השוק הסתגל לשיגעון, והזינוק בהכנסות מסוחרי הריטייל נבלם
השוק הסתגל לשיגעון, והזינוק בהכנסות מסוחרי הריטייל נבלם
אחרי צמיחה חזקה במהלך 2020, ההכנסות של שתי מחלקות המסחר הגדולות בשוק שפונות לסוחרי ריטייל הציגו צניחה ברבעון השני לעומת הרבעון הקודם. גם רובינהוד האמריקאית צופה האטה, ולראשונה מאז ינואר, המשקיעים הבודדים צופים שהשוק ירד
משבר הקורונה טלטל את השווקים, הגדיל את מחזורי המסחר והפך את הבורסה לטרנד גם בקרב צעירים, שניצלו את שעות הפנאי שהביא עימו החל"ת על מנת לסחור.
במקביל, הראלי בבורסות, שהחל באפריל אשתקד ונמשך ביתר שאת עד תחילת השנה הנוכחית, הביא לכך שעוד ועוד אנשים נהרו לשווקים על מנת להשתתף בחגיגה.
כל אלו, הביאו לעלייה משמעותית בפעילות מחלקות המסחר של הבנקים ובתי ההשקעות, אולם כעת נדמה כי הלא נורמלי הפך לנורמלי החדש, ובהתאם הצמיחה הנחשולית בתחום מאותתת על כך שהיא מתקרבת לכדי מיצוי.
כיום ישנם ארבעה גופים בולטים שלהם מחלקות מסחר שמשרתות את סוחרי היום – בתי ההשקעות מיטב דש, אי.בי.אי, אקסלנס שבבעלות הפניקס, ופסגות. הצצה למתרחש בעולם זה מתקבלת דרך הדו"חות של מיטב דש ואי.בי.אי שמדווחים על פעילות חבר הבורסה והברוקראז' כמגזר נפרד.
מהדו"חות של מיטב דש לרבעון השני של השנה עולה כי הכנסות מחלקת המסחר שלו – שהיא לפי ההערכות המחלקה הגדולה ביותר בתחום סוחרי הריטייל – נכנסו לקיפאון. ברבעון השני ההכנסות מתחום זה עמדו על 26 מיליון שקל, בעוד שברבעון המקביל הן עמדו על 25 מיליון שקל. בהשוואה לרבעון הקודם, הראשון של השנה, ההכנסות אף צנחו ב־30%.
זאת בשעה שב־2020 כולה ההכנסות של המחלקה זינקו ב־50% להיקף של 100 מיליון שקל, בחסות העלייה החדה בכמות הלקוחות. ואכן, במיטב דש מעידים כי התוצאות של המחלקה ברבעון הראשון של השנה הנוכחית, בדומה לאשר התרחש ב־2020 כולה, היו חריגות. אם כי בבית ההשקעות מדגישים כי לא נרשמה ירידה בכמות הסוחרים.
לפי ההערכות, מחלקת המסחר של אי.בי.אי היא השנייה בגודלה. ההכנסות של בית ההשקעות משירותי בורסה הסתכמו בכ־35 מיליון שקל – ירידה של 12.5% בהשוואה לרבעון המקביל וצניחה של 17.5% בהשוואה לרבעון הקודם. ב־2020 כולה הפעילות הניבה הכנסות של 46 מיליון שקל, עלייה של 31% בהשוואה ל־2019 אז ההכנסות הסתכמו ב-35 מיליון שקל, בדומה להכנסות ברבעון הנוכחי, מה שמעיד על הרוח הגבית שהעניק המשבר לפעילויות אלו. בניגוד למיטב דש, ההכנסות של אי.בי.אי משירותי בורסה כוללות לא רק את ההכנסות מהפעילות של המשקיעים העצמאיים, אלא גם את ההכנסות מהלקוחות המוסדיים שבית ההשקעות מעניק להם שירותים.
לבנת מזרחי־רינסקי, מנכ"לית חברת שירותי הבורסה של אי.בי.אי, מסבירה כי הירידה בהכנסות לא נובעת מירידה בהיקף המסחר העצמאי, אלא מירידה במחזורי המסחר שהתמתנו ביחס לתקופה המקבילה.
לדבריה, "2020 היתה שנה לא שפויה. במחצית הראשונה של השנה התרחשה פעילות מסחר שכמוה לא ראינו שנים, גם לא במשבר הסאב־פריים של 2008. הירידות החדות בשווקים הביאו למימושים אדירים מצד גופים מוסדיים ולעלייה משמעותית בהכנסות של בתי ההשקעות מעמלות. במחצית הראשונה של 2021 נרשמו עליות בשווקים ללא מימושים משמעותיים, והעמלות נותרו נמוכות". עם זאת, מזרחי־רינסקי סבורה כי טרנד המסחר העצמאי עוד לא הגיע למיצוי: "המפץ לא נגמר. הוא רק התחיל. ישנה תקרת זכוכית, אבל אנחנו עדיין לא קרובים אליה".
מה שמתרחש בישראל לא מנותק מהנעשה בעולם. ביום חמישי האחרון פרסמה רובינהוד, החברה האמריקאית שמפעילה אפליקציית מסחר פופולרית, את הדו"חות הכספיים שלה לרבעון, ולאחריהם המניה נפלה ביותר מ־10%.
הסיבה לצניחה במניה לא הייתה נעוצה בתוצאות הכספיות עצמן, שכן הן היו מצוינות – כמות החשבונות באפליקציה יותר מהוכפלה ומספרם הגיע ל־21.3 מיליון, וההכנסות זינוק ב-131% להיקף של 244 מיליון דולר. מה שהדאיג את המשקיעים היה משפט אחד שכללה רובינהוד בדו"חות שלפיו "החברה צופה ירידה בפעילות המסחר בשלושת החודשים שיסתיימו בספטמבר הקרוב, בכל התעשייה. הדבר ישתקף בהכנסות נמוכות יותר ומספר מועט יותר של חשבונות חדשים בהשוואה לרבעון הקודם".
ההתמתנות באה לידי ביטוי לא רק במסחר הריטייל, אלא גם בביצועי המדדים. במחצית הראשונה של השנה מדדי ת"א 35 ות"א 90 עלו בכ־13% וכ־16% בהתאמה, ואילו מדד דאו ג'ונס ומדד S&P 500 קפצו בכ־13%. לעומת זאת, מתחילת אפריל 2020 ועד לסוף אותה שנה, המדדים האלו הציגו עליות של 12.7%, 50.7%, 39.6% ו־45.3% בהתאמה.
כמו כן, לפי סקר של האגודה האמריקאית למשקיעים בודדים, או AAII בקיצור (American Association of Individual Investors), נכון לסוף יולי, לראשונה מאז ינואר 2021, מספר המשקיעים הבודדים שסבורים שהשוק ירד בחצי השנה הקרובה עלה על מספרם של אלו שחושבים שהוא יעלה – מה שנותן רוח גבית להערכות של רובינהוד, וכן עולה בקנה אחד עם התמונה המשתקפת מדו"חות בתי ההשקעות הישראליים שמעניקים שירותי מסחר קמעונאי.