סגור
מימין: בעל השליטה והיו"ר מיקי שלוסר והמנכ"ל המפוטר רום אליעז
מימין: בעל השליטה והיו"ר מיקי שלוסר והמנכ"ל המפוטר רום אליעז (צילום:youtube)

הבלגן בבי–קיור לייזר חוגג: טענות לגניבה, עסקאות פסולות ובעלת שליטה שנעולה במשרד

בי־קיור לייזר, שמייצרת מכשיר לטיפול בכאב, פיטרה את המנכ"ל ד"ר רום אליעז ארבעה חודשים בלבד אחרי המינוי. לטענתה, אליעז ניסה לכלוא את אשת היו"ר וגנב ציוד משרדי. אליעז מאשים את החברה בביצוע עסקאות בעלי עניין. המניה צנחה 95% מאז ההנפקה

"לרום אליעז ניסיון עשיר ומרשים במיוחד והיכרות מעמיקה עם שוקי הרפואה. אני בטוח כי בניצוחו של רום נוכל יחד להצעיד את החברה לעבר טריטוריות חדשות ופיתוחים מרגשים". כך ניסחה חברת אריקה בי־קיור לייזר את ההודעה לעיתונות, לרגל מינויו של אליעז למנכ"ל החברה.
אולם, ארבעה חודשים בלבד לאחר כניסתו לתפקיד הניסוחים כבר השתנו לחלוטין. בהודעה לבורסה על הפסקת כהונתו של ד"ר אליעז כמנכ"ל, הסבירה הנהלת אריקה בי־קיור לייזר כי "העסקתו של רום אליעז הופסקה על ידי דירקטוריון החברה, בשל אי־התאמתו לתפקיד, ומשבר אמון שנתגלע בין הצדדים, שאינו מאפשר את המשך העבודה המשותפת".
אריקה בי־קיור לייזר, אחת ההנפקות הכושלות והמאכזבות בגל ההנפקות הגדול ששטף את בורסת תל אביב ב־2021, מייצרת מכשירי לייזר ביתיים לטיפול בכאב. החברה תלתה תקוות רבות במנכ"ל החדש, שאמור היה להוציא אותה מרצף של הכנסות נסוגות והפסדים מעמיקים.
לפי מקורבים לחברה, משבר האמון נבע מהאירועים שאפיינו את כהונת אליעז בארבעת החודשים האחרונים. המנכ"ל נקלט במצלמה כשהוא "סוחב" ציוד משרדי — כמו עציץ ופחי אשפה — וזאת לצד שימוש בכרטיסי האשראי של החברה לרכישות אישיות, כמו סוכך שעלותו 4,000 שקל והשתתפות בסדנת מנהלים, גם עלותה 4,000 שקל. בנוסף טוענים בחברה, כי על רקע מחלוקת ניסה אליעז לנעול במשרדי החברה את ציפורה שלוסר, רעייתו של בעל השליטה והיו"ר מיקי שלוסר (73.86%), ומי שמכהנת כמנהלת שירות לקוחות בחברה ומחזיקה ב־1.02% מהמניות.
מאידך, מקורבים לאליעז הציגו הסבר אחר. לדבריהם, בזמן הקצר שבו הוא כיהן כמנכ"ל בי־קיור לייזר התנגד אליעז לאחיזה שיש למשפחת בעל השליטה על החברה, ולכן פעלה המשפחה לפטרו. חוץ ממיכאל וציפורה שלוסר, מועסקים בחברה גם ילדיהם וקרובי משפחה נוספים של הזוג: בתם מור שלוסר, היא מנהלת פיתוח עסקי אזורי ופרויקטים מיוחדים ב־75% משרה; הבת נטעלי שלוסר מועסקת בתחום המיתוג והגרפיקה של החברה ב־40% משרה; בת נוספת, מעיין שלוסר, מועסקת כנציגת תפעול הזמנות ופרויקטים מיוחדים ב־40% משרה; הבן ירון שלוסר מכהן בתחום המידענות והמחקרים ב־50% משרה; החתן איתי אבני הוא מנהל פיתוח עסקי ומנהל אזור אנגליה; והחתן אורי שוורצמן מועסק במגוון תפקידים בחברה. עלות השכר המצרפית של כל המועסקים במשפחה הגיעה ב־2021 לכ־3 מיליון שקל.
לדברי משקיעים בחברה, הפעילות נהפכה להפסדית בעקבות תמחור לקוי של מוצר החברה למניעת כאב, לצד קשיים בגביית תשלומים מלקוחות בבריטניה, ששילמו על הרכישות באמצעות כרטיסי דביט (כרטיס חיוב) ולא באמצעות כרטיס אשראי — כרטיס שלא מאפשר לגבות את התשלומים המאוחרים עבור המכירה.
מאחר שאת הפעילות בבריטניה ניהל החתן של בעל השליטה, לא מן הנמנע שאליעז התנגד להמשך כהונתו. לדברי מוסדיים, אליעז אף ניסה לגייס את חלקם למאבקו נגד בעל השליטה, למרות האיסור שחל עליהם להתאגד בהחלטות נגד החברה. לצד בעלי השליטה בחברה, כלל ביטוח היא בעלת עניין ומחזיקה ב־6.47%.
המינוי של מנכ"ל ופיטוריו בתוך ארבעה חודשים מציבים סימן שאלה גדול מעל שיקול הדעת העסקי הכולל של הדירקטוריון, ועל עומק הבדיקות שהוא מבצע בתהליכי הגיוס של אנשים שאמורים להוביל את החברה. פיטורי המנכ"ל מצטרפים לעזיבה של שני סמנכ"לי כספים, ניתאי ברון וניר ברב, של שלושה דירקטורים — תמר כהן גורמן, עידית שדר טוביאס ודורון תורג'מן — ושל המנכ"ל הקודם מוטי נבון.
בי קיור לייזר, שהונפקה באוגוסט 2021, גייסה אז 108 מיליון שקל, במחיר של 4.95 שקל למניה, ולפי שווי של 512 מיליון שקל (אחרי הכסף). זאת, לאחר שקיוותה להנפיק בשווי כפול. ההנפקה של החברה נעשתה גם בדרך של הצעת מכר, כאשר משפחת שלוסר מוכרת מניות בהיקף של 20 מיליון שקל. מאז נחתך מחיר המניה כמעט ב־95% לעומת המחיר בהנפקה, ל־28 אגורות. לפיכך, מדובר למעשה בחברה שהשמידה ערך בהיקף של כמעט חצי מיליארד שקל.
השמדת הערך של בי־קיור לייזר, על רקע המעבר מחברה עם רווח נקי להפסדים, צורמת במיוחד לאור העובדה שפרט להצעת המכר, החברה גם הגדילה את שכר בכיריה. בני הזוג שלוסר והמנכ"ל המתפטר נבון, משכו ב־2021 שכר בעלות שנתית של 8.5 מיליון שקל — יותר מפי שניים לעומת שנת 2020, אז משכו השלושה שכר בעלות של 3.7 מיליון שקל. מיקי וציפורה שלוסר זכאים גם לרכב חברה בשווי של 400 אלף שקל ושל 200 אלף שקל בהתאמה.
השמדת הערך התרחשה לאורך השנה הנוכחית, על רקע הירידה החדה בתוצאות החברה. בעקבות הקושי להפיץ את המוצר באירופה והשוק הרווי בישראל, ירדו הכנסות בי־קיור לייזר במחצית הראשונה ב־50% להיקף של 28.5 מיליון שקל לעומת 60 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2021. ההפסד של החברה הסתכם במחצית ב־25.3 מיליון שקל לעומת רווח של כמיליון שקל במחצית המקבילה. זאת בניגוד לתחזית מוקדמת, על כך שהחברה תצליח לסיים את ששת החודשים הראשונים של השנה ברווח.
"הממשל התאגידי והניהול בחברה לקוי. למשפחת שלוסר לא היה מושג מה זה אומר להיות חברה ציבורית. אבל הם הבינו שצריך שינוי", טוען אחד מהבכירים החדשים בבי־קיור לייזר. במסגרת אותו שינוי גייסה החברה את חברת KCR, בהובלת אבי קמינסקי, שמתמחה בהבראת חברות במשבר. החברה מבקשת ליישם תהליכי התייעלות, שבמסגרתם תקטין באופן משמעותי את היקף המועסקים בה, שעמד נכון לתחילת השנה על 137 איש, וגם תצמצם את משרדיה. מעבר לכך, כדי לחזק את הממשל התאגידי בבי־קיור לייזר, מונה באחרונה זיו עירוני לדירקטור בלתי תלוי.
השינוי הוא מחויב המציאות, מאחר שהחברה עלולה להיקלע בקרוב למשבר נזילות. בחודש נובמבר עדכנה בי־קיור לייזר כי בנק לאומי מבקש ממנה לפרוע הלוואות בהיקף של 2.6 מיליון שקל, וזאת לאחר שהוזהרה כי הטיפול באשראי שקיבלה ממנו יועבר לטיפול המחלקה לאשראים מיוחדים. בתום משא ומתן שקיימה עם הבנק, סוכם כי החברה תפרע 750 אלף שקל מתוך הסכום שלוותה ואת היתרה תשלם ב־8 תשלומים חודשיים עוקבים של כ־220 אלף שקל כל אחד.
לפי הדו"ח הכספי, המזומנים ושווה מזומנים בקופה ירדו ל־35.4 מיליון שקל, וההון העצמי עומד על 61.5 מיליון שקל, נכון לסוף המחצית הראשונה השנה. החברה סיימה את המחצית בהפסד של 25.3 מיליון שקל, כלומר היא מדממת מזומנים בקצב של 50 מיליון שקל בשנה. מעבר לכך, יש לבי־קיור לייזר התחייבויות לזמן ארוך של 13 מיליון שקל והתחייבויות שוטפות של 21 מיליון שקל. לכן, יש לה אוויר רק לטווח קצר, והיא תזדקק לתמיכת המוסדיים, שאיבדו את אמונם בה, למימון עתידה.
עו"ד יואל פרייליך, ממשרד גיסין ושות', מסר מפי אליעז כי הפיטורים נעשו בניסיון להסתיר "את ההתראות הרבות, בכתב ובעל פה, ששלח מנכ"ל החברה, בדבר הממשל התאגידי הלקוי בה; על העברת הערך מהחברה לכיסו הפרטי של שלוסר, באמצעות שורת עסקאות בעלי עניין; ועל הליקויים החמורים בדיווח על מצב החברה לדירקטוריון (הקודם) ולציבור". בנוסף הסביר, כי שלוסר מיהר לפטר את אליעז טרם יתגבש דירקטוריון חדש, כדי לא לחשוף את סיבות הפיטורים. "טענות אליעז לגבי הפיטורים, הוצאת הדיבה והתנהלות החברה תחת בעלי העניין יתבררו בהליכים המשפטיים המתאימים", אמר עו"ד פרייליך.