הניצחון הסוחף של טראמפ הקריס את מניות האנרגיה הירוקה בארה"ב ובארץ
הניצחון הסוחף של טראמפ הקריס את מניות האנרגיה הירוקה בארה"ב ובארץ
בשוקי ההון צופים שנשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ לא ימשיך את המדיניות של הנשיא ג'ו ביידן, שתמכה בחברות האנרגיה המתחדשת; ביידן העניק מענקים וסובסידיות לחברות בענף, בעוד טראמפ אמר שיבטל את המענקים שטרם חולקו
דונלד טראמפ יחזור לבית הלבן בינואר והניצחון הגורף שלו הוביל לצניחה במניות של חברות האנרגיה המתחדשת, בארה"ב ובישראל.
בארה"ב תעודת הסל אינווסקו סולאר, שכוללת יצרניות חשמל ירוק וחברות שמייצרות פאנלים סולאריים, צנחה ב־12% בפתיחת המסחר.
בישראל, דוראל ירדה ב־7.4%, אנלייט ב־5.9% ואנרג'יקס ב־4.6%. שלוש חברות האנרגיה הירוקה הישראליות, שלהן פעילות משמעותית בארה"ב, היו בצמרת היורדות במדד ת"א־125. הקדימה אותן בירידות רק אודיוקודס.
הצניחה במניות התרחשה על רקע ההערכות בשוק שטראמפ לא ימשיך את המדיניות של הנשיא היוצא ג'ו ביידן, שסיפק תמריצים כלכליים בשפע לחברות האנרגיה הירוקה, ושהוא יספק רוח גבית לחברות האנרגיה המסורתיות, דוגמת חברות הנפט, שהפעילות שלהן מתבצעת במדינות רפובליקניות למהדרין דוגמת טקסס.
ההטבות שקיבלו חברות האנרגיה הירוקה מביידן היו חלק מתוכנית הדגל הכלכלית שלו, שמכונה החוק למאבק באינפלציה, או בקיצור IRA, שאושר בקיץ 2022. החוק מעניק זיכויי מס גדולים ליצרניות אנרגיה מתחדשת, בעיקר אם הן משתמשות ברכיבים שיוצרו בארה"ב. טראמפ אמר במהלך הקמפיין שלו שיפעל לבטל את כל המענקים והסובסידיות שטרם חולקו במסגרת החוק.
חרף החששות, יתכן שבפועל טראמפ יפעל בצורה שונה. ברויטרס, למשל, העריכו כי הפגיעה עשויה להיות לא משמעותית במיוחד, משום שרבים ממתקני האנרגיה המתחדשת מוקמים במדינה רפובליקניות, מה שתורם ליצירת משרות והכנסות במדינות האלו. כמו כן, ברויטרס צויינו כי כ־70% מהסובסידיות שהקציב ביידן, בהיקף כולל של 120 מיליארד דולר, כבר חולקו.
במקביל, מחירי הפאנלים הסולארים והסוללות נמצא בירידה, מה שמפחית את העלויות של פרויקטי אנרגיה מתחדשת, שנחוצים לשם מענה על הצורך הגובר בחשמל, בעיקר בשל הפופולריות הגוברת של רכבים חשמליים והצורך בדאטה סנטרס שישרתו את מהפכת הבינה המלאכותית.