סגור

מקורות חויבה לדון שוב בבקשת IDE לגילוי הצעת שפיר־ג'נריישן

העותרת, שנפסלה במכרז לרכישת מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד, תוכל לעיין בכל הפרוטוקולים של ועדת המכרזים, למעט אלה שנוגעים לסגירה הפיננסית של הזוכות. זאת, מחשש לפגיעה במכרז להקמת מתקן התפלה בגליל שעליו מתמודדות השלוש

בית המשפט המחוזי מרכז החליט להחזיר לדיון חוזר בוועדת המכרזים של מקורות את בקשתה של חברת הנדסת התפלה IDE לחשוף בפניה מסמכים הנוגעים לזכייה של קרן ג'נריישן ושפיר הנדסה במכרז לרכישת מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד. השופט קובי ורדי קיבל את עמדת IDE לאפשר לה לעיין בכל הפרוטוקולים של ועדת המכרזים, אבל נמנע מלאשר לה עיון במסמכים הנוגעים להליך הסגירה הפיננסית של הזוכות במכרז, מול מקורות, כדי שהדבר לא יפגע בהליך המכרז המקביל שמתקיים בימים אלה להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי. גם במכרז זה מתמודדת IDE מול קרן ג'נריישן ושפיר הנדסה.


באוקטובר האחרון זכתה קבוצת שפיר־ג'נריישן במכרז לרכישת מתקן ההתפלה באשדוד תמורת 909 מיליון שקל - ב־500 מיליון שקל יותר מההצעה של החברה המתחרה IDE, הצעה שנפסלה אחרי שהוגשה באיחור של 60 שניות מהמועד הקובע. בינואר ביקשו הזוכות להכניס שינויים בהסכם הרכישה לטענתן, שינויים טכניים, כדי להחליף את המממן בנק הפועלים בממן אחר, בנק מזרחי טפחות וחברת הביטוח הפניקס. IDE עתרה באמצע פברואר לבית המשפט המחוזי בבקשה להורות לחברת מקורות לאפשר לה לעיין במסמכי המכרז. חברת ההתפלה שמיוצגת בידי עו"ד עופר צור ממשרד גורניצקי ושות', טענה בעתירתה שוועדת המכרזים מונעת ממנה לממש את זכותה לעיין בהצעה הזוכה במכרז.

חלקים מושחרים במסמכים

לפי הנטען בעתירה, רק לאחר יותר מחודשיים העבירה ועדת המכרזים ל־IDE מסמכים חלקיים ומושחרים, וכי מרבית הפרוטוקולים של ישיבות ועדת המכרזים לא הועברו לעיונה. מקורות, שקיימה את המכרז, וכך גם הזוכות, טענו כי גילוי המסמכים נועד מבחינת IDE להיחשף לסודות מסחריים של הזוכות שיסייעו לה לזכות במכרז להקמת מתקן התפלה שביעי בישראל, בגליל המערבי, שיפיק 100 מיליון קוב בשנה. IDE טענה שועדת המכרזים הסתנוורה מהצעת ג'נריישן ושפיר ועיגלה בשל כך פינות פגומות בהצעה. היא ביקשה את המסמכים והצעתן המלאה של הזוכות כדי להוכיח שאין לזוכות יכולת לעמוד בתנאי המימון של ההצעה, אלא רק באמצעות שינוי תנאי המכרז המקוריים.

2 צפייה בגלריה
מימין: יוסי זינגר מנכ"ל ג'נריישן קפיטל ו אבשלום פלבר מנכ"ל IDE
מימין: יוסי זינגר מנכ"ל ג'נריישן קפיטל ו אבשלום פלבר מנכ"ל IDE
מימין: יוסי זינגר, מנכ"ל ג'נריישן קפיטל ואבשלום פלבר, מנכ"ל IDE
(צילום: עמית שעל סיון פרג')

מקורות טענה מנגד כי לא העבירה את המסמכים הנדרשים משום שהם מהווים סודות מסחריים ומקצועיים של הזוכות, וכי המניע שמאחורי העתירה לעיון במסמכים הוא לנצל הליכים אלו לחשיפת סודות מסחריים של הזוכות במטרה להיעזר במידע זה במסגרת המכרז להקמת ותפעול מתקן ההתפלה בגליל המערבי, כאמור, מכרז שבו מתמודדות שוב שתי הקבוצות ומסתיים ביוני. מקורות גם טענה שבעבר היתה ל־IDE זכות לעיין בפרוטוקולים שאותם היא מבקשת אבל היא לא ניצלה את זכותה זו.
מקורות, שיוצגה בידי עו"ד אלה גור ושפיר ג'נריישן בידי עו"ד יוסי בנקל, אישרה כי נעשתה פנייה של הזוכות בינואר למנכ"ל מקורות אלי כהן, וחבר ועדת המכרזים אלון רז, לשנות את תנאי המכרז, תוך ציון שמדובר בתיקונים טכניים, אך ועדת המכרזים לא דנה באף בקשה לשינוי בהסכם הרכישה או בבקשה לשינוי במסמכי המכרז ולא אישרה שינוי כלשהו בהסכם המכירה שנחתם. מקורות טענה שישנם אמנם הבדלים בין המכרז הנוכחי למכרז הגליל המערבי אך שלבי הסגירה דומים והמידע המסחרי של הזוכות, אם יהיה בידי IDE, יגרום לנזקים לג'נריישן ושפיר ויכול גם לפגול בתחרות במכרז הגליל המערבי.

2 צפייה בגלריה
מתקן התפלה אשדוד
מתקן התפלה אשדוד
מתקן המריבה של מקורות. שינויים טכניים או שינויים מהותיים במכרז?
(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

גם הזוכות, ג'נריישן קפיטל ושפיר טענו שמדובר בעתירה חסרת תום לב ונעדרת ניקיון כפיים שמאחוריה מסתתר מניע פסול של IDE לחבל בהליך התחרותי של מכרז המתקן בגליל המערבי ולהשיג לעצמה יתרון פסול במכרז, מאחר שאין לה זכות לעיין במסמכי המכרז באשדוד. הזוכות ביקשו גם לאפשר להן, במידה ותהיה החלטה לחשוף את הפרוטוקולים בפני IDE, לטעון בפני בית המשפט פעם נוספת, וללא נוכחות IDE, את טיעוניהן נגד הצגת מסמכים מסויימים. השופט דחה את הבקשה זו על הסף וקבע שאם ועדת המכרזים תחליט שחשיפת מסמך כזה או אחר עלול לגרום לנזק לזוכות במכרז הגליל המערבי, הן יוכלו לערער על החלטת מסירת המסמכים ולעכב העברתן ל־IDE.
השופט חילק את בקשות הגילוי של IDE לשלושה חלקים - החלק הראשון כלל עיון בכל הפרוטוקולים של ועדת המכרזים, החלק השני כלל את גילוי התכתובות בשלב הסגירה בין הזוכות למקורות, ואילו החלק השלישי נגע לגילוי ועיון במסמכים שהועברו ל־IDE אבל הושחרו בחלקם. השופט קבע שיש מקום להחזיר את הדיון לוועדת המכרזים ולדון בחלק מהבקשות של IDE לצורך בחינה נוספת מעמיקה ולקבלת החלטה מפורטת ומנומקת שאותה יוכל, במידת הצורך, לבחון ולבקר בית המשפט. השופט קבע שיש להבחין בין מסמכים שלא הועברו ל־IDE, בלי קשר למכרז הגליל המערבי, לבין כאלה שלגביהם הועלתה טענת הפגיעה במכרז הגליל. ועדת המכרזים תידרש לבחון שוב את שאלת הפגיעה בסודות המסחריים של מכרז הגליל.

כל הפרוטוקולים יגולו

השופט קבע כי על מקורות לחשוף את כל הפרוטוקולים של הישיבות שלא גולו ושגם לזוכות עצמן אין טענה לגביהן בקשר למכרז הגליל המערבי, וכי מדובר בזכות בסיססית של IDE. השופט דחה את טענת מקורות שהפרוטוקולים יעניקו ל־IDE יתרון לא הוגן במכרזים עתידיים או מקבילים וכי הטענה ליתרון לא הוגן לא בוססה וקשה לקבל אותה שכן IDE היתה רשאית לעין בפרוטוקולים בשלבים מוקדמים יותר.
לעומת זאת דחה השופט את בקשת IDE לחשוף בפניה את התכתובות שבין מקורות לזוכות בשלב הסגירה הפיננסית, וקבע כי IDE תוכל לעיין במסמכים אלה רק לאחר שהנושא יגיע לוועדת המכרזים והיא תקבל החלטה בעניין השינויים שמבקשות הזורכות במכרז. זאת, משום ש־IDE מנסה להקדים את זמנה ויוצאת מנקודת הנחה שועדת המכרזים אכן תקל על הזוכות במכרז, מה שמבחינת השופט מהווה ספקולציה בלבד.

הדיון במכרז המתקן בגליל

השופט ציין בסעיף מיוחד בהחלטה את נושא מכרז הגליל המערבי, והורה להחזיר את הנושא לדיון בוועדת המכרזים תוך שמיעת עמדותיהן של IDE והזוכות בנושא. רק לאחר דיון מעמיק כזה, ציין השופט, תקבל מקורות החלטה אילו מסמכים אין לגלות ותציין לגבי כל מסמך את סיבת אי־גילויו. הוא הורה לועדה להתייחס גם לאפשרות של גילוי המסמכים או חלקם אחרי סיום שלב התחרות במכרז הגליל המערבי ביוני. לגבי חלק מהמסמכים פסק השופט אילו מהם ניתן להעביר כבר כעת ל־IDE.
הדיון המחודש בועדת המכרזים ייערך בהקדם ותינתן בו החלטה מנומקת ובמידת האפשר עד חג הפסח, קבע השופט, ולאחר קבלת ההחלטה החדשה, יוכלו מי מהצדדים להעמידה בביקורת שיפוטית.