סינוורלד מבקשת מבית המשפט בארצות הברית הגנה מפני נושים
סינוורלד מבקשת מבית המשפט בארצות הברית הגנה מפני נושים
רשת בתי הקולנוע של האחים מוקי וישראל גרידינגר, שנקלעה לחובות של 5 מיליארד דולר, מבקשת עתה לעצור כל פעילות של גבייה מולה עד הגשת הסדר חובות ותהליך הבראה; הנושים, ובראשם קרן בלקסטון, מוכנים להזרים לחברה 1.9 מיליארד דולר ועשויים לקבל את כל מניותיה
סינוורלד, רשת בתי הקולנוע השנייה בגודלה בעולם, הגישה לפנות בוקר (ד') בקשה להגנה מפני נושים (צ'פטר 11). היא מבקשת את הגנת בית המשפט מפני בקשות פירוק צפויות ולעצור כל פעילות של גביית חובות, עד להגשת הסדר חוב ותהליך הבראה. מניית סינוורלד קפצה היום ב-9.9% בעקבות ההודעה שפיזרה את הערפל סביב החברה. ההודעה מציינת כי בעלי המניות ידוללו משמעותית כנראה במהלך, אבל לא סותמת את הגולל על האפשרות שיישארו עם אחזקה מסוימת בחברה.
סינוורלד מצויה בשליטת האחים מוקי וישראל גרידינגר (20%), והגיעה לחובות של 5 מיליארד דולר. החברה מודה למעשה בעצם הבקשה כי אינה מסוגלת לעמוד בהחזר חובותיה ומבקשת להגיע להסדר הבראה.
ההליך צפוי להימשך 6-4 חודשים, ובסיומו עשויים לקבל נושי החברה כמעט את כל מניותיה וייתכן שאת כולן. הנושה המהותית של החברה והגדולה ביותר היא קרן ההשקעות בלקסטון.
הנושים מוכנים בצעד חריג להזרים לחברה 1.9 מיליארד דולר, שמהם ישמשו מיליארד דולר לפירעון חובות לטווח קצר ו-900 מיליון דולר לפעילות השוטפת של החברה.
הנושים הלא מובטחים ובעלי המניות הנוכחיים יישארו בלי מניות או יכולת החזר של החוב, אבל במקרים מסוימים של צ'פטר 11 אישרו השופטים לגורמים כאלה להישאר עם אחזקה של מניות בודדות.
למעשה גם האחים גרידינגר יאבדו את מניותיהם, אולם בסיום ההליך הם צפויים לקבל במסגרת ההסכם עם הנושים חבילת אופציות גדולה. הנושים מעוניינים שהאחים ימשיכו לנהל את החברה, מוקי כמנכ"ל וישראל כסמנכ"ל כספים.
היתרון מבחינת סינוורלד בתהליך הוא היכולת שתקבל לבטל הסכמי שכירות של קומפלקסים לא רווחיים שלה או לנסות לקבל הנחה במסגרת חוזים חדשים. החברה מפעילה 9,500 אולמות קולנוע בעשר מדינות, כולל בארצות הברית, בבריטניה ובמרכז אירופה. הרשת הצליחה להיחלץ מפשיטת רגל במגפת הקורונה לאחר שהנושים הזרימו לה הלוואות של 1.4 מיליארד דולר, כפי שנטען בבקשה, אבל אי עמידה בתחזית המבקרים ב-2022 הביאה לקריסתה ולפנייתה לבית המשפט.
יתרון נוסף מבחינת החברה הוא בקרב שלה מול סינופלקס הקנדית, אותה רכשה לפני מגפת הקורונה ב-1.65 מיליארד דולר וביטלה את הרכישה בעקבות מגפת הקורונה. סינוורלד נקנסה על ידי בית המשפט הקנדי בפיצויים של 1.2 מיליארד דולר קנדי (כ-850 מיליון דולר אמריקאי) לסינופלקס. עם סיום ההליך המשפטי של הסדר ההבראה סינופלקס תיאלץ לוותר על כל הסכום כמעט, היות שהיא נכנסת לרשימת הנושים הלא מובטחים. למעשה זו הסיבה המרכזית, יחד עם חוזי השכירות שלה, לכך שסינוורלד יצאה לתהליך ממנו החברה מקווה לצאת חזקה יותר בעקבות הזרמת ההון מנושיה.
הפעילות של הרשת באירופה וישראל תעבור גם היא לידי הנושים, אולם תוחרג מההסדר ותמשיך לפעול מול הספקים והלקוחות כרגיל.
החברה ציינה כי מניותיה ימשיכו להיסחר בבורסת לונדון במהלך תקופת הדיון בבקשה, שצפויה להסתיים ברבעון הראשון של 2023.
מוקי גרידינגר אמר בהודעת החברה: "יש לנו צוות מדהים המתמקד בפיתוח העסק שלנו כך שיצליח במהלך הקאמבק של תעשיית הקולנוע. המגפה היתה תקופה קשה עבור החברה, עם סגירה כפויה של בתי קולנוע והפרעה עצומה ללוחות הזמנים של הסרטים שהובילו אותנו לנקודה זו. התהליך האחרון הזה הוא חלק מהמאמצים המתמשכים שלנו לחזק את מצבנו הפיננסי, והוא נעשה במטרה של ביטול מינוף שייצור מבנה הון עמיד יותר ועסק יעיל יותר.
"זה יאפשר לנו להמשיך ולבצע את האסטרטגיה שלנו לדמיין מחדש את חוויות הקולנוע הסוחפות ביותר עבור האורחים שלנו באמצעות פורמטי המסך העדכניים והמתקדמים ביותר ושיפורים באולמות הקולנוע שלנו. המטרה שלנו נותרה להאיץ עוד יותר את האסטרטגיה שלנו כדי שנוכל להצמיח את מקומנו כמקום הטוב ביותר לצפייה בסרט".
הרשת, שהוקמה בידי משפחת גרידינגר מחיפה, מובלת על ידי מוקי גרידינגר, נכדו של המייסד משה גרידינגר. ב־1997 פרץ גרידינגר את גבולות ישראל והתרחב למזרח אירופה, תחילה בהונגריה ואז בפולין, רומניה וצ'כיה, שם הקים בתי קולנוע עם יותר מ-15 מסכים תחת המותג סינמה סיטי אינטרנשיונל.
ב־2018 רכשה סינוורלד את רשת ריגל האמריקאית ב-3.6 מיליארד דולר, עסקת ענק שהפכה את סינוורלד לרשת הקולנוע השנייה בגודלה בעולם. בתחילת 2020 ניסה כאמור גרידינגר לקנות את סינופלקס - מהלך שהיה הופך את סינוורלד לרשת הגדולה בעולם, אולם המהלך לא צלח.