סגור
ועידת התחזיות 2023 פאנל השקעות וניהול בעולם משתנה קרן כהן חזון יו"ר ומנכ"לית תורפז תעשיות
קרן כהן חזון יו"ר ומנכ"לית תורפז (צילום: גדי קבלו)

יו"ר ומנכ"לית תורפז: "למדינה יש אג'נדה שאני לא מבינה וזה חלק מהבעיה"

קיצוץ תקציבי עקב המלחמה במכון וולקני, שאמון על פיתוח זנים עתידיים, מאלץ את קבוצת תמציות הטעם והריח לחפש מקורות אספקה חלופיים; "אין בכוונת המדינה להשקיע בפיתוח החקלאות בישראל, מי שסבר שיקבל ממנה תמיכה בתחום הזה טעה", אמרה לכלכליסט קרן כהן חזון; דבריה נאמרים דווקא ברקע דוחות שיא של תורפז ברבעון הראשון

קבוצת תמציות הטעם והריח תורפז תעשיות מחפשת מקורות אספקה חלופיים של חומרי גלם בתחום התבלינים בעקבות צמצום שטחי הגידול החקלאיים בארץ, על רקע הימשכות המלחמה בדרום ובצפון. בקבוצה אומרים כי מצב זה מוביל לעליית מחירי הגידולים החקלאיים הישראליים, באופן שעלול להשפיע על פעילות חברת SDA מקיבוץ שדה אליהו שרכשה באוגוסט 2021 תמורת 7.5 מיליון דולר ומתמחה בעיבוד ובייצור של תערובות תבלינים.
בקבוצה אומרים כי שיקול נוסף שהוביל אותה לחפש מקורות אספקה חלופיים בתחום הוא קיצוץ תקציבי במשרד החקלאות ובכון וולקני, שאמון על פיתוח זנים עתידיים. בעקבות המלחמה משרד האוצר קיצץ ב-12% את תקציב משרד החקלאות ובאופן שהוביל לקיצוץ של 66 מיליון שקל, שמהווים 21% מתקציב מכון וולקני.
"קיצוצים כאלה הם הסמן לכך שאין בכוונת המדינה להשקיע בפיתוח החקלאות בישראל כך שמה שהיה עד כה הוא גם מה שיהיה ומי שסבר שיקבל ממנה תמיכה בתחום הזה - טעה", אמרה לכלכליסט יו"ר ומנכ"לית תורפז קרן כהן חזון.
היא הוסיפה כי "מכון וולקני עוסק בפיתוח של זנים ופתרונות חקלאיים לשנים הבאות והמשמעות של הקיצוץ בתקציבו היא שלא יפותחו כאן זנים חדשים. מבחינת המדינה זה לא טוב ומבחינתי, עלי לחפש חלופות. אנחנו חברה גלובלית, יש פתרונות במקומות אחרים וככל שהתנאים בישראל נהיים פחות אטרקטיביים נצטרך להסיט פעילויות למקומות אחרים, ואני אומרת את זה בעצב. התעשייה מזמנת למדינה יתרונות רבים, מהגדלת מקורות התעסוקה והמיסוי ועוד ערכים רבים, אך למדינה יש אג'נדה שאני לא מבינה מהי וזה חלק מהבעיה".
דבריה של כהן חזון נאמרים על רקע דוחות שיא של תורפז לרבעון הראשון של השנה שבמהלכו מכירותיה זינקו בכ-26% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכמו בכ-39 מיליון דולר. ברבעון הראשון היא הציגה צמיחה דו-ספרתית לעומת הרבעון המקביל ב-2023. בשלושת החודשים הראשונים של השנה הרווח הגולמי שלה גדל ב-22% והסתכם ב-14.4 מיליון דולר, הרווח התפעולי זינק ב-31% ל-5.5 מיליון דולר והרווח הנקי הסתכם בכ-3.3 מיליון דולר אחרי עלייה של 10% מאז הרבעון המקביל.
את עיקר מכירותיה ברבעון הוביל מגזר הטעמים, שצמח ביותר מכ-52% לעומת הרבעון המקביל. הכנסותיה מתחום הריחות גדלו ב-11% על רקע גידול במכירות באירופה, המזרח התיכון ואפריקה.
הכנסות תורפז בתחום חומרי הגלם הייחודיים רשמו ברבעון קיטון אורגני של כ-16.5% לעומת הרבעון המקביל, בעקבות מגמה של הקטנת מלאים בקרב לקוחותיה בתחום זה והתחרות הגוברת בו. לדברי כהן חזון, תורפז פועלת לשינוי תמהיל המוצרים שלה בתחום, תוך התמקדות בהכנסת מוצרי הדרים וכימיקלים ארומטיים לשימוש בתעשיות הטעם והריח וכבר החלה בהרצה של קווי ייצור חדשים שהקימה.
מתחילת השנה תורפז הוסיפה לצבר החברות שלה את חברת חומרי המזון והמשקאות הדרום אפריקאית Sunspray ובתמורה לשליטה בה (55%) שילמה כ-14 מיליון דולר, ואת Clarys & Willich, חברה בלגית-גרמנית שרכשה בכ-48 מיליון דולר שנחשבת לרכישה בהיקף הכספי הגדול ביותר שעשתה מאז שנוסדה. Clarys & Willich מתמחה בתחום הטעמים המתובלים (Savory) ובפתרונות בתחום חומרי הגלם לאפייה.
עם השלמת רכישתה, בסוף מרץ האחרון, הפורטפוליו של תורפז עומד על 17 חברות בארץ ובעולם וכ-10 מהן התווספו לה מאז הונפקה בבורסה בתל אביב לפני שלוש שנים, עם גיוס של 208 מיליון שקל ולפי שווי של 883 מיליון שקל אחרי הכסף. כיום היא נסחרת לפי שווי של כמעט 1.7 מיליארד שקל ובאחרונה נכנסה למדד ת"א 125.
חרף אווירת העוינות כלפי ישראל בעולם בעקבות המלחמה בעזה, בעלת השליטה בתורפז כהן חזון אומרת כי "אני מתרשמת שבעולם יודעים לעשות הפרדה בין עסקים לבין פוליטיקה. אני מגיעה למקומות רבים במסגרת פעילות הקבוצה ובמסגרת המהלכים להרחבתה ובכל מקום מקבלים אותנו בהערכה ובסבר פנים יפות. לא היה מקרה שבו אמרו לנו שלא רוצים לעשות איתנו עסקים בגלל שאנחנו ישראלים", אמרה.