סגור

יו"ר IBI על הגיוס שהובילו לבעלים של ערוץ 14: "האם הייתי מוותר על העסקה? התשובה שלי היא כן"

בהנפקת האג"ח של חברת הנדל"ן רוטשטיין שבשליטת יצחק מירילשוילי, הבעלים של הערוץ, לקחו חלק גופים שבעליהם מתנגדים מובהקים להפיכה המשטרית, כמו IBI, נוקד ומיטב. למרות שחלקם הביעו אי נוחות עם ההחלטה, בימים אלה מתוכננת הנפקה נוספת

משקיעים מוסדיים רבים מרבים לדבר בשבחה ובחשיבותה של השקעה על פי עקרונות ה־ESG שקובעים כי מעבר להשגת תשואה, על המוסדיים להתחשב באלמנטים נוספים כמו השפעות סביבתיות של ההשקעה, צדק חברתי וממשל תאגידי.
התפיסה הזו אותגרה השבוע בהנפקת חברת הנדל"ן רוטשטיין שביקשה לגייס חוב באמצעות הנפקת אג"ח מהמוסדיים ומציבור המשקיעים. רוטשטיין, שנסחרת לפי שווי של כחצי מיליארד שקל, הציעה אג"ח עם ריבית קבועה (לא צמודה) של 6% עד לפדיון המלא ביולי 2025. אלא שלנתונים הפיננסיים הללו צריך להוסיף נתון נוסף. בעל השליטה בחברה הוא יצחק מירילשוילי, שהוא הבעלים של ערוץ 14 שמשמש כשופר לתמיכה בראש הממשלה בנימין נתניהו ובקידום ההפיכה המשטרית. בין היתר, הערוץ אינו בוחל בשימוש באמצעים כמו הסתה, גזענות ופייק ניוז. כך שמימון פעילות חברת רוטשטיין היא מתן לגיטימציה לבעלים של ערוץ הסתה.



למרות האמור, מוסדיים רבים, גם כאלה שיצאו חוצץ נגד ההפיכה המשטרית, בחרו להשתתף במכרז רכישת האג"ח שהסתיים בכך שהחברה גייסה 78 מיליון שקל. 70 מיליון שקל גויסו מהמוסדיים. איילון וילין לפידות רכשו אג"ח בהיקף של כמעט 12 מיליון שקל כל אחת. הראל ופסגות רכשו יותר מ־8 מיליון שקל, מיטב 7 מיליון שקל ו־IBI 5 מיליון שקל.
תמורת השתתפותם קיבלו המוסדיים הטבה בדמות "עמלת התחייבות מוקדמת" שמובטחת על ידי מנפיק האג"ח למוסדיים על מנת להבטיח את השתתפותם במכרז. העמלה/הטבה שנקבעה במכרז היתה בשיעור של 0.3% מהיקף ההזמנה. כך, איילון וילין לפידות קיבלו הנחה של 35 אלף שקל עבור השתתפותם במכרז, הראל ופסגות 24 אלף שקל וכך הלאה. כסף קטן לכאורה בשביל לוותר על עקרונות.
ביולי אשתקד נכנס לתוקפו חוזר רשות שוק ההון, המחייב את הגופים לקבוע ולפרסם מדיניות השקעה המתייחסת להשקפתם בנוגע לסיכונים סביבתיים וחברתיים וכיצד הם נוהגים תחת סיכונים אלו. החוזר לא מציב קריטריונים מחייבים ופעולות ביצוע אך חושף צוהר לאופן שבו המוסדיים תופסים סיכונים חברתיים וכיצד הם מטפלים בהם.
איילון למשל מצהירה באתרה כי בחינת ההשקעות שלה נמדדת "על פי עשרות פרמטרים בתחומי סביבה, חברה וממשל תאגידי; מעקב שוטף אחר אירועים חריגים בהם החברה מעורבת, הערכת חומרתם ואופן התנהלות החברה ביחס לאירועים". איילון נמכרה אשתקד לחברת הביטוח הדיגיטלית ווישור שבשליטתו של אמיל וינשל.
בית ההשקעות ילין לפידות, שבשליטת דב ילין ויאיר לפידות, מצהיר כי הוא לוקח בחשבון מאפיינים סביבתיים וחברתיים, אך בד בבד מוסיף כי מאפיינים אלו בלבד לא ימנעו ממנה להשקיע בחברה. בהראל, חברת הביטוח של משפחת המבורגר, לא פירטו את מארג השיקולים הנוספים להשקעה.
השתתפותה של מיטב במכרז של מירילשוילי היא המפתיעה מכולן. צבי סטפק, מבעלי בית ההשקעות, הכריז כי הרפורמה מאיימת על זהותה של ישראל כמדינה דמוקרטית. קשה להאמין כי מיטב, או סטפק, חשבו על העסקה הזו במונחים של רווח והפסד והחליטו שתמורת עמלה של עשרות אלפי שקלים וריבית שקלית של 6% כדאי להם לממן את בעלי ערוץ 14 שמעודד את ההפיכה המשטרית שסטפק קובע כי מהווה סכנה לישראל הדמוקרטית. גם רועי ורמוס, בעל קרן הגידור נוקד, פוקד את ההפגנות נגד ההפיכה המשטרית אך זה לא מנע מהקרן שלו לרכוש אג"ח בהיקף של 2.8 מיליון שקל.
החתמים, הגופים שעזרו לרוטשטיין להוציא לפועל את המכרז, הם IBI חיתום והנפקות, הפניקס חיתום ויוניקורן קפיטל. היקף העמלות ששילם מירילשוילי הוא 880 אלף שקל שרובו יועבר ל־IBI חיתום מאחר שהוא החתם העיקרי. חברת החיתום שייכת לבית ההשקעות IBI שבשליטת דוד ויסברג, צבי לובצקי ועמנואל קוק.
על ההחלטה לשתף פעולה עם מירישוילי מסר יו"ר IBI עדו קוק ל"כלכליסט": "אלו אינם ימים רגילים, אלו ימים של מתקפה על ערכי הליבה שלנו, ובימים כאלה יש משמעות רבה יותר למי שאיתו אנו עושים עסקים. האם הייתי מוותר על העיסקה הזו? התשובה שלי היא כן". עם זאת הוסיף קוק: "חברת החיתום עובדת עם רוטשטיין שנים ארוכות, הרבה לפני שמירילשוילי הפך להיות בעל מניות שלה, והקשר של עסקי הבנייה הלגיטימיים של רוטשטיין לערוץ 14 הוא עקיף למדי".
2 צפייה בגלריה
עידו קוק מנכל IBI אי בי אי עדו קוק
עידו קוק מנכל IBI אי בי אי עדו קוק
עדו קוק יו"ר IBI
(צילום: עמית שעל)

מנכ"ל IBI חיתום הוא עופר גרינבאום. לדברי בכירים בענף החיתום הוא נמנה עם המפגינים נגד הרפורמה אך לא סירב להנפקת רוטשטיין מאחר שלהשקפתו סירוב להנפיק את האג"ח היה מציג תקדים במסגרתו חתם צריך לבדוק את כל השיוך הפוליטי של כל בעל שליטה עימו הוא עובד ולסרב במידה שהוא לא מסכים עם השקפותיו. "אם ערוץ 14 היה מבקש להנפיק, סביר שאי.בי.אי חיתום היו מסרבים. אבל אם נתחיל להפלות על בסיס דעות פוליטיות לא נסיים", אמרו.
המוסדיים האחרים המוזכרים בכתבה סירבו להתייחס להחלטתם להשתתף במכרז של מירילשוילי. חלקם, שלא לציטוט, הביעו אי נוחות.
המפגש הבא של הגופים המוסדיים עם עסקי מירילשוילי כבר מתבשל בימים אלה. נציגי חברת רוטשטיין נפגשים עם המוסדיים לקראת הנפקת אג"ח נוספת. ההנפקה הבאה היא של חברה בת של רוטשטיין בשם "אנשי העיר". השתתפות בהנפקה זו תיתן רוח גבית נוספת למירילשוילי. הפעם, אף אחד כבר לא יוכל להגיד שלא ידע, לא שם לב, או לא הבין את התמונה הגדולה.