סגור
מנכ"ל סולאראדג' צבי לנדאו
מנכ"ל סולאראדג' צבי לנדו (צילום: עמית שעל)

בשל הצניחה במניה - האם סולאראדג' הפכה יעד להשתלטות?

שווי החברה קרס מ־20 מיליארד דולר ל־1.7 מיליארד תוך כשנתיים, מה שמאפשר לגופים רבים לרכוש נתח משמעותי מחברת האנרגיה המתחדשת, שאין לה בעל שליטה; אתמול הודיעה על פיטורים של 400 עובדים, חצי מהם בישראל, והמניה המשיכה ליפול

חברת האנרגיה המתחדשת הישראלית סולאראדג' הודיעה אתמול על פיטורים של 400 עובדים, חצי מהם בישראל. מדובר על כ־8.5% מכוח האדם של החברה, שמונה כ־4,700 עובדים. זה גל הפיטורים השני של החברה השנה, לאחר שבתחילת השנה, בינואר, כבר פיטרה 900 עובדים, 550 מהם בישראל, שהיוו כ־16% מכוח האדם.
בהודעה שפרסמה החברה היא כתבה כי "ההאטה בביקושים בשוק הסולארי מתמשכת יותר מהצפוי, ולאור הירידה בהכנסות אנו נאלצים לנקוט בצעדים משמעותיים על מנת להבטיח את היציבות הפיננסית. הצעד המשמעותי והכואב ביותר הוא צמצום כוח האדם".
עם זאת, בשבוע שעבר, סולאראדג' דיווחה כי בכוונתה להגדיל ב־250 עובדים ל־1,750 את מספר עובדיה במפעלים שהיא מקימה בארה"ב, שהשלמתם צפויה עד סוף השנה. מדוע החברה מפטרת בישראל ומגייסת במקביל בארה"ב? משום שבארה"ב ישנם תמריצים פדרליים שמקבלות חברות האנרגיה המתחדשת במסגרת חבילת החוקים שהעביר הנשיא ג'ו ביידן לצורך המאבק באינפלציה.
גם המשקיעים בסולאראדג' לא רווים נחת. מתחילת השנה צנחה המניה ב־65.5% וב־12 החודשים האחרונים היא נחתכה ב־88.8%. זאת, בשעה שמדד נאסד"ק זינק ב־24.6% מתחילת השנה והוסיף לערכו 32% ב־12 החודשים האחרונים. וכך, שווי השוק הנוכחי של סולאראדג' מגרד מלמטה את ה־1.7 מיליארד דולר, רחוק שנות אור משווי השיא של 20 מיליארד דולר שאליו הגיעה באוגוסט 2022, מה שהפך אותה באותו הזמן לחברה הישראלית בעלת שווי השוק הגבוה בעולם.
המניה שלא מפסיקה לרדת, חרף פיטורים מסיביים, מציבה סימן שאלה ביחס לעתיד של סולאראדג'. האם כעת החברה תהפוך יעד להשתלטות? כשסולאראדג' נסחרה בשווי שיא של 20 מיליארד דולר, ואפילו במחצית מסכום זה, ביצוע השתלטות היה מהלך פיננסי מאתגר, גם לגופים גדולים. אולם כעת, בשווי השוק הצנוע יחסית של החברה, רכישת נתח משמעותי של כ־30% בה, הינה צעד שגופים רבים יכולים לבצע. המועמדות הטבעיות לביצוע מהלך מסוג זה הן קרנות פרייבט אקוויטי שמתמחות בהשבחת חברות ובביצוע turn around לחברות בעלות פוטנציאל שרק זקוקות לניעור.
לסולאראדג' אין בעל שליטה וגופים מוסדיים מחזיקים ב־83.9% מהמניות. בעלת המניות הגדולה היא בלאקרוק, מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, שמחזיקה ב־5.7% מהמניות. גם ענקיות ניהול הנכסים ואנגרד ואינווסקו נמנות על בעלות המניות הגדולות. אלא שהענקיות האלו מחזיקות בסולאראדג' בעיקר דרך המוצרים הפסיביים שלהן, שמחזיקים במניות סולאראדג' בהתאם למדיניות השקעה ואלוקציות קבועות מראש, כך שקרן פרייבט אקוויטי שתרצה לרכוש שליטה בסולאראדג' לא תוכל לשבת למשא ומתן עם בלאקרוק ומקבילותיה, אלא תצטרך להגיש הצעת רכש כוללת לבעלי המניות, ולהציע פרמיית שליטה.

1 צפייה בגלריה
אינפו סולאראדג' ממשיכה בצניחה חופשית
אינפו סולאראדג' ממשיכה בצניחה חופשית
סולאראדג' ממשיכה בצניחה חופשית

כמו כן, מבט על מחזורי המסחר של סולאראדג' מגלה שמסוף 2023 מחזורי המסחר ערים למדי, ומדי חודש 13—25 מיליון מניות של החברה, שמהוות עד כ־44% מהמניות בה, מחליפות ידיים. כלומר, בניית פוזיציה משמעותית בסולאראדג', גם דרך איסוף מניות בשוק, היא אפשרית, ולו כצעד מקדים להצעת רכש.
סולאראדג', שנוסדה ב־2006, מייצרת מערכות אופטימיזציה למערכות סולאריות. המשבר של החברה נגרם משתי סיבות מרכזיות: עליות הריבית בארה"ב, שפגעו בכדאיות הכלכלית של התקנות מערכות סולאריות על גגות בארה"ב; והצטברות מלאים של מוצרי החברה במחסנים באירופה, לאחר גל של הזמנות עם תחילת המלחמה באוקראינה.
הכנסות החברה ברבעון הראשון של 2024 צנחו ב־79% והסתכמו ב־204 מיליון דולר. החברה סיימה אותו עם הפסד של 108.6 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 174.5 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2023. ההפסד למניה ברבעון הראשון עמד על 1.9 דולר, ירידה חדה יותר מההערכות האנליסטים, שצפו הפסד של 1.57 דולר. זאת, לעומת רווח של 2.9 דולר למניה ברבעון המקביל אשתקד.