות של נתנאל גרופ על מנת להצביע על מינויים של שני בעלי השליטה, האחים אריה ודני נתנאל, לתפקידי יו"ר ומנכ"ל החברה.
אף שכהונתם של השניים בתפקידים אלה אינה חדשה ואושרה על ידי אספת בעלי המניות של נתנאל גרופ ב-2019 ושוב ב-2022, נראה כי כוונותיהם הנוכחיות ייתקלו במכשול.
לכלכליסט נודע שחברת הייעוץ עמדה, המייעצת לגופים המוסדיים שמחזיקים במניית החברה, המליצה להם להתנגד להצעה. הגופים המוסדיים הגדולים שמחזיקים במניה הם קרנות הנאמנות של אלטשולר שחם (3.5%) – שהתנגדו כבר ב-2022 למינויים של שני האחים כיו"ר וכמנכ"ל, ולצידן קופות הגמל של ילין לפידות (3.3%). מוסדיים בולטים נוספים הן קרנות הנאמנות של איילים, מגדל, הראל ומיטב.
התנגדות נסמכת על העיקרון שנקבע בחוק החברות לפיו נדרשת הפרדה בין היו"ר למנכ"ל. כשזו נועדה ליצור חיץ בין הגורם שקובע את מדיניותה של החברה ומפקח על אופן היישום שלה - שהוא הדירקטוריון ובראשו היו"ר, ובין הגורם שאחראי על יישום המדיניות שהוא המנכ"ל. ההפרדה כוללת גם את כהונת קרובו של המנכ"ל כיו"ר, מתוך ההבנה כי הקירבה המשפחתית פוגעת בחיץ הדרוש.
החוק מאפשר חריגה מכך לתקופות קצובות, בהתאם לאישורה של אספת בעלי המניות, וברוב מקרב בעלי מניות המיעוט בחברה.
באוגוסט 2022, אז הצביעה האספה בפעם האחרונה על מינויים של שני האחים נתנאל כיו"ר וכמנכ"ל, ההחלטה אושרה ברוב של 54% מבעלי מניות המיעוט, כשמרבית המוסדיים תמכו בכך. אולם כעת נראה כי רובם יתנגדו.
האחים נתנאל מחזיקים כיום ב-63% ממניות החברה וחלקם של המוסדיים מגיע במצטבר לכ-15%, כש-22% הנוספים מפוזרים בידי מחזיקים מהציבור. כך שלמרות שהצבעתם של האחים לא תיחשב במניין הקולות המכריעים, אם יגייסו מספיק תומכים מבין בעלי המניות מהציבור הם יוכלו לזכות ברוב לאישור ההחלטה.
אולם, בעוד המוסדיים מחויבים להשתתף בהצבעות, בשתי ההצבעות האחרונות שנוהלו באספה רק מעטים מבעלי המניות מהציבור עשו כן. בהצבעה על אישור כהונת האחים באוגוסט 2022 השתתפו בעלי מניות מהציבור רק בשיעור אחזקות של 3%. לפיכך, אם שיעורי ההצבעה של בעלי המניות מהציבור יוותרו דומים, מינויים של האחים לכהונת היו"ר והמנכ"ל יתקל בקשיים.
במקרה דומה בתחילת השנה התנגדו בעלי מניות המיעוט בחברת הבנייה צרפתי ובניו למינויים של שני המנכ"לים המשותפים רפי ומשה צרפתי, במקביל למינוי אביהם צבי צרפתי ליו"ר החברה. בסופו של דבר מינתה החברה יו"ר שאינו מבני המשפחה. גם בשופרסל ביקשו האחים יוסי ושלומי אמיר שהפכו לבעלי השליטה בפועל למנות עצמם לתפקידי היו"ר והמנכ"ל אך נאלצו לסגת מכך על רקע התנגדותה של רשות ני"ע, ושניהם מכהנים במקום זאת כמנכ"לים משותפים.