סגור

פרשנות
שווי מגוחך? החיסון השלישי נותן בוסט גם למניות חברות החיסונים

מבצע החיסון השלישי בישראל מעורר את עניין המשקיעים, שמצפים שההזמנות לחיסונים יימשכו לתוך 2022. אמנם אתמול מניות יצרניות החיסונים איבדו גובה בוול סטריט לאחר שהמשקיעים נבהלו מהשווי העצום של החברות - אך בינתיים פייזר, ביונטק ומודרנה שוות כבר כמעט חצי טריליון דולר ביחד

ישראל מעולם לא היתה חשובה יותר למשקיעים בוול סטריט, בעיקר לאלה המתמחים במניות בתחום הרפואה. בעוד בישראל הקשישים נוהרים לקבלת מנת חיסון שלישית והממשלה מתחבטת אם להרחיב את חלוקת הבוסטרים לגילאים נוספים, האנליסטים בוול סטריט כבר מתרגמים את ההתרחשויות לאקסלים של הכנסות ורווחים עבור יצרניות החיסונים.


תחילת מבצע מתן מנת הבוסטר לקשישים בארץ הקפיץ את מניות מודרנה, ביונטק ופייזר לרמות שיא היסטוריות. מודרנה, סטארט־אפ עלום שם ונטול הכנסות עד לפני שנה וחצי, כבר נגעה בשווי שוק של 200 מיליארד דולר ועקפה את מרק, אחת מיצרניות התרופות הגדולות והוותיקות בעולם, שקיימת ומשגשגת כבר 130 שנה. גם מי שיגיד כי זה קורה דווקא בגלל שמרק ותיקה ומיושנת, מוזמן לבחון את שוויה של אמג'ן, מחברות הביוטכנולוגיה הראשונות והחשובות בעולם, שנותרה הרחק מאחורי מודרנה עם שווי של 130 מיליארד דולר בלבד.

2 צפייה בגלריה
חיסון קורונה פייזר 13.12.20
חיסון קורונה פייזר 13.12.20
חיסון לקורונה של פייזר
(צילום: גטי אימג'ס)

למעשה, שוויה של מודרנה כבר לא רחוק כל כך משוויה של פייזר עצמה - אמנם אתמול כבר שתי המניות התממשו קצת, אבל פייזר נסחרה ב-262 מיליארד דולר ומודרנה ב־180 מיליארד דולר. פער זה של 100 מיליארד דולר אמור לכאורה לגלם את כל יתר התרופות והחיסונים שמשווקת פייזר בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים רבים. החגיגה לא פסחה גם על ביונטק, הסטארט־אפ הגרמני שפיתח את החיסון שפייזר משווקת, וגם הוא שווה כעת 90 מיליארד דולר, לאחר שנפל מהשיא שנרשם שלשום בשלוש המניות.
אתמול כאמור, במסחר בניו יורק מניות יצרניות החיסונים איבדו גובה לאחר שהמשקעים נבהלו מהשווי והפילו אותן. מניית מודרנה ירדה ב-16%, פייזר איבדה 4% וביונטק צללה ב-14%.
באופן מפתיע או אולי לא במיוחד, המקרה של מודרנה וביונטק ממחיש פעם נוספת כמה משקיעי המומנטום אוהבים להתמקד במניות של שחקניות ממוקדות, כלומר חברות עם מגוון לא רחב של מוצרים, שקל לתמחר את מה שהן עושות. לראיה, גם לאחר הירידות אתמול, מניית מודרנה זינקה ב־340% מתחילת השנה ומניית ביונטק קפצה ביותר מ־400% בשמונת החודשים האחרונים. פייזר לעומת זאת נאלצה להסתפק בתשואה חיובית של 28% "בלבד" בתקופה זו.
בכל מקרה, העליות החדות במניית מודרנה בשנה האחרונה מגמדות את הביקורת הקולנית שהושמעה לפני שנה כלפי בכירי החברה, ובהם גם טל זקס הישראלי שפרש באחרונה מתפקיד המדען הראשי שלה, על מכירת מניות "בשיא". באותה עת נסחרה מודרנה סביב שווי של 50 מיליארד דולר לאחר זינוק חד שבא בעקבות התקדמות בפיתוח חיסון בטכנולוגיה החדשנית, שמבוססת על החדרת שליח RNA שגורם לגוף לייצר בעצמו את הווירוס והנוגדנים ולא מחדיר ישירות את הנגיף לגוף, כמו בחיסוני הדור הישן.

2 צפייה בגלריה
וול סטריט
וול סטריט
מניות מודרנה וביונטק מזנקות במאות אחוזים השנה, בעוד פייזר עולה "רק" ב-28%
(AP)

כבר באותה עת חשבו רבים כי שווי החברה מנופח, וגם כעת, כאשר השווי קפץ כמעט פי ארבעה יש לא מעט בנקי השקעות, ובראשם גולדמן סאקס ובנק אוף אמריקה בכבודם ובעצמם, שזועקים כי שוויה של מודרנה בבורסה מגוחך ולא ניתן להצדקה על ידי נתונים כלכליים.
ישראל והחלטתה החלוצית לצאת לסבב התחסנות שלישי הם כמובן רק יריית הפתיחה לקראת הציפייה בשווקים להחלטות דומות שיתקבלו במדינות נוספות, בראש ובראשונה בארה"ב.
העיתוי המושלם של המבצע
חלק מהאנליסטים סבורים כי ה־CDC האמריקאי צפוי להכריז על המלצה לחסן את הקשישים מעל גיל 65 ובעלי מערכת חיסונית מוחלשת במנה שלישית כבר במפגש הקרוב שלו שאמור להתקיים מחר (שישי). אגב, לא רק ישראל, אלא גם תאילנד כבר החלה במתן מנת הבוסטר לחלק מהאוכלוסיה שלה.
תחילת מתן מנות הבוסטר נפלה בעיתוי מושלם עבור יצרניות חיסוני הקורונה שפירסמו את התוצאות הכספיות ויכלו לרמוז בתחזיות כי הבוננזה תימשך. שלושת החברות העלו בשבועיים האחרונים את תחזית מכירות החיסונים. פייזר צופה הכנסות שנתיות של 33.5 מיליארד דולר ממכירת 3 מיליארד מנות חיסון ב־2021 וזאת עוד לפני שהיא קיבלה אישור FDA רשמי למנה השלישית. גם ביונטק העלתה את תחזית המכירות השנתית ב־28% ועידכנה כי יש לה הזמנות ליותר ממיליארד מנות חיסון ל־2022. ביונטק שבתקופה המקבילה ב־2020 לא היה לה מוצר עם מכירות מהותיות, כבר רשמה הכנסות של 6.24 מיליארד דולר ברבעון השני של 2021.
גיווון המוצרים בחברת פייזר מעמיס על המניה, בעוד המשקיעים מעדיפים את מודרנה וביונטק שממוקדות בפעילות אחת - החיסון לקורונה, ועל כן קל יותר לתמחר את מניותיהן
גם מודרנה עידכנה עם פרסום הדוחות הכספיים שהיא תספק בין 800 מיליון למיליארד מנות חיסון השנה ול־2022 היא חתומה על הסכמים שאמורים להניב לה הכנסות שנתיות של 12 מיליארד דולר עם אופציה לעוד 8 מיליארד דולר. ב־2022 היא מתעתדת לספק 2־3 מיליארד מנות חיסון. מודרנה צופה הכנסות שנתיות של כ־20 מיליארד דולר ב־2021 מחיסונים, וביונטק - 18.7 מיליארד דולר.
כך יוצא שהניסוי הישראלי בהזרקת הבוסטר מסייע למודרנה ולביונטק לעבור מאפס לרשימת 20 חברות הפארמה הגדולות בעולם, ולעבור את טבע גם במונחי הכנסות.